Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Тужилаштво истражује Модрића због лажног исказа на суђењу Мамићу

Општинско државно тужилаштво у Осијеку саопштило је да је покренуло истрагу против капитена хрватске фудбалске репрезентације Луке Модрића због давања лажног исказа током прошлонедељног сведочења на суђењу бившем челнику Динама Здраку Мамићу због извлачења новца из загребачког клуба
ФОТО: Ројтерс

У саопштењу се наводи да тужилаштво сумња да је Модрић лажно сведочио да је потписао анекс уговораса Динамом по ком му припада 50 одсто од трансфера, иако је упозорен да је као сведок дужан да говори истину.

Тужилаштво сматра да је Модрић променио исказ у корист Мамића, односно да није говорио истину о датуму када је потписан анекс уговора око поделе одштете. Они тврди да је Модрић, пошто му је предочен његов ранији исказ у Ускоку о договору с Мамићем о подели новца од трансфера, на суду лагао рекавши да је на првом испитивању мислио „само на регулисање грађанскоправног односа” између њих двојице, „као и да никада пред Ускоком није рекао да је анекс уговора потписан накнадно, након што је почео да игра за страни клуб”.

Фудбалски репрезентативац Хрватске и играч Реал Мадрида Лука Модрић сведочио ; је прошле недеље на суђењу Мамићу и другима о детаљима свог трансфера у Тотенхем 2008. године.

Дан касније требало је да сведочи играч Ливерпула Дејан Ловрен, али је рочиште прекинуто због свађе Здравка Мамића с адвокатима.

Модрићев и Ловренов трансфер у стране клубове су предмет оптужнице, а тужилаштво сматра да двојица играча нису имала право на 50 одсто трансферног обештећења, већ да је на тај начин Мамић извлачио новац из Динама.

После Модрићевог сведочења, Мамић је новинарима рекао да је његов исказ „нешто најдивније и најпоштеније што је икад чуо” и да су му у истрази „увалили реченицу коју није никад рекао”.

Бившим функционерима фудбалског клуба Динамо, браћи Здравку и Зорану Мамићу, суди се због сумње да су извлачећи новац од трансфера играча, утајом пореза и другим незаконитостима оштетили загребачки клуб за око 116 милиона куна (15, 5 милиона евра), а државни буџет за 1,6 милиона евра.

У истом поступку суди се бившем директору Динама Дамиру Врбановићу, који је извршни директор Хрватског фудбалског савеза (ХНС), и порезнику Милану Пернару.

Суђење најмоћнијем човеку хрватског фудбала и осталима почело је крајем априла на осјечком Жупанијском суду, а сви оптужени су одбацили оптужбе.

На предлог Државног тужилаштва, који је прихватио Врховни суд Хрватске, оптужница је подигнута пред осјечким судом уместо у Загребу, у коме се водила истрага и то због Мамићеве повезаности с тројицом загребачких судија.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.