Почетна / Фудбал / Остале лиге

Седница ФСС, очекују се радикални потези: Вест о изборима у сенци Привремених мера РИС-у

Руководство Фудбалског савеза Србије на данашњој седници увођењем ванредног стања у Региону Исток Србије задаће, утисак је последњи ударац суспендованом председнику РИС-а Новици Тончеву и његовим следбеницима
ФОТО: Журнал

Веровало се да ће вест да почињу избори у фудбалској Србији у тренутку кад буде објављена засенити све остале одлуке Извршног одбора ФСС, међутим, информација да је петак у ствари “Дан Д” за РИС јер ће на истоку бити уведене ванредне мере – засенила је све! 

Руководство Фудбалског савеза Србије на данашњој седници увођењем ванредног стања у Региону Исток Србије задаће, утисак је последњи ударац суспендованом председнику РИС-а Новици Тончеву и његовим следбеницима уз објашњење да опструишу функционисање ФСС упркос најавама из ФИФА и УЕФА да би српска кућа фудбала и сама могла да се нађе под ванредним мерама јер Статут није усаглашен на свим нивоима, избори нису почели, проблеми у судијској организацији нису решени…

Фудбалски савез Србије послао је на адресу РИС-а пре десет дана обавештење да је Извршни одбор 22. јуна разматрао ситуацију у региону и навео низ замерки:

„Молим вас да се упознате са садржином наведене одлуке ФСС а поготово њеним чланом 3 који се директно односи на обавезе ФСРИС и да поступите у складу са тим обавезама и што пре упутите информацију ИО ФСС о предузетим радњама.

Подсећам вас да је дужност ФСРИС да се стара о томе да статути чланова ФСРИС буду усклађени са одредбама Статута ФСС и да вам је на то указано дописом ФСС од дана 17.5.2022. (ФСС број 05-730/1). Тим дописом указано је ФСРИС да статути следећих фудбалских организација са територије ФСРИС нису усклађени са одредбама Статута ФСС:  ФС Топличког округа, ФС Ниша, ФС Поморавског округа, ФС Пиротског округа, ФС Борског округа, ФС Зајечарског округа, ФС Пчињског округа, ФС Јабланичког округа, ФС Расинског округа.“

Ово писмо потписао је Јован Шурбатовић, генерални секретар ФСС и у њему је и разлог увођења привремених мера Региону Исток, јер, избори не могу да почну све док се на свим нивоима не усагласе статути са Статутом ФСС који су одобрили ФИФА и УЕФА, а на Теразијама су убеђени да је чекање да Новици Тончеву истекне казна или Суд за спортску арбитражу у Лозани евентуално пресуди у његову корист – основни узрок одуговлачења и игнорисања решавања обавеза...

Привремене мере биће уведене и у Судијској организацији коју је водио Милан Караџић.

Иако су увођење привремених мера непопуларне и тешке одлуке, не очекује се да ће на данашњој седници Извршног одбора расправе на ту тему одложити ригорозне мере.

Саопштење за медије Региона источне Србије: ФСС у нама има доброг и ажурног сарадника

Поводом тесктова у медијима на тему евентуалног увођења ванредних мера за примену Статута, Фудбалски савез региона источне Србије (ФСРИС) жели да информише спортску и целокупну јавност о следећим чињеницама.

Фудбалски савез региона источне Србије до сада није давао никаве коментаре и одговоре медијима и ово је пут да се оглашавамо на ову тему.

На допис господина Јована Шурбатовића којим замера на слабој комуникацију и спровођењу односно неспровођењу одређених радњи ФСРИС, а све у циљу успоравања извршавања обавеза Фудбалског савеза Србије према УЕФА и ФИФА и најављује могућност привремене управе у ФСРИС одговарамо да је ФСРИС поступио по свим налозима ФСС, уосталом као и други чланови – региони савеза. Статут ФСРИС је први усвојен од свих регионалних статута ,а статути окружних и општинских савеза су такође усвојени благовремено чиме је ФСРИС испунио све своје обавезе.

У намери да помогне ФСС-у ФСРИС је на седници Скупштине тренерске организације усвојио нови правилник.

ФСРИС је спреман да веома брзо усвоји и нови правилник судијске организације одмах по усвајању правилника на нивоу ФСС.

Извршни одбор ФСРИС-а је на седници 09.07.2022 године усвојио све листе службених лица и доставио их ФСС-у.

Како су све лиге одигране на време, да је припремљено ново првенство и да су све статутарне радње урађене (усвојени сви статути и правилници) нејасно је на шта се односе замерке и коментари.

ФСС у ФСРИС-у има доброг и ажурног сарадника и надамо се да је ово само ујдурма неколицине људи која на непоштен начин желе да победе на предстојећим изборима јер увођење ванредних мера регионалном савезу у тренутку када су већ расписани избори би био велики преседан и парадокс демократским принципима на коме се базира нови Статут ФСС.

Тачно је да по члану 96 Статута ФСС '' пре увођење мера ИО ФСС дужан да у писаној форми упозори субјекте са тачним роковима за исправљање недостатака који су довели до повреде Статута'', ИО ФСС је на седници 22.6.2022 године донео одлуку коју Вам достављамо у прилогу и упозорио нас да до 15.7.2022 морамо да ускладимо све Статуте регионалног, окружних и општинских Савеза.

Ипак на наведену седницу није прихваћено да присуствује Заменик председника ФСРИС који би изнео тачне информације да је ФСРИС већ ускладио статуте и да је оваква одлука непотребна, а познато је да само ФСРИС већ осам месеци нема свог представника у ИО ФСС.

На сутрашњој седници ФСС ће генерални секретар ФСРИС о свему учињеном обавестити ИО ФСС.

Коме и зашто је одговарало да наш представник не каже истину на седници 22.6.2022, коме и зашто одговара да доведе у заблуду ИО ФСС да у ФСРИС нешто не функционише и коме и зашто одговара да се у ФСРИС уведу незаконите мере је питање на које ми нажалост немамо одговор.

Фудбалски савез Региона источне Србије

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

FSRIS
Tončeva za predsednika FSS!
Peki
Prilika da se pravi ljudi ponamestaju gde treba i da nastave po starom.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.