Почетна / Фудбал / Лига Европе

ИГРА ПРОТИВ РЕНЏЕРСА НОВИ МОДЕЛ - Звездин путоказ за будућност

Сазревање Станковића као тренера је у пуном јеку и тек сада му је вероватно јасно колико је добро за њега што му је пропала селидба у Сампдорију
ФОТО: С. Сандић

У четвртфинале Лиге Европе није отишао бољи, него тим који је умео суровије да казни пропусте ривала. Црвена звезда је превише грешила у одбрани прекида у првом мечу, промашила пенал и на крају су ти детаљи пресудили да Ренџерс настави такмичење. Реванш је отворио много шансу, али имао је ривал апсолутног јунака у голману Мекгрегор.

Да је Мекгрегор само за нијансу слабије бранио, а не изузетно, вероватно би српски великан био уместо шкотског био јуче на жребу у Ниону и отварала би се велика шанса да преко Браге оде у полуфинале. Сви статистички параметри осим најбитнијег (голова) на страни су Црвене звезде у овом двомечу. Речи понос и несрећа могу да се чују на сваком кораку у звездашким круговима, жал је огроман првенствено јер се радило о високом нивоу такмичења и могло се до четвртфинала, али сада је најбитнији поглед у будућност и како да се овај тим надогради до мере да у летњим квалификацијама буде на високом нивоу и у случају одбране титуле (шансе драстично повећане после кикса Партизана против Напретка) уђе у Лигу шампиона.

Руководство Црвене звезде мора да задржи све носиоце игре: Борјана, Драговића, Катаија, Иванића, Кангу, Санога...Такође и тренера Дејана Станковића. Можда то буде тежак задатак, али је без дилеме изводљив. У исто време заблуда би била да се то процени као довољно, јер је неопходно да се унесе брзина у екипу ангажовањем крилног нападача.

Свака част Црвеној звезди на темпу и трчању против Ренџерса, одавно није наметнула такав ритам. Показало се да се у фудбалу не мора робовати тактици и да на европској сцени није увек погубно напасти са два шпица и ризиковати остављањем већег простора у везном реду. Ренџерс не би ни дао гол из контре да се Пићини није повредио и није могао испрати Кента у трку, а одлука да „начетог“ фудбалера не замени била је и једина Станковићева грешка.

Сада је пред младим стручњаком задатак да таква Звезда постане правило, а не изузетак - да се у јаком ритму попут Ренџерса нападне у квалификацијама и екипе попут Шерифа, јер штета је не користити пун нападачки потенцијал. А, овај тим Црвене звезде је јак у том смислу и требало би што чешће да игра на гол више, поготово јер је укинуто правило веће вредности поготка у гостима.

Време ће показати да ли је Станковић спреман да од Звезде направи екипу чија ће игра бити позивница не само за навијаче клуба, него да се и у Европи прича о том стилу. На добром је путу, офанзива против Ренџерса мора да постане путоказ за даље.

Сазревање Станковића као тренера је у пуном јеку и тек сада му је вероватно јасно колико је добро за њега што му је пропала селидба у Сампдорију. Борба за опстанак у Серији А није оно што му је потребно у овом тренутку, требало би да настави да гради своје име у историји Црвене звезде у новој улози и ка буде одлазио са Маракане да добије позив из Италије клуба чије су амбиције далеко веће него што су садашње екипе из Ђенове.

Наредна сезона у Србији биће најбитнија и са највећим улогом од како се распала СФРЈ, победник ће директно у групну фазу Лиге шампиона и имаће загарантован приход од 20 милиона евра. Црвена звезда у таквим околностима нема луксуз да мења тренера и носиоце игре, испред управе је задатак да их све задржи и минимално допуни селекцију.

Стуб пројекта за наредну сезону требало би да буде потврда останка Драговића, не би требало да буде изненађење да се настави курс да се било какве понуде за Катаија и Иванића не прихватају. Станковићу је неопходан и Саного, па и Канга у издању као прексиноћ.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

CTOJAH
Model je dobar ali treba nam jedan napadac ubica golmana.
Tokyo
Lep osvrt, slažem se da se okosnica tima ne sme prodavati. Preveliki je ulog u narednoj sezoni u opticaju. Pravi trenutak da se Zvezda ozbiljnije vrati na fudbalsku mapu Evrope. Ponudu Kanzas sitija/Malmea za Pavkova treba prihvatiti, jer smatram da je pomenuti igrač dostigao zenit i dao svoj maksimum do sada. Dovesti adekvatnu zamenu za njega, konkretnijeg napadača koji ima bolju reakciju u gol šansama, eksplozivnijeg igrača da se tako izrazim. Brine me zadnja linija tima (najslabija karika). Imamo Stefana Lekovića (2004) u omladinskom timu, cenim da će mu Stanković dati šansu da se dokaže na pripremama. Već sada je interesantan skautima mnogih evropskih klubova. Čudi me i produžavanje ugovora sa igračima na koje se slabo računa (npr. Pankov koji skoro i da ne igra, a potpisao je novi ugovor do jula 2024). Gobeljić je na izlaznim vratima, ugovor mu ističe juna ove godine. Zvezda je poslednjim nastupima u Evropi povećala kriterijume i podigla letvicu, ne zadovoljava se više prosekom
"Z" (za pobedu)
“ИГРА ПРОТИВ РЕНЏЕРСА НОВИ МОДЕЛ - Звездин путоказ за будућност”! Slažem se, da takva igra treba da bude Zvezdin model za budućnost, ali da nam se ne bi dogodio neki novi Rendžers, Zvezda mora da angažuje mnogo bolje igrače sredine terena od postojećih (matorih i sporih Sanoga i Kange)!
ljubo-peki
Putokaz kako se ispada iz Evrope.
Srbija zemlja Zvezdaša
Po samoj statistici ocigledno treba da se radi na duel igri, na odbrani i na efikasnosti, ali za sve to treba malo vise vremena tako da me to malo brine Deki moj.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.