Почетна / Фудбал / Лига шампиона

Љупко Петровић: Не би било драме да је играо Најдоски

Ми смо имали штоперски тандем Белодедић-Најдоски а нисмо имали трећег штопера - каже Љупко
ФОТО: crvenazvezdafk.com, Н. Неговановић

Љубомир Љупко Петровић не крије да су три од четири полувремена против Бајерна били најбоље партије генерације Црвене звезде 1991. коју је маестрално са клупе довео до титуле првака Европе у Барију.

Реванш меч против Немаца у Београду (2:2) завршен је праведно, са временске дистанце од 29 година тврди трофејни тренер Звезде, али и открива неке детаље.

- Трчати као Немци, играти до последњег секунда меча као Немци и на крају дати гол више од Немаца. То су три ствари због којих је моја екипа 1991. године у коначном збиру победила Бајерн и ушла у финале Купа шампиона. Имали смо изузетно талентовану генерацију, велике асове. Али и до тада су у историји Звезда и југословенски фудбал имали велике играче али никад нису успели да дођу до краја и попну се на трон – истиче Љупко.

Драме у реваншу не би било, тврди тренер већ 29 година да је имао на терену Илију Најдоског.

- То тврдим и дан данас. Јер да Најдоски није имао два жута картона и морао меч да одгледа са трибина уверен сам да нам Бајерн не би гол дао на Маракани. Видите, у фудбалу, као и у животу одлучују детаљи, некад невидљиви. Ми смо имали штоперски тандем Белодедић-Најдоски а нисмо имали трећег штопера. Умало нам се обило о главу што смо пропустили да га купимо у току зиме. Маровић је дао све од себе на том мечу као штопер, али он је врло добар леви бек, добар везни и штопер „само ако баш мора“. Колико је значио Илија у целој композицији нашег тима показало је финале.

Љупко тврди да је Звезда у Минхену одиграла најбољу утакмицу коју је он водио са клупе.

- Дефинитивно. Био је то врхунац моћи нашег тима, перфектан меч. Ако бих морао да ређам по квалитету, после Минхена бих ставио реванш меч против Грасхоперса, па онда прво полувреме против Бајерна у Београду и прво полувреме 88. дербија против Партизана који смо добили 3:1. Сећам се да је сваких пет минута била шанса за нас, сваких 10 минута по гол у мрежи Партизана. Најдоски главом, па Роби и Југа и 3:0 у 30. минуту. А, онда је избила туча на трибинама па никоме више није било до фудбала.

Легендарни је био дијалог Петровића и директора Драгана Џајића по завршетку те прве утакмице у Минхену коју је Звезда победила 2:1.

- Како кроз две недеље да припремим екипу да опет победимо и прођемо, питао са Џају свестан да ћемо тешко спречити да нам играчи од тапшањан не добију „рупе“ по рамену. Уз то нисмо имали Илију, а еуфорија код народа је била незапамћена. Играчи су били под великим притиском јавности.

Умео је Љупко са својим стручним штабом да „закључа и примири свлачионицу“.

- Да није било жеље за самоистицањем, решили бисмо утакмицу у првом полувремену које је одиграно скоро без грешке. Играчи су ваљда осетили потребу да се такмиче ко ће дати гол и ући у историју. А, ја сам их лепо на путу за свлачионицу упозорио – Немци су Немци, они играју до краја. За казну настао је пакао кад смо примили два гола и мало је недостајало да примимо и трећи јер су Немци погодили стативу. У том моменту сам рекао Дујки: вичи да сви иду напред. Кад они нису дали - ми ћемо. Панчев је уплашио голмана, лопта је ушла у мрежу...

Док је стадион тутњао у делиријуму, Љупко је гледао како да се приведе меч крају.

- Четири минута као четири године, имао сам притисак 200, а опет смирен. Као тренер мораш да елиминишеш емоције и да урадиш све да добијеш меч. Мене је тај реванш могао живота да кошта. Али, опет ти моменти се не заборављају, остали су у историји да се памте и препричавају.

Љупко време у Ванредном стању и изолацији проводи на Златибору са комшијом Милованом Ђорићем.

- Придржавам се свих препорука, поготово у последње три недеље које су биле тешке за наше здравсто и Србију. Имамо продавницу у згради, они нам донесу све што је потребно, нас двојица смо проредили и виђања. Сада нам лепо дођоше ове нове мере да можемо три дана да прошетамо. Били смо стрпљиви, обазриви, али знамо да епидемија није завршена па се сад ваља чувати бар још месец-два дана. Надам се да ћемо из ове сутуације изаћи паметнији и солидарнији – истиче Љупко.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sarapa
I Partizan bi pregazio u finalu KES Reala da nije Milan Galic morao da ide u vojsku te zime .
@@Delija Sarapa
Nije to vise bila ista Zvezda u finalu kupa.Otisao nam bio Prosinecki a u 1.utakmici finala kupa se vec u 6.minutu povredio Savicevic koji je zbog toga propustio i revans. Dakle, Zvezda bez svoja dva najbolja igraca koji su bili svetska klasa je isto kao kad bi Pariz danas nastupio bez Mbapea i Nejmara, to vise nije isti tim...Osim toga ti pricas o sezoni 91/92 a Zvezda je postala prvak Evrope i sveta u sezoni 90/91. E vidis, ta Zvezda,kompletna i na vrhuncu moci(nakon eliminacije Bajerna a pred finale u Bariju) je igrala s vama u vecitom derbiju bukvalno macke i misa, nakon pola sataje vec bilo 3:0 uz neopravdano ponistena1 ili 2 gola...To je bila prava dominacija i bas mi drago da si sve ovo spomenuo pa da objasnim da smo upravo tuh dana kad smo bili najjaci i vama direktno pokazali koliko smo bili jaci od vas... Dok vase "bebe" pune 4 godine ('63 - '67) nisu znale sta je pobeda u derbiju ,2 neresenei i 6 poraza su imali...Kazem ti bili nam igracka...hehehe...
Севера део
Дете, сезоне када је освојила куп шампиона,звезда је понизила партизан 4 дана после уласка у финале.Голови падали на сваких 10 минута,па су гробари при резултату 3:0 за Звезду прекидали конту Звезде један на један тако што су утрчавали у терен,после сте гађали свог тренера летвама и бетоном,правили хаос....утакмица је завршена 3:1,уз поништен гол бинића при резултату 2:0,и тада је бина требало да добије црвени картон.О утакмици из те сезоне на стадиону јна боље да ти не пишем,имаћеш трауме .....следеће сезоне Звезда је продала носиоце игре,а ви ни тако подмлађену Звезду нисте били у стању да победите са најбољим тимом после 1966. како ви кажете.
Прикажи још одговора
domed
Ognjene pogledaj snimak pa vidi koliko je Zvezda imala sansi poslije stative Nemaca
"Ušati"
Kada pehar sa slike PEHAR LIGE SAMPIONA, osvoje igraci Liverpula,Bajerna Reala,Barcelone...a na njemu,izmedju ostalih velikana, ugravirano FK CRVENA ZVEZDA 1991...To je NEPROCENJIVO...
OGNJEN
Trcati kako Nemci? Mi stariji pamtimo mnogo bolje, mozes da mazes ove klince danas. U Nemackoj ste igrali na kontru i niste trcali ni malo, ovde jeste u prvom poluvremenu a onda se igrala viktorija pred vasim golom i preokret nemaca na 2-1 sto je vodilo u produzetke a vi ste vec tada bili "crkli". Da ne dadose sami sebi onaj smesni autogol, Nemci bi u produzetku uvalili jos 2 najmanje jer je gol visio u vazduhu od vaseg gola i povlacenja, po obicaju u bunker.
govori prorok
matori, jel te nije sramota tako mator a toliko zloban i zavidan? razbili smo ih to se vidi iz snimka, da si imalo realan primijetio bi da su oni imali srece u Münchenu trebali su da prime jos 2-3 gola i u Beogradu u prvom poluvremenu... mozes samo da patis mi smo otisli u istoriju a vi vjecito mali komsija svjetskog i evropskog sampiona...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.