Почетна / Фудбал / Лига шампиона

ЈЕДИНСТВЕН СЛУЧАЈ - Вокер разбио игрицу

Бек Манчестер ситија први играч из поља који је бранио у елитном такмичењу
ФОТО: ЕПА/Паоло Мањи

Творци фантази-фудбала и ФИФА 20 имају великих проблема после гостовања Манчестер ситију у Италији. За Грађане је бранио век Кајл Вокер. Они који фудбал играју прстима сада не знају како да „играчима“ доделе бодове за учинак енглеског репрезентативца.

Вокер не само да је „разбио игрицу“, већ и интернет. Појава 178 сантиметара високог бека на голу Ситија изазвала је лавину урнебесних коментара на друштвеним мрежама. Нису се уздржавали ни играчи Манчестер ситија.

- Ово је тако урнебесно смешно. Ја ти не бих да дете да држиш у рукама – написао је нападач Ситија Рахим Стерлинг на Твитеру уз фотографију са голманом Вокером.

Менаџеру Манчестер ситија Пепу Гвардиоли ништа није било свешно у 81. минуту. Голман Клаудио Браво је истрчавањем на 20 метара од гола и обарањем Иличића прекинуо опасан контанапад Аталанте и добио је црвени картон.

Пошто је Чилеанац у полувремену заменио повређеног првог чувара мреже Едерсона, на клупи Ситија више није било голмана. Гвардиола је морао да изабере ко ће пред гол, а решење није имао.

Шпанац је после утакмице у Милану објаснио како је изабрао Вокера.

- Ћави Менсисидор, наш тренер голмана, саветовао ми је да на гол пошаљем Вокера. Нисам знао да је раније обраћао пажњу на играче који би могли да замене голмана. Рекао ми је да је Вокер брз и храбар и да би требало њега да пошаљемо на гол – испричао је менаџер Ситија.

Кајл Вокер је први такозвани „играч из поља“ који је стао пред гол у Лиги шампиона (1992-2019). С великим изазовом се суочио већ у првим секундима нове каријере. Успео је да одбрани шут из слободног ударца којим је настављена игра после искључења Брава.

- Понекад се на тренинзима шалим са голманима што не могу да одбране неки шут или да ухвате неку лопту из првог покушаја. Сада сам сазнао да је понекад за одбрану потребно и двапут реаговати – нашалио се Вокер после утакмице на свој рачун, подсећајући на прву реакцију по уласку у игру.

Учинак Кајла Вокера за десет минута на позицији голмана је статистички импресиван и бољи је од голмана које је заменио.

Енглез је имао две одбране, а у два додавања саиграчима је био непогрешив.

Едерсон за 45 минута није имао ниједну одбрану, јер Аталанта није ни шутнула у оквир гола, док Клаудио Браво једини шут у гол није зауставио.

Пеле

Најбољи фудбалер свих времена волео је да брани. Често је на тренинзима Сантоса и репрезентације Бразила преузимао улогу голмана. Једину прилику да стане пред гол на званичној утакмици добио је 1963. у полуфиналу бразилске Серије А у реваншу против Гремија (4:3). Пошто је постигао хет-трик заменио је искљученог голмана Жилмара.

Боби Мур

Везиста Вест Хема, капитен репрезентације Енглеске која је освојила СП 1966, истакао се као голман у реваншу полуфиналу Лига купа 1971/72. После искључења голмана Фергусона стао је на гол и одбранио једанаестерац Марку Бернарду. Бернард га је касније, ипак, савладао, па је Стоук победио 1:0.

Миа Хам

Голгетерка САД је пример да и жене могу да буду успешне у две улоге. На СП 1995. је на утакмици током Данске (2:0) заменила искљученог голмана Брајану Скари и одбранила једанаестерац.

Јан Колер

Чешки двометраш је славу стекао као голгетер Дортмунда, али је у новембру 2002. уврштен у Кикеров тим кола Бундеслиге. У дербију против Бајерна на голу је и 66. минуту заменио искљученог Јенса Лемана. Бајерн је победио 2:0, али Колер није примио ниједан гол, већ је спречио тежи пораз Милионера.

Фил Јагелка

Везиста Шефилд јунајтеда, касније и репрезетативац Енглеске, толико је добро бранио на тренинзима да је менаџер Нил Ворнок одлучио да на утакмицама не пријављује резервног голмана. Јагелка је током каријере у Шефилду четири пута заменио повређеног или искљученог голмана Педа Кенија.

Козмин Моци

Румун је у августу 2014. играјући за Лудогорец у реваншу четвртог кола квалификација за Лигу шампиона Стеауе бранио последњих неколико минута продужетака. Истакао се у пенал-серији одбраном два једанаестерца. 

Хари Кејн

Голгетер Тотенхема постигао је у октобру 2014. хет-трик против Астераса у Лиги Европе пре него је у 87. минуту заменио искљученог голмана Ига Лориса. Неспретном интервенцијом је примио гол, али му нико није замерио, јер је претходно обезбедио победу (5:1).

Дани Алвес

Бразилац је славу стекао на позицији десног бека, али је последњих 30 секунди утакмице Пари сен Жермена против Сошоа у Купу Француске у марту 2018. провео на голу уместо искљученог Кевина Трапа. Није имао времена ни за једну интервенцију.

Алан Жирес

Француски репрезентативац је глумио голмана Бордоа на утакмици против Нанта у мају 1982. Клод Без, власник Бордоа, љут што је ФСФ на годину дана суспендовао Драгана Пантелића због ударања помоћног судије, наредио је да чувар мреже буде Жирес.

Бордо је имао голмана у тиму, али је играо у нападу и није улазио у шеснаестерац свог тима. Зато Жирес није смео да користи руке, па је лако примио пет голова. Пред крај утакмице га је заменио центархалв Марису Трезор.

Милан Бишевац

Некадашњи репрезентативац Србије је 2006. играјући за Црвену звезду навукао рукавице на утакмици против Либереца у квалификацијама за Лигу Европе у Београду. У 68. минуту је заменио повређеног Ранђеловића при вођству Словака 2:1. Са две одбране је спречио тежи пораз црвено-белих.

Рио Фердинанд

Некада најскупљи дефанзивац на свету стао је пред гол Манчестер јунајтеда против Портсмута у четвртфиналу ФА купа у марту 2008. уместо повређеног Ван дер Сара. Није успео да спречи сензацију, примио је гол из једанаестерца, а Портсмут је касније освојио трофеј.

Вини Џонс

Чувени штопер „луде дружине“ Вимблдона је у првенственој утакмици против Њукасла у октобру 1995. заменио искљученог голмана Пола Хелда. Бранио је с много ентузијазма, имао неколико успешних инрервенција, али је примио и три гола, па је Њукасл победио 6:1.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

coi
Mladen Petric za Bazel u Ligi UEFA u zaostavnom vremenu pri rezultatu 2:2 brani penal koji je golman skrivio i dobio crveni!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.