Почетна / Фудбал / Супер лига

АНКЕТА: Тренери Супер лиге углавном поздрављају промене

Тренери су у анкети агенције Бета казали да систем такмичења са више утакмица доприноси квалитету и неизвесности такмичења, да може да донесе друге позитивне промене, али се није свима свидело што ће се бодови половити на крају првог круга.

Тренери фудбалске Супер лиге Србије углавном су поздравили одлуку о промени система такмичења у следећој сезони, уз извесне резерве.

Тренери су у анкети агенције Бета казали да систем такмичења са више утакмица доприноси квалитету и неизвесности такмичења, да може да донесе друге позитивне промене, али се није свима свидело што ће се бодови половити на крају првог круга.

Океј је промена, допада ми се. Играће се три 'вечита дербија'. Треба пробати, зашто да не? Можда ће то бити добро за наш фудбал – рекао је тренер шампиона Црвене звезде Ненад Лалатовић.

Млади стручњак је истакао да му се не свиђа смањење бодова.

То што ће се играти плеј-оф и плеј-аут је коректно, али ми се не свиђа подела бодова. Ти одиграш добро, побегнеш другом шест бодова, а испостави се да је заправо три – рекао је Лалатовић.

Трећепласирани Чукарички одавно се залагао за овакав систем, а тренер Владан Милојевић био је јако задовољан.

Баш сам се обрадовао. Биће више утакмица, што је јако битно за младе играче, а боље је и за струку. Биће и већа заинтересованост гледалаца. То је једна јако добра ствар. Такмичење ће бити регуларније и свима интересантније – рекао је Милојевић.

Он је казао да је очекивао да Извршни одбор Фудбалског савеза Србије усвоји ту промену.

Нисам ни сумњао да ће људи у ФШ-у да буде за то, јер је то сасвим прихватљиво за све. Подићи ће се квалитет, регуларност и све што је потребно за фудбал. Било је крајње време и драго ми је да се десило јер смо дошли до тачке где треба да дамо нову крв српском фудбалу. Било је неодрживо да више тренирамо него што играмо – рекао је Милојевић.

Искусни стручњак Новог Пазара Милорад Косановић казао је да је нешто морало да се уради да се промени досадашњи систем такмичења.

Ми тренери смо то обрађивали од септембра...ФШ је урадио добар посао, морали смо нешто да урадимо да се померимо са ових 30 утакмица годишње. У Словенији сам радио у скраћеној лиги од 10 клубова и то је много мало. Клубови се брзо поделе у групе, нема тензија, играш много утакмица са истим противницима... – рекао је Косановић.

Оваква лига ће донети много неизвесности, неће бити толике изједначености, а и играћемо фудбал у периоду који је климатски погодан, а биће и много мање 'пријатељских' утакмица које се код нас много играју, иако то не жели да се призна – рекао је Косановић.

Тренер Спартака Петар Курћубић казао је да нови систем погодује и младим играчима.

Ја сам и раније подржавао сваку промену која доноси већи број утакмица. То погодује младим играчима, а наша лига је све више окренута младима, а њима само погодује већи број такмичарских утакмица...Подела бодова ће допринети квалитету и неизвесности до самог краја, сви ће водити рачуна о сваком боду, иако ће се увек неко осећати оштећеним. Али, ниједан систем није идеалан. Видећемо како ће бити, али се надам и желим да то буде позитивно – рекао је Курћубић.

Он је казао да очекује и проблеме са новим системом, али да је могуће и да ће то допринети њиховом решавању.

Биће и проблема, пре свега у инфраструктури, јер су нам терени и овако лоши...али надам се да ће то све утицати да се поправи њихов квалитет. Ово ће погодовати и тимовима који играју Европу – рекао је тренер Спартака.

Тренер Рада Милан Милановић слично је размишљао.

Наш клуб се залагао за промену система. Тај систем је у Пољској дао добре резултате. Има ту и разних пратећих ствари, као што су услови на стадионима и телевизијска права. Ако се све то промени, а не само систем такмичења, мислим да ћемо напредовати – рекао је Милановић.

Тренер Доњег Срема Златомир Загорчић изразио је благу скепсу.

Сусрео сам се већ са тим системом док сам радио у Бугарској, само без поделе бодова. Биће много више утакмица, али нисам сигуран да то може бити позитвно како наш фудбал функционише. Једноставно, време ће показати. Било је промена ко зна колико пута, свашта се покушавало и нисам баш много сигуран да може да буде нешто позитивно од овога – рекао је Загорчић.

Тренер Борца из Чачка Богић Богићевић рекао је данас да је био против промене система такмичења у фудбалском првенству Србије јер верује да то само по себи неће променити ништа.

Овде промена као промена не значи ништа. Ми смо у последњих 20 година имали 10 или 11 промена система и ништа се није променило. Што је најгоре, имали смо систем сличан овом, са првом А и првом Б лигом и на крају се испоставило да то не ваља – рекао је Богићевић агенцији Бета.

Извршни одбор Фудбалског савеза Србије одлучио је да од следеће сезоне промени систем такмичења, тако да се после првог двокружног дела лига подели на плеј-оф и плеј-аут и да се игра једнокружно, а да се освојени бодови преполове.

Тај систем као систем и није тако лош, али наћи ћемо ми и ту нешто лоше. Ја сам на састанку питао њих (ФШ) да ли је некада урађена озбиљна анализа зашто је неки систем пропао, и рекли су ми да није никад ништа урађено. Видим да то у Пољској лепо функционише, али кад дође код нас... –  рекао је Богићевић.

Тренер Борца је истакао као проблем и евентуалну могућност мале гледаности плеј-офа или плеј-аута.

Реално, само прва два или можда три клуба могу да се боре за титулу, остали немају шансе. Замислите сад да будете осми, а жребом се одреди да вам не долазе ни Звезда ни Партизан, играте у Београду, а у групи сте за плеј-оф и не можете да испаднете. Па кога то интересује? Замислите Борцу дође Спартак или Напредак или било који клуб, а нема резултатског значаја. Ко ће то да гледа, бре. Систем као систем је океј, али мењаћемо и њега за три године. То сам и рекао на састанку.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

nenad nis
a mozete i ponovo penale da uvedete posle neresenog rezultata.
rocky
Mnogo bolji sistem bi bio da su samo prvih 6 u play offu i da igraju dvokruzno gde bi bilo zanimljivih meceva, 2 derbija vise i meceva sa ozbiljnim klubovima a svako bi igrao i na svom terenu a ostali u play out da igraju samo po 1 mec i da se nikako ne dele bodovi.
Mile
Zamislite u prvih 8 budu blizanci, ofk, cukaricki, rad i vozdovac, prosek gledalaca na tim tekmama 120 sa redarima
popaj
mala smo zemlja dabi imali vise klubova u ligi broj utakmica se morao povecati pogotovo radi evrope kad krenu evropska takmicenja nas klubovi dolaze tek sa priprema bez ugranosti bez igre dok drugi u evropi igraju vec 4-5 kolo i kako biva lako nas izbacuju iz daljeg takmicenja,,neznam zasto samo podela bodova ,,pogotovo kako racunaju,,

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.