Почетна / Фудбал / Лига Европе

Продавац аутомобила прети српском клубу у Европи

Петрокуб, ривал ТСЦ-а на европској премијери, до јединог трофеја у историји дошао у финалу купа
ФОТО: ФК Петрокуб

Ривал ТСЦ-а на европској премијери Петрокуб је млад клуб, основан 27. новембра 1999. године у селу Сарата Галбена, у округу Хинчести, на идеју абмициозних привредника Михаила Усатија и Михаила Кракиуна.

Свега две године требало је да клуб доведу до најјачег ранга. Пресељење у главни град округа Хинчестија, условљено је додатком имена града у клупски назив.

Девет репрезентативаца

На окупљање у СЦ Молдавије одржано од 7. до 11. августа у склопу припрема за обавезе у Лиги Нација селектор Енгин Фират позвао је чак из деветорицу чланова Петрокуба.

Предводио их је голман Кристиан Аврам, били су и дефанзивци Петру Рацу, Ион Јардан, Артиом Розгониуц, везисти Сергију Палатица, Јасер Турцан, Андреј Којочари, Дан Тарас и нападач Владимир Амброс. Донедавно члан Петрокуба био је и Констатнин Богдан, који је раскинуо уговор. Интересантно да је Амброс био стрелац у прошлогодишњем поразу Молдавије од Француске (1:4).

Под вођством тренера Виктора Барисева, прве године, клуб је првенство завршио на петом месту. Први гол елитном рангу постигао је Едуард Бланута, садашњи селектор женске репрезентације Молдавије. Премијерна победа уписана је 23. септембра 2001. над Тилигулом Тираспољом (3:1), два гола на том мечу постигао је Марсело Ресита, садашњи тренер другог тима. Петрокуб није дуго издржао у елити, иступио је после прве половине следеће сезоне.

Уследио је дуги период реконструкције. Пажња је усмерена на развој младих играча, што се осликало каснијим повратком у Прву лигу. Златни дани клуба почели су 2017. године именовањем за тренера Лилијана Попескуа. Већ прве године довео је тим до трећег места и премијерног учешћа у квалификацијама за Лигу Европе. Истоветан биланс у првенству бележио је и наредне две сезоне.

Пре ТСЦ-а, ривали на европској позорници били су Осијек (1:1, 1:2) и АЕК Ларнака (0:1, 0:1). Круна је дошла ове године, првим трофејом у историји, победом у финалу купа над Сфинтул Георге (0:0, пеналима 5:3). Ривалу је поништен гол у 90. минуту.

Поред тренера Лилијана Попескуа, као најзаслужнији за огроман успех Петрокуба, последње три сезоне, помиње се Николае Усати, продавац и рентијер луксузних аутомобила.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

XXXL
Svuda u Svetu je normalno da u najjačim ligama postoje klubovi iz malih sredina pa čak i iz sela što je ovde slučaj,samo stručnjacima u Srbiji smetaju klubovi iz malih sredina kao Zlatibor Javor Lučani a nekad Kula Banatski Dvor ili Donji Srem,valjda i klubovi iz malih sredina imaju pravo na uspeh.
FkpCascais
Ako ove TSC ne pobedi, ma sta god uradili Partizan i Zvezda, bice to onda jedan ozbiljan pokazatelj da trenutne mere saveza ne spremaju nase klubove za evropske okrsaje. Savez treba pod prvim i glavnim prioritetom sto se klupskog fudbala tice da stvori ambijent idealan kako bi imali uvek barem 5-6 klubova ambicioznih i spremnih za Evropu, To bi moglo recimo davanjem monetarnih nagrada prikupljenih od sponzora i tv prava klubovima za njihov krajnji plasman u ligi. Da sampion, pa drugi, treci, cetvrti i peti dobiju novcanu nagradu proporcionalnu plasmanu, A ne da klubovi zive samo od prodaje igraca. Savez bas treba da nadje alternative kako klubovi ne bi morali da prodaju igrace, ili barem ne tako rano. Zato Superliga vec treba da funkcionise sto profesionalnije, da igraci grizu za mesto, pa da im onda ovakvi protivnici izgledaju kao amateri koje ce da gaze kao u vreme Juge kad smo bili savremeni za ona vremena.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.