Почетна / Фудбал / Супер лига

ПОДСЕЋАЊЕ - КАКО ЈЕ РАСТАО ЧУКАРИЧКИ: Пут од сувих славина до Купа Србије

Деловало је, у зиму 2012, да Чукаричком нема спаса. Немогуће је било користити фиксни телефон у клупским просторијама, због неисплаћених рачуна. Славине – суве. Потпуни суноврат на помолу.
ФОТО: Н. Неговановић

А онда, у фебруару те године, појавио се спасилац Драган Обрадовић и његова фирма „Адок”, прискочили су у помоћ Чукини ветерани, општина, и све је експресно добило потпуно нове обрисе.

Клуб је, иако је већ био прежаљен, да опстане у Првој лиги. Већ наредне сезоне, што се могло и очекивати, Чукарички, о коме је још тада прича постала сасвим другачија, обезбедио је повратак међу суперлигаше.

Слика за памћење виђена је пре непуне две године. У другом колу, Чукаричани су били домаћини Слободи Поинт, и то је била прва утакмица у историји која је на Бановом брду одиграна под рефлекторима. Знатижељна публика испунила је реновирани стадион, прелепу слику створило је више од 4.000 људи.

Брзо је дошао и први скалп вечитих ривала. На Бановом брду је, у осмом колу, пала Црвена звезда (2:0), уз антологијски гол Николе Стојиљковића у 17. секунди.

Чукарички је првенство завршио на петом месту, које није доносило европску визу, али су Брђани до ње ипак стигли, после суспензије Црвене звезде.

Прву европску утакмицу, петнаестак година после епизода у Интертото купу, Чукаричани су одиграли код куће против Санта Хулије из Андоре (4:0), а у реваншу (0:0) су рутински потврдили пласман у наредну рунду квалификација за Лигу Европе. Нажалост – и последњу, јер је аустријски Гредиг био бољи (0:4, 2:1).

Нова евро одисеја обезбеђена је по два основа – као трећепласирани у првенству и победник купа. Првенствену трку Брђани су засладила са пет бодова у дуелима са Црвеном звездом и Партизаном. Паралелно, на путу до завршнице најмасовнијег такмичења, редом су падали суперлигаши Младост, ОФК Београд, Војводина и, у полуфиналном двомечу, Вождовац.

Коначно – среда, 20. мај 2015. Највећи дан у историји Чукаричког. Дан кад је пехар намењен победнику Купа Србије стигао на Баново брдо.

10. фебруар 2012. – званични долазак Драгана Обрадовића и фирме „Адок”

јун 2012. – опстанак међу прволигашима

јун 2013. – пласман у Јелен Супер лигу

17. август 2013. – прва утакмица под рефлекторима на Бановом брду, Чукарички – Слобода Поинт

6. октобар 2013. – савладана Црвена звезда (2:0)

јун 2014. – Чукарички у квалификацијама за Лигу Европе, после суспензије Звезде

3.  јул 2014. – први меч у квалификацијама за Лигу Европе са Санта Хулијом из Андоре

17/24. јул 2014. – мечеви другог кола квалификација за Лигу Европе са Гредигом (Аустрија) – 0:4, 2:1

8. април 2015. – потврда пласмана у финале Купа Србије победом у реваншу полуфинала на Вождовцу (4:1)

10. мај 2015. – обезбеђено и теоретски треће место у шампионату, и то после победе над Црвеном звездом (2:0)

20. мај 2015. – освојен Куп Србије победом над Партизаном (1:0)

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

srele
Da je Partizan htio mogao je da osvoji kup!!!!! Pokazalo se samo koliko smo veliki klub. Shvatili smo da je ovo zvjezdani trenutak u istoriji Čukaričkog I džentlmenski im omogućili da dosegnu vrh u svojoj istoriji. Ali, to je Partizan. Mi nismo Zvezda. Oni to tako ne bi uradili. Neka zna Filip Stojković da sa Zvezdom neće osvojiti ni prvenstvo ni kup. Čestitam Čuki, ali bravo za Partizan!!!!!! Tako rade veliki klubovi!!!!!!
...
Kako to da u neke klubove udje privatnik i ulozi pare,sredi klub,promeni,krene na bolje a u Partizan ili Zvezdu ne moze, jer eto jos nije reseno pitanje privatizacije ?
kg
Sve je to lepo ,za dve godine od ponora do bajke,tj . evropskog takmicenja i pobednika kupa.Prosecna ekipa sa odlicnom klubskom organizacijom.Medjutim,fudbal se igra za gledaoce ,a Cukaricki u proseku po utakmici proda oko 100 karata.Za dve godine Cuka je zamenio na fudbalskoj mapi moj Radnicki.Srecno mu bilo a mi u Kg treba da se stidimo koje u poslednje dve godine vodio Kg svetinju.,i naravno opljackao.Steta za KG,za srpski fudbal,jer za razliku od Cuke Radnicki gledalo i 16000 gledalaca,a u staroj Jugi i 30000gledalaca.To je ta bitna razlika izmedju klubova.
Shone
A kad dodju neki lilipitanci poput onog Grediga i kad im uvali 4 gola,onda sve ovo sto stoji u tekstu odlazi u zaborav.Dzaba toliki hvalospevi o Cukarickom (kao da je ne znam kakav klub,a ne samo jedan obican fudbalski klub iz zemljice Srbije),koji se bruka kad izadje na evro scenu.Tako da manite me tih prica kako Cuka dobro posluje,kako ide uzlaznom putanjom i slicno.
ih ih
ko da je osvojio kup Jugoslavije, ma dajte ljudi, eto videcemo dokle ce ici uspeh tog tima u evropi. Partizan nema sta da zali za kupom, zasto bi, nije kup sto je nekad bio, i mozda i bolje da ga drugi dobiju da bar kratko vide neko evropsko takmicenje i dozive ga,pozdrav

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.