Почетна / Фудбал / ЕКС ЈУ

ДИРЕКТНО - Врањеш капитен Бувачеве „Армије”

Дете Борца и Крајине, клуба у којем је све предодређено да се бори за своје – и суде му „странци”, није имало другог излаза
ФОТО: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Пише: Славко Басара

Фебруарског дана, Трифуновог или Валентиновог, у БиХ је то увек дилема, грејало је Сунце, падала је киша, створила се дуга. Истог тог дана, Триве или заљубљених, Лета Господњег, овог нашег, двадесет уз двадесет, „Дејтонски споразум” је погодио страшан Рихтер!

Огњен Врањеш, Бањалучанин кога је требала фудбалска „Дејтонска земља” уочи баража за Европско првенство, под притиском “паравојне формације” са трибина стадиона Билино поље и Грбавица, још се фанатицима називају ти „момци босанске дијаспоре”, је рекао: „Доста је, нећу више! Збогом Босно!”

Дете Борца и Крајине, клуба у којем је све предодређено да се бори за своје – и суде му „странци”, није имало другог излаза.

Поштено и карактерно.

Тешко је предвидети следећу изјаву Огњена Врањеша о репрезентативној каријери, ако је уопште буде, јер сви сматрају да је остао само у клупском фудбалу, али ако се деси наслов: „Врањеш капитен Бувачеве Армије!” могло би да се догоди много тога на овој „дејтонској фудбалској мапи”. Нови Рихтер!

Жељко Бувач, дугокоси дечак из Омарске, тренутни спортски директор московског Спартака, пре тога помоћник Јиргена Клопа у Ливерпулу, пре свих тих „фотеља” инаугурисан је за селектора Републике Српске, уз сагласност Дортмунда, још пре седам година. Ту хуманитарно-ревијалну селекцију, која је имала за циљ да промовише „Дејтонске вредности” у ентитетским оквирима, зауставило је „ексклузивно” Сарајево у Ниону и Цириху, што је у супротности документу потписаном у војној бази „Рајт-Патерсон”, у савезној држави Охајо, на Аранђеловдан, 1995. године.

Први капитен, ако се догоди репрезентација коју ће селектирати Жељко Бувач, а коју је и пре две године „најавио” тадашњи председник Републике Српске, данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, на светковини у хотелу „Босна” која се зове „Дан фудбала Републике Српске”, уручујући признање легендарном Илији Петковићу, мора да буде Огњен Врањеш са „спорном” тетоважом, оном коју је и прекрио, и овом „још спорнијом”, коју с поносом носи! О свему томе је писао, и анализе водио, чувени „Њујорк тајмс”!

Многи су се цинично смејали…

О грбу новог Савеза увек се води расправа, али је непобитна чињеница да би нова репрезентација, идућа, која се појави на тлу европског континента, могла да носи надимак „Армија”. Уз „Орлове”, „Соколове”, „Ватрене”, „Змајчеке” и „Змајеве”, ред је да буде нешто и овоземаљско, бар у надимку!?

Небо је углавном недостижно за многе, а за оне који узлете испод њега, проклињу дан када су то урадили.

Огњен Врањеш неће да изјави да једва чека позив селектора Жељка Бувача, али исто тако знамо да нестрпљиво очекује дан, и Богу се моли да га доживи, да буде капитен репрезентације која ће домаће утакмице да игра на његовом Градском стадиону, где је одрастао, у родној Бањалуци!

И шта је ту лоше?

Ниси приморан да будеш са оним који те неће, али хоће све твоје!

Огњен Врањеш није само фудбалер, он је више од тога. Мало ко може да га и разуме док са слушалицама на ушима слуша песму Жељка Јоксимовића „Има нешто у томе што ме нећеш...”

Биће да је профил једног од будућих ликова о којима ће да пишу наследници Нобелове награде за књижевност, као својевремено о „Апису”. До тада, да се, ипак ми (за)бавимо, овим нашим, уским балканским сокацима, без осветљења и бодљикавом живом оградом. Огњен Врањеш се родио ту, а играо тамо! Није грех.

Феномени су појављују с рођењем, али их увек треба препознати.

Верујемо да је један од њих и Република Српска!

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bl
Idol sa nam bude ovaj lik??? A i.ivaj se naziva novinarom...
rs
Tiosave, riječ je o Republici Srpskoj pa tek onda o Ognjenu Vranješu.
Milan11
Željko Buvač je sportski direktor Dinama iz Moskve a ne Spartaka.
Tiosav
Kakav je igrac Ognjen Vranjes? Prosek proseka. Poznat je najvise po aferi sa Jelenom Karleusom. Kao igrac, tesko da ima mesta u drugoj ligi Srbije.
@upravo
Nije da je neki igra, ali jak je taj brak koji je on razbio. haha Svo troje su smesni i zalosni. A ako se otimaju oko takve "lepotice' onda nisu nista bolji ni ljudi.
Upravo tako
Ma kakav Marin ili Krunic, pa cak i Cimirot za kapitene, ko su oni spram karakternog lika koji broji aferu za aferom i koji dostojanstveno razbija brakove...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.