Почетна / Фудбал / Остале лиге

РЕПРЕЗЕНТАТИВНЕ БЛИЗНАКИЊЕ ЧУБРИЛО НА МЕТИ ЗВЕЗДЕ: И мама воли фудбал

Сестре Јелена и Марија Чубрило адути Слоге Раднички и репрезентације Србије
ФОТО: Д. Жарковић

Већ од првог погледа на бубамару, близнакиње Јелена и Марија Чубрило заљубиле су се у фудбал. Атипично за девојчице почетком двехиљадитих, појуриле су за лоптом и сновима, и полако, уз велику подршку родитеља Невенке и Славка, крчиле пут до велике сцене.

Мало је, ипак, недостајало да сестре крену сасвим другим путем. Од шесте године тренирале су атлетику у новобеоградској „фабрици шампиона“ Мирјане Стојановић, да би са једанаест, сасвим случајно, најпре Јелена, па за њом и Марија, обукле фудбалски дрес. А за све је заслужан Дарко Стојановић, тренер који је тада водио ЛАСК из Лазаревца, касније Црвену звезду.

- Догодило се неочекивано. Посетиле смо тетку у Степојевцу, и са братом који је био голман, отишле из забаве на турнир у великом фудбалу. Ушла сам у игру, постигла два гола, а све је то видео Дарко Стојановић, који је играо за супарничку екипу. Позвао је моје родитеље и договорио да почнем да тренирам у ЛАСК-у. Није било тешко да ми убеди родитеље, јер и мама воли фудбал – са осмехом каже  Јелена.

Искусни стручњак је у Јелени Чубрило препознао бисер. Плавокоса чигра са старе Бежаније, од 11. године не стаје. Тресе мреже као од шале, без обзира ко је са друге стране. Са Маријом је прича, ипак, текла другачије.

- Кренула сам да тренирам фудбал годину дана после Јелене, такође, на позив Дарка Стојановића. Путовали су на турнир у Кладово, и Дарко ме позвао да им се придружим. Стала сам међу стативе и одлично је прошло, пошто сам добила награду за најбољег голмана. После тога наставила сам да тренирам, али као бек. У ЛАСК-у нам је било најлепше – сећа се Марија.

Дрес лазаревачког прволигаша носиле су дуго. Тренер је препознао таленат у сестрама Чубрило и попут девојака из те генерације Ане Попов, Андријане Тришић, Иване Бобић, Милице Мијатовић, Александре Савановић, Катарине Ђорђевић... ускоро су Јелена и Марија обукле репрезентативни дрес. Иако је у питању била кадетска селекција, већ тада се видео потенцијал. Бисери ЛАСК-а, ускоро су обукли и дрес Спартака, шампиона из Суботице.

- Имале смо 17 година, ишле смо у Правно–биротехничку школу у Земуну, али после преласка у Спартак пребациле смо се у Средњу економску у Суботици. Спартак је направио најјачу екипу у Србији, освојили смо титулу и играле у Лиги шампиона.

Деловало је у том тренутку да су повукле добар потез преласком у Суботицу. Али...

- Биле смо младе, желеле да напредујемо, и 2011. у тренутку кад је судбина ЛАСК-а била неизвесна, јер се није знало да ли ће се умешати Црвена звезда, са нама је у контакт ступио Зоран Арсић, председник Спартака. Прича је била добра. Суботица је била прекретница, фудбалски смо напредовале, али из ове перспективе, што се тиче неких других ствари, више никад не бих дошла у Спартак – каже Јелена.

У дресу голубица, Јелена и Марија освојиле су све што су могле, али прича се није лепо завршила.

- Пустили су причу да сам суспендована, јер нисам желела да потпишем нови уговор. Много сам дала Спартаку, и кад сам одлучила да потражим нови изазов, јер је дошло до засићења, нису хтели да ме пусте. Три месеца сам трчала сама по шуми, а онда су суспендовали и Александру Савановић. Заједно смо на лето отишле из Спартака да би ме после месец дана звао Зоран Арсић и молио да играм у Лиги шампиона. Рекла сам „хвала, али не”!

Јелена је каријеру наставила у Грчкој са 20 година. У Драму, првака земље Хелена, стигла је са ореолом перспективног нападача, док је Марија, после повреде лигамената колена, поново тражила форму у дресу Пожаревца.

- Било ми је мало чудно када сам сама одлазила у Грчку, имала сам трему, али нисам се плашила изазова. Испоставило се да је време проведено у Драми било лепо, увек могу да се вратим. Али тешко ми је било, јер сам била раздвојена од породице.

Ускоро је судбина одвела Јелену у Олимпију из Љубљане, па потом и у Аустрију, у Сент Пелтен. У дресу сениорске репрезентације Србије, у квалификацијама, била је најбољи стрелац. Прошле године одлучила је да се, због породице, врати у Београд и направи паузу.

- Позвао ме Владо Крстивојевић и понудио да пређем у Слогу из Земуна. Правили су озбиљну екипу, кадру да помрси рачуне Спартаку, а то ми се свидело. Код куће сам, у екипи је била и Марија, што је на крају и пресудило. Опет сам заиграла са сестром!

Јелена и Марија ће у понедељак да гасе 23 свећице на торти и кад погледају иза себе, не могу да буду незадовољне.

– Осећам се испуњено, све што што сам стекла, било је радом. Остварила сам готово све што сам желела кроз клубове и репрезентацију, а тек пуним 23 године. Волела бих да се опробам у Енглеској, можда у Арсеналу. Играла сам у Аустрији, пробала тај немачки стил фудбала, мислим да би ми више одговарала Енглеска. Видећемо, има још времена. До тада, желим само да играм у истом клубу са Маријом – поручила је Јелена Чубрило.

ДА НЕМА ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА – БАНКРОТ!

Јелена без породице не може. После епизоде у Спартаку, обрела се са 20 година у Грчкој, потом и у Аустрији и Словенији, а сваког дана, бар једном, на вези је била са породицом.

– На страну што сваку утакмицу доживљавају као нешто свето, али и сваки тренинг је посебна прича, као да је званичан меч... Мама ме је звала сваки дан после тренинга и утакмице да види како је било, да ли је све у реду. Хвала Богу да постоје друштвене мреже па су разговори бесплатни, иначе би све што зарадим отишло на телефонске рачуне...

НА МЕТИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

Дарко Стојановић, први тренер сестара Чубрило, има само комплименте за младе фудбалерке:

- Јелена је била таленат, што потврђује и данас. Марија је могла да игра на вишем нивоу, али због повреде није успела да буде стабилнија. Мислим да је и прелазак у Спартак за њу био застој у каријери, јер није имала простора да се развија. Док је била у ЛАСК-у, стигла је до репрезентације.

Звезда је и данас заинтересована за Јелену Чубрило:

– Била је у оптицају као појачање Црвене звезде прошлог лета, али изабрала је Слогу. Са Јеленом и породицом Чубрило сам у коректним односима, надам се да ће пронаћи добру средину – поручио је искусни тренер.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.