Почетна

ФИНАЛЕ ЕП - Станојевић: Верујем у стратегију! Краљ: Голмани пресудили

Фудбалери Италије постали су шампиони Европе пошто су савладали Енглеску после извођења пенала 3:2, а коментар на финални меч у Лондону имали су и српски прослављени тренери и бивши асови
ФОТО: ЕПА/Енди Рејн

Међу онима који су са пажњом гледали завршницу Европског првенства били су Александар Станојевић стратег црно-белих, голман Ивица Краљ, Љубинко Друловић, члан стручног штаба А репрезентације Братислав Живковић и тренер Александар Веселиновић, које је „Хеинекен” окупио на догађају у недељу вече у Београду.

Део стручњака широм света тврди да играчи који су ушли у самом финишу утакмице, као што су Рашфорд и Санчо, није требало да шутирају, јер нису имали скоро ниједан контакт са лоптом пре једанаестерца, док други сматрају да су пенали увек лутрија, и да пехар заслужено иде Италији.

- Наравно да је боље да је фудбалер свеж када изводи пенале, али потребно је да игра барем 10 минута, то је моје мишљење. Морам да будем искрен и признам да нисам најкомпетентнији о томе да судим, јер смо изгубили после извођења једанаестераца у финалу купа против вечитог ривала. Али, ја у срећу не верујем. Верујем у стратегију, а Италијани је увек имају. Наместило се тако, можда су имали већи притисак Енглези, код куће су играли, уз пун стадион, и другачији је то притисак са пенала - каже Станојевић.

У анализи финала, наш тренер истиче снагу Италијана да изједначе после шокантног старта када су брзо примили гол.

- За мене је највећи утисак утакмице тај да су Италијани после једног лошег првог полувремена успели да се врате. Енглези су били изузетни на почетку, и са тројицом позади направили су одређено изненађење. Италијани су били безопасни, али су дали гол из прекида и тотално се окренула утакмица. Свака им част на томе. Били су константни током целог првенства и све време, већ 30 утакмица не знају за пораз и заслужили су титулу - рекао је Станојевић.

Александар Веселиновић додаје да је селектор Енглеске Саутгејт погрешио са избором играча за пенале.

- Када добијете победника Европског првенства после пенала онда су то нијансе и неки фактор среће. Међутим, за мене су били изненађење млади играчи енглеске репрезентације који су изводили једанаестерце, јер је избор требало да буде другачији. Мислим да је генерално за фудбал у Европи бољешшто је Италија постала шампион Европе. Моје емоције су биле на тој страни. Притом, оно што је мени било фасцинантно када сам гледао Италију је начин на који играчи певају химну и са каквом енергијом улазе у сваку утакмицу. Мислим да је задовољена нека правда и ако морам и навијачки да кажем, после оне утакмице Енглеске са Данском, ипак мислим да је све дошло на своје место и да је Италија заслужено освојила титулу првака Европе.

Љубинко Друловић је уживао у финалу, истакавши да пехар иде у праве руке.

- Стварно је било једно лепо финале и ЕУРО се завршило на најбољи могући начин завршило се ово Европско првенство. После продужетака добили смо Италијане као нове шампионе, и преузели су ту улогу од Португала, али сасвим заслужено. Контролисали су утакмицу. Иако су добили на пенале и били успешнији у пенал лутрији, мислим да су били целу утакмицу бољи него Енглези, иако су домаћини имали на почетку ту предност.

Ивица Краљ сматра да су голмани пресудили победника.

- Увек је тако у пеналима. Квалитетна је била утакмица, достојна финала првенства Европе. Италијани су заслужено освојили титулу зато што су од другог кола били доминантни. Енглези су имали ту предност што су играли чак шест утакмица у Лондону, и то је било на њиховој страни. Цело првенство је било врло интересантно, мало необчино с обзиром на то да се играло у 12 градова у Европи. Било је доста изненађења што показује да квалитет није изненађење, а истовремено није било неког аутсајдера или екипе која је баш разочарала.

Братислав Живковић је такође био срцем уз Италијане.

- Титулу је освојила репрезентација која је највише показала од прве утакмице до овог финала, сасвим заслужено. Не би било незаслужено ни да је Енглеска освојила, међутим, мени је пуно срце пошто сам посебно везан за Италију и свим срцем сам навијао за њих. Од прве утакмице до данас су играли најлепши фудбал. Одликовала их је сјајна енергија и мислим да је Манћини успео да после једног дебакла 2018. када нису отишли на Светско првенство изађу јачи из те ситуације и током целог такмичења су показивали, из утакмице у утакмицу, баш ту енергију која је била потребна да освоје Европско првенство - закључује Живковић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.