Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Наградни фонд за Лигу шампиона 2,55 милијарди евра

Европска кућа фудбала је „мотивацију“ за пласман у групну фазу са 12 милиона повећала на 15,25 милиона
ФОТО: crvenazvezdafk.com

Промене које је УЕФА направила за наредне три сезоне Лиге шампиона не односе се само на квалификациони период и сужавање пута до групне фазе већ и на велико повећање наградног фонда.

Европска кућа фудбала је за сезону 2018/19. у наградни фонд за два такмичења одложила 3,25 милијарди евра. Много већа сума је припремљена за јаче такмичење. Учесници Лиге шампиона поделиће 2,55 милијарди евра.

Групна фаза

Награда за пласман: 15.250.000

Победа у групи: 2.700.000

Нерешено у групи: 900.000

Шеснаестина финала: 9.500.000

Четввртфинале: 10.500.000

Полуфинале: 12.000.000

Финале: 15.000.000

Победник: 19.000.000

Квалификације

За разлику од осталих фаза такмичења, награде у квалификацијама се сабирају, па ће у зависности од које су рунде кренули, клубови зарадити између 1,14 и 1,37 милиона евра.

За четврто коло није предвиђена награда после елиминације. Победа значи пласман у групе и зараду од 15 милиона евра, а пораз сеобу у Лигу Европе и прелазак на расподелу тамошњег фонда награда.

Прелиминарна рунда: 230.000

Прво коло: 280.000

Друго коло: 380.000

Треће коло: 480.000

Четврто коло: -

Највише ће зарадити они коју остану најдуже у такмичењу. За победника је предвиђена награда у износу од 19 милиона евра, али та сума биће увећана.

Европска кућа фудбала је „мотивацију“ за пласман у групну фазу са 12 милиона повећала на 15,25 милиона.

Уследило је и повећање премија за бодове. Од следеће сезоне победа ће вредети 2,7 милиона евра, а нерешен резултат 900.000.

Кад се све сабере, ако освајач Лиге шампиона прође групну фазу са максималних шест победа, зарадиће укупно 50,45 милиона евра.

На ту суму ће бити додата зарада од маркетинга, а зарада ће бити дељена према доприносу. Највише новца ће добити они који продају највише улазница, мање следи онима за које влада слабије интересовање. При том, УЕФА ће више поштовати Енглезе, Шпанце или Италијане, где ће улазнице за утакмицу Лиге шампиона коштати између 50 и 150 евра, него клубове из земаља са слабијом платежном моћи.

УЕФА је одвојила 585 милиона евра у фонд за коефицијенте. Тај новац биће подељен по процентима за десетогодишњи учинак. Минимална зарада из фонда за коефицијенте износиће 1,1 милион, а максимална 35,46 милиона.

На крају такмичења освајач Лиге Европе могао би да заради између 90 и 100 милиона евра, а онда на ред долази подела новца од ТВ права. Највише ће, наравно, зарадити најбољи и најатрактивнији, а та сума би могла да досегне и до 50 милиона евра.

Иако је УЕФА громогласно објавила повећање фонда награда, јасно је да ће припремљени новац направити још већи јаз између најмоћнијих и оних који иза њих скупљају мрвице. Учешће у Лиги шампиона је скупа забава и у годинама које долазе моћи ће да је приуште само они који буду могли новем да купе квалитет који ће их задржати на највишем нивоу. Повремен улазак у елиту само ће удаљавати чак и од средњег европског слоја.

За Супер куп 4,5 милиона евра

Освајањем Лиге шампиона не завршава се скупљање новца. Тријумф у такмичењу биће екстра награђен са још 3,5 милиона евра, а освајање Супер купа доноси још милион.

С тим наградама, освајач Лиге шампиона ће уз тријумф у Супер купу 2019. само на основу остварених резултата максимално моћи да заради 54,95 милиона евра!

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dzimi
Kladio sam se sad sa kolegom u hladno pivo, ja kazem da se svaki gol placa u ligi sampion a on kaze NE... Platio sam pivo, nebitno ali sam i dalje ubedjen da se gol placa a ne mogu to na Internetu da nadjem
TARAS
Kad deli pare,dali je UEFA mafija?
Zoran CZZG
I oni nama ne dele pare,nego smo se izborili za njih na sportskom terenu.
Gojko
Taras za Tebe i takve kao ti,ni Amerika i NATO pakt nisu agresori jer daju Srbiji po neku crkavicu,i vi ih obozavate i hvalite na sav glas.
stefan
Za bolji koeficijent , da dokazemo da smo bolji od slovenaca i hrvata !
Бари
БРАВО ЗВЕЗДО
Gipsy king
Terza da odeš u tu evropsku kuću fudbala i da tresneš rukom u sto i podvikneš : oću svoj deo,nećete da me prevarite...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.