Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

Лазар Царевић, полазник чувене Барселонине „Ла Масије” открива како изгледа живот младог фудбалера

Натпис испод слике је на каталонском језику: „Радом и пожртвовањем, и ви можете да успете. Само пробајте, вредно је”
ФОТО: Лична архива Л. Ц.

На улазу у трпезарију Ла Масије налази се фотографија из 1992, на којој су Пеп Гвардиола, Гиљермо Амор и Алберто Ферер – њени ученици, те године шампиони Европе са Барселоном – у друштву Жосепа Мусонса, тадашњег потпредседника Блау гране.

Мотивациона порука која је од 1979, кад је Ла Масија утемељена као ремек-дело визије Јохана Кројфа и умешности председника Жосепа Нуњеза, дочекала и надахнула на хиљаде талената, међу њима и Месија, Инијесту, Ћавија, Пујола, Бускетса, Пикеа.

А на лето 2017. и голмана „соколића” Лазара Царевића, првог Црногорца питомца најчувеније спортске академије на свету, својеврсног Барсиног фудбалског инкубатора.

Са заносом својих 18 година, комплиментом угледног енглеског Гардијана који га је сврстао међу 60 најталентованих играча планете, безусловном спремношћу на тражене „рад и пожртвовање“, искуством две сезоне брањења у првој ЦФЛ у дресу свог Грбља, и отреситошћу, закорачио је у авантуру.

Не осећајући страх, баш као ни 25. априла 2015. када је са 16 година и 40 дана дебитовао за „триколоре“ у црногорској елити...

И десет месеци по доласку у Каталонију дочекао је да под грбом петоструког првака Европе, прослави први трофеј – омладинску Лигу шампиона.

Још као дечаку жеља ми је била да заиграм за Барселону – отвара причу 197 центиметара високи Грбљанин, за чији потенцијал се крајем 2015. озбиљно заинтересовао и сам Пеп Гвардиола, са којим се неколико дана појављивао на тренинзима Бајерна.

Није, на крају, завршио у баварском, али јесте у каталонском великану.

Бити члан најбољег клуба на свету, део Ла Масије, најбоље фудбалске школе која постоји, ме чини веома поносним. Уживам у изванредним условима, рад је на високом нивоу и осећам да напредујем из тренинга у тренинг. Надам се да ћу једног дана остварити сан и постати први голман Барсе!

И голман игра „тика-таку“

До тада га чекају на хиљаде и хиљаде парада у тренинг центру „Ђоан Гампер“ – име добио по оснивачу клуба – смештеном на пет километара од Ноу Кампа, чији саставни део је и нова Ла Масија, саграђена 2011.

У оквиру велелепног комплекса је по пет терена са природном и вештачком травом, још један намењен голманима, павиљони за рукомет, кошарку и футсал, пратеће зграде са свим неопходним садржајима...

Долазимо тамо око девет изјутра – упознаје нас млади голман са свакодневном рутином.

У 9,30 је доручак. За 10,30 је заказана теретана. Пола сата касније излазимо на терен и тренирамо до 12,30. Следи нови получасовни боравак у теретани. То је уобичајен распоред током седмице, с тим да дан пред утакмицу после тренинга не одлазимо у теретану.

Као што је Барселона „више од клуба“, тако је Ла Масија више од пуке фудбалске школе.

Од краја 70-их је широм отворила врата бисерима сакупљеним са свих страна света, усађујући им дубоку приврженост клупским бојама и фудбалску филозофију која је холандско и шпанско тумачење лоптања објединила у „тика-таку“, уздижући посед лопте у врховни принцип.

Систем у коме је битно промењена и улога чувара мреже, од кога се очекује да је активан учесник дешавања на терену.

Баш као и у првом тиму, и у млађим категоријама се увек инсистира на пас игри, која почиње од голмана. Наравно да се све пуно разликује од фудбала у Црној Гори. Привикао сам се и подигао ниво индвидуалне технике игре ногом. Наравно, може још боље, али сам задовољан напретком.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.