Почетна / Фудбал / Лига Европе

ЦРВЕНО-БЕЛИ 21. У ЕВРОПИ - Звездин историјски улов

Од клубова ван Лиге шампиона до четвртфиналне фазе више поена од српског првака имају само Лион, Ајнтрахт, Вест Хем и Фејенорд
ФОТО: И. Веселинов

Остао је код звездаша велики жал што нису искоришћене шансе да се елиминише Ренџерс и дође до четвртфинала Лиге Европе, али и без тог подухвата клуб са Маракане је закључио сезону историјског улова у УЕФА такмичењима. Освојио је рекордних 15.000 бодова кроз победе и бонус за прво место у групи, што га тренутно позиционира на 21. место од свих учесника.

То је показатељ колико је Црвена звезда подигла лествицу ове сезоне, а кад се изузму клубови из Лиге шампиона до четвртфиналне фазе Лиге Европе и Лиге конференције једино су више бодова од Црвене звезде освојили Лион, Ајнтрахт из Франкфурта, Вест Хем и Фејенорд.

Црвену звезду у наставку УЕФА сезоне могу да пређу учесници четвртфинала Монако, Аталанта, Барселона, Брага, Рен, Рома, Бодо Глимт, ПАОК, Ренџерс, Лајпциг, Марсељ, ПСВ и Славија. Извесно је да бар половина неће прескочити српски клуб на листи овогодишњег бодовног учинка, али та табела небитна је у односу на оно шта је ова берићетна сезона донела за наредну.

Звездин клупски коефицијент порастао је са 32.500 на 46.000, а осим овосезонског улова таквом скоку је допринело брисање из обрачуна године кад су црвено-бели дописали само 1.500. Сада највише на наплату долази константност у УЕФА такмичењима и сабира се пет добрих сезона. Са друге стране, почеће и период обавезе брањења постигнутог.

У наредној сезони Црвена звезда ће бранити 8.000 из сезоне 2017/18, кад је почела успон под командом тренера Владана Милојевића и после десет година забележила учешће у групној фази Лиге Европе. Потом су се надовезале две Лиге шампиона где је због прејаке конкуренције уписано мање (7.000 и 6.000). Дејан Станковић је у овој и претходној такмичарској сезони освајао за коефицијент 10.000 и 15.000.

Огроман скок на УЕФА листи направила је Црвена звезда од 2017. до данас, колико је напредовала говори податак да је Милојевић затекао клуб на коефицијенту 7.325 и на 195. месту. Напредак је био константан и сада на Маракани могу да се похвале да ће такмичарску 2021/22. завршити као 35. клуб на УЕФА листи.

Коефицијент од 46.000 даје Црвеној звезди повластицу да буде носилац у свим квалификационим колима у наредном сезони, без обзира у ком такмичењу ће се налазити. На Маракани се сви надају да ће то бити Лига шампиона, клуб би се у случају позитивног расплета у првенственој трци са Партизаном први пут нашао у ситуацији да је пројектован за јачи шешир у свим фазама жреба за елитно такмичење.

Како би и постала званични учесник квалификација за Лигу шампиона наредног лета (можда старт буде од трећег кола), Црвена звезда мора да изађе као победник у неизвесној трци са Партизаном. Надокнадила је овог пролећа заостатак од пет бодова и сада је фаворит за пехар, у наредна два кола победама може да овери пол-позицију пред плеј-оф и обезбеди трећи вечити дерби у сезони на домаћем терену.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

pazi, Boga ti!
Fejenord!? Oni sto nemaju pojma!?
Miki
To je jako lepo ali je još važnije šta će biti.
Бари
Волимоооо тееее Звездицееееееее!!!
Classic grobar
Ma lakovic namestio i cista sreca, nate
RedStar91
Najbolja je najbolja... Zvezda je velikan i na 20. je mestu evropskih kupova svih vremena kao i na 21. mestu KŠ/LŠ svih vremena, ispred svih klubova Balkana. Da nije bilo rata, Zvezda bi danas bila bar u top 15 ako ne i u top 10 u Evropi. Generacija igraca svetske klase Savicevica, Prosineckog, Belodedica, zatim igraca visoke internacionalne klase Panceva, Jugovica, Miihajlovica te igraca reprezentativnog nivoa Stojanovica, Binica, Sabanadzovica, Najdoskog, Stosica...izabrana je u anketi spanske Marke za 3.najbolji tim Evrope svih vremena! Nakin Barija pred potpisom su bili Suker i Jarni. Zvezda bi sa tim drim timom godinama bila na samom vrhu ili bar u vrhu evropskog fudbala. Zvezda je i sezonu 91/92 zavrsila u top 4 Evrope mada je morala kao domacin da igra u Budimpesti i Sofiji a i klub su vec bili napustili Prosinecki, Binic, Stojanovic, Sabanadzovic, Marovic. Dakle Zvezda se samo vraca na mesto koje joj u evropskom fudbalu i pripada. "Bice dana, bice leta, bices opet prvak sveta"!
RedStar91@trnina
Iš? Titumiš! Nemoj da ti je krivo, popij pivce za živce.
sacekaj
Ovo ti je samo prolazno vreme.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.