Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Линта писао Платинију због Шукеровог избора у УЕФА

Председник Коалције удружења избеглица Миодраг Линта упутио је писмо председнику Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишелу Платнију поводом избора председника Фудбалског савезе Хрватске Давора Шукера у Извршни комитет УЕФА
ФОТО: В. Марковић

Линта је подсетио Платинија да је Шукер присталица усташког режима Независне државе Хрватске, који је као највернији савезник Адолфа Хитлера и нацистичке Немачке, током Другог светског рата на најмоструознији начин у логорима смрти и изван њих побио на стотине хиљада Срба, Јевреја и Рома.

У писму се између осталог наводи да се Шукер, као фудбалер Реала, 1996. године фотографисао са осмехом на гробу усташког вође и ратног злочинца Анте Павелића који је сахрањен на гробљу у Мадриду и није осудио поступак хрватског репрезентативца Јосипа Шимуница, који је суспендован због ширења националне и расне мржње после утакмице Хрватска - Исланд.

Као председник Фудбалског савеза Хрватске Шукер није покренуо дисциплински поступак против извршног директора Динама из Загреба Здравка Мамића када је марта 2013. на националној основи вређао хрватског министра спорта и образовања Жељка Јовановића који је српске националности. Мамић је дао скандалозну изјаву да Жељко Јовановић мрзи све хрватско и да као Србин не може водити најважнији ресор у Хвратској. Шукер није осудио усташко скандирање на фудбалској такмици Хајдук - Осијек новембра 2013. на стадиону Пољуд у Сплиту – написао је Линта.

Он је поставио питање да ли би челници фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фукцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Адолфа Хитлера и других нацистичких вођа.

Сматрам да Шукер, као члан Извршног комитета, не може да допринесе борби УЕФА и вашој борби против растућег расизма, дискриминације и говора мржње. Желим да са садржајем овог писма упознате остале чланове Извршног комитета и председнике 54 национална савеза који су чланови УЕФА. Очекујем да ми одговорите у разумном временском року – наводи се у писму Линте.

Шукер је у уторак на конгресу УЕФА у Бечу постао први Хрват који је изабран у Извршни комитет.

Он је добио 34 гласа, а за избор му је била потребна подршка 28 Савеза.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mladen
Tole je jači od države,kakav vaš vučić,čoveku ništa ne mogu i o svemu odlučuje.Nismo otišli u Brazil,Evropsko prvenstvo nismo videli za vreme njegovog mandata a nećemo izgleda na žalost ni sada,pali smo katastrofalno na FIFA listi a treneri se menjali i uzimali ogromne pare bez ikakve odgovornosti.Oterao je neke igrače lično svojim ciničnim izjavama,upropastio naš klupski fudbal sa timom za koji navija,nestali su klubovi za jednokratnu upotrebu tipa Hajduk Kula,BSK,Smederevo...a infrastruktura kojim se hvalio vidimo kakva je,tereni su gori nego 80-tih godina.Sada i ova bruka sa Šukerom i njegova bahatost i bezobrazluk na tvrdnje o Šukerovom ustaštvu koje nikada nije demantovao.Posle toleta ko dodje može da ugasi svetlo u našem fudbalu!
mladen
Tole je jači od države,niko mu ništa ne može,kakav vaš vučić,nije ni čudo što je čovek mogao da daje titule klubu za koji navija kada mu niko ništa ne može.Nismo otišli u Brazil,teško ćemo na Evropsko koje nas nije videlo za njegovog mandata,klubovi nam propali,naročito oni koji su njemu i njegovom klubu služili za jednokratnu upotrebu tipa Hajduka iz Kule,BSK-a,Smedereva....infrastruktura kojim se hvali je užasna,tereni su gori nego 80-tih godina,trenerima reprezantacije su se davale pare bez ikakve mere i odgovornosti a pali smo katastrofalno na FIFA listi, i ova sada bahatost i bezobrazluk sa Šukerom.Posle toleta može samo da dodje neko da ugasi svetlo u našem fudbalu.
Tole navija za zvezdu
to kažem samo da ne bude zabune jer je 5 godina pokuašava zvezdi da namesti titulu, a uspeo je tek 6. godine.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.