Почетна / Фудбал / Лига шампиона

ИНДИРЕКТ - Пролаз реалност и обавеза

Звездин је проблем и што нема Катаија у форми из прошле сезоне, неочекивано је подбачај у Хаифи направио Иванић
ФОТО: ФК Црвена звезда

Пише: Никола Стаменић

Пораз од гола разлике чињенично је стање за Црвену звезду после утакмице у Хаифи, а закључак да је првак Србије могао и горе и боље да прође. Имао је отворен поглед ка победи, али у другом полувремену су цех исписале све мане настале импровизацијама у склапању тима. На крају је и добро да Макаби не долази у Београд са предношћу од 4:2, јер у наставку меча у врелини „Сами Офер“ стадиона Станковићева екипа као да није ни постојала на терену.

Испоставило се да није била добра лекција за тренера и момке са Маракане да је почетак меча са тактиком препуштања лопте ривалу већ донео предност Макабију. Катастрофално су отворили други део, брзо примили један гол, па други. Покушај амортизације напада ривала увођењем Срнића уместо Катаија није имао ефекат. Потом је на терен послат и Саного. Све је било прилично хаотично, без јасног система. Станковић је морао боље да сложи коцкице.

Звезда је створила добар тим, али га није довршила како је требало. И то је разлог за импровизације, а оне обично на овом нивоу фудбала не донесу добар резултат. Чак и у овим околностима клуб са Маракане има и квалитет и снагу да елиминише Макаби, али за групну фазу Лиге шампиона, ако се до ње дође, биће потребно да се неке ствари прекомпонују. На брзину.

Везни ред са Кангвом и Кангом, без класичног дефанзивног играча средине терена, добар је за мечеве са Радником, Колубаром, Пјуником и осталим недораслим ривалима, али не и за гостовање као што је било у Хаифи. Остао је Станковић доследан визији да игра без Санога, а играч таквог профила му је био неопходан.

Тачно је да је Саного без ритма и континуитета, вероватно и на тренинзима нема ангажман као пре. Разлози за размимоилажење нису само фудбалске природе. Црвена звезда је као клуб на свим нивоима ту направила грешку. Уколико је однос између тренера и интернационалца из Обале Слоноваче био нарушен до мере да неће имати статус као пре, онда је морала да се доведе адекватна замена и без обзира на финансијске трошкове незадовољан играч елиминише из екипе.

Покушаји да се без таквог профила у првих 11 (пожељно и бољи везиста од Санога) дође до Лиге шампиона, чиста су импровизација. Може да се прође, али потребно је и доста среће. Овако, Звезда је пропустила да казни офанзивно добри и у одбрани не баш јак Макаби и дође до победе. Добра је екипа израелски првак, али евидентно је и по дешавањима у среду увече да не би избегла пораз на свом терену да је код Црвене звезде све било постављено у тиму како се летос замишљало.

Друга импровизација је Ераковић на позицији десног бека. Млади играч је дефанзивно напредовао и нема сумње да ће да оствари запажен трансфер, али он није бек. Са њим у екипи на тој позицији губи се у офанзиви, што се коси са принципима данашњег модерног фудбала.

Промашај са Пићинијем и недостатак поверења у Гобељића донели су овакву ситуацију. Суштински, Звезда би као озбиљан тим са највишим амбицијама морала да има стандардног десног бека, а да од Ераковића, Драговића и Милуновића бира два штопера.

За бољи резултат у Хаифи био је потребан и Родић у издању које не би дозвољавало Хазизи да се шета као код првог гола. Макаби је лако долазио до шанси, блокови су изостајали. Неозбиљно за овај ниво фудбала је да се Чери нађе усамљен као у ситуацији кад је постигао трећи гол.

Звездин је проблем и што нема Катаија у форми из прошле сезоне, неочекивано је подбачај у Хаифи направио Иванић. Све су то детаљи који су преломили у корист Макабија.

Упркос свему, потпуно је реално да Црвена звезда изађе као победник у двомечу. А, онда у Лиги шампиона не би смела да има тактичке и концепцијске рупе као у Хаифи. Јер, на том нивоу фудбала може да се дође до високих пораза. Морао би да се направи по неки рез, без емоција створи такмичарски конкурентнији тим за ниво елитног УЕФА надметања.

До тада Звезду чека стресна ноћ у уторак која би могла да се претвори у велико славље. Никако не би смела и у еуфорију, јер је клуб кроз коефицијенте и улагања дошао до нивоа да елиминација Макаби Хаифе није подвиг, него обавеза.

Коментари27
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avram
Ako ovaj početnik ne uvede Pavkova, mi smo mrtvi... Ode Haifa u LŠ na bednih 30 miliona min.
Dramarko59
Odlican komentar Nikole Stamenića sa osvrtom onoga sto se dešavalo i onoga kako je trebalo da bude u Haifi. Stanković je po ko zna koji put pogrešio u prilazi igre i načinu kako da dokrajči protivnika. Da li on ne oseća igru da li se plaši da igra ofanzivno kad mu se protivnik namece tek on jos kao da živi i igra u Italiji i kada povedeš cuvaj rezultat i tu mu je uvek dzoker Srnic igrac limitiranih fudbalskih kvamiteta sem trcanja. Postigao je dobre rezultate u prethodnom periodu u domaćem prvenstvu ( u Evropi je morao mnogo bplje od eliminacije od Omonije i Serifa ) alI iskreno sa ekipom koju je imao sramota je da nije pa ostaje utisak o jednom sujetnom i prepotetnom treneru koji uvazava samo one koji ga podrzavaju ali je mnogo veci broj onih kojima se njegov rad i njegova igra ne s idja i vide ga kao glavnog krivca za ovaj neuspeh i igru zvezde koju iskreni zvezdasi ne vole pa i i kada pobedjuju jer u istim pobedana ne uzivaju. Sa ovim se ne moraju mnogi sloziti ali ja tako mislim
Razum
Zvezda nema šanse da prodje u LŠ i to zbog Dekija. Čovek jednostavno nije trener, on se igra trenera. U tri sezone je to nebrojano puta pokazao. Ovaj tim bi trebalo da se bori za drugo mesto u grupi LŠ. Realno je prejaka ekipa sa najobičnijim navijačem na klupi.
Slave
Kako god da se završi.Podrpka Dekiju i ekipi
Peki
Pa zar nije sreca kad se prodje na penale.Inace ja sam vec vise puta rekao da sam izvan pozicije bilo cijeg kluba.davno je to bilo kada sam ja bio navijac.U mojim komentarima ne stedim nikoga.
@Peki
Kako se partizan dva puta kvalifikovao u LS.
Ajde
Braniti penale je sreca? U tvojoj maloj glavi mozda...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.