Почетна / Фудбал / Остале лиге

Служио Тита, Гадафија, дао више од 500 голова и још игра и тресе мреже у 59. години

Најстарији играч на Балкану Миодраг Пауновић не намерава да „окачи копачке о клин“
ФОТО: Б. Кецман

Тешко да на простору бивше Југославије може да се нађе много фудбалера рођених 1972. године, а да још трче за лоптом. А готово да нема оних који су тада почели каријеру, а да су активни и данас.

По доступним подацима у Србији је само један: Миодраг Пауновић из Дубоке, доктор економских наука! Иако на прагу седме деценије живота, јер је рођен 1958. године, и даље је главни ослонац Јединства, у МФЛ „Дунав“. Током јесење сезоне одиграо је свих 12 утакмица, постигао три гола, углавном ударцима главом, после корнера, а једном је морао да промени улогу у тиму и стане између статива због повреде стандардног голмана.

- Било је то на гостовању на почетку првенства. Први чувар мреже био је повређен, резервни из неког разлога није пошао са нама, па сам, као најстарији, морао да станем на гол. Није ми било тешко, кажу да сам добро бранио, иако смо изгубили бодове – каже Миодраг Пауновић. 

Дуго је водио евиденцију одиграних утакмица и постигнутих голова.  Пре пет година на списку је имао више од хиљаду званичних мечева и преко 500 погодака. Те бројке су, у међувремену, још импресивније.

Каријеру је почео 1972. године у пионирима Црвене  звезде, затим је прешао у Синђелић, али је на „фалш” регистрацију играо и за своје Јединство. Три сезоне касније и званично је постао првотимац Једиства, али кратко се задржао. Жељан изазова и афирмације, пут га је одвео у РФК Мајданпек, у Пореч из Доњег Милановца, па у Рудну главу и Звижд из Кучева.

- Била су то лепа искуства, из свих средина носио сам лепе успомене.

После повратка из ЈНА, 1979. године, па до данас, осим шест месеци 2000. године када је играо за Младост из Шевице, носио је дрес Јединства. Сада обавља све улоге: од председника Управног одбора, одговорног за финансије, до економа. Шиша траву, намешта мреже и обележава терен, док је на утакмицама главни играч.

- Фудбал мора да се воли, а ја фудбал једноставно – живим. У таквој ситуацији ништа није тешко. Погоди ме само када видим на утакмицама да млади играчи не хају да ли ће да победе или изгубе, за мене је то непојмљиво. И сада се увек борим за бодове, док траје игра не штедим ни себе ни друге, наравно у границама фер-плеја.

Током каријере доживео је низ повреда, ломио руку, ребра, био у коми после дарца у главу, а последњу тежу имао је 2011. када му је избијено више зуба.

- Још је у свежем сећању утакмица са Јавором из Петровца пре четири деценије. У продиру према голу, ушао сам у казнени простор и када сам се спремао за шут, одбрамбени играч захватио ме волејем по глави. Одлетео сам три метра изван шеснаестерца, окренут према нашем голу. Остао сам без неколико зуба, а пао сам у делимичну кому.

Професионалну каријеру почео је као конобар, служио је Тита, Гадафија, Сиримаво Бандаранеике, Карлоса Луиса Ечеверију, а као туристички радник и пријатељ са Глигорићем дружио се са светским првацима у шаху Смисловим, Таљем, Корчнојем и Ботвиником.

Био је директор Угоститељског предузећа у Мајданпеку, саветник директора Златаре, сувласник приватног предузећа, а сада ради као професор у средњој школи и члан је Општинског већа у Кучеву. Пре 22 године проглашен је за „Живу фудбалску легенду Браничевског округа“.

- Немам намеру да престанем са игром, нисам још све дао фудбалу. На терену ћу бити док будем физички могао да изнесем утакмицу, а још осећам исту жар и глад за игром, головима, победама…- јасан је Миодраг Пауновић.

Тајну његове дуговечности на зеленом терену покушавали су многи да одгонетну. Постоје индиције да ће страна компанија снимити филм о њему, па би нечувено дуга фудбалска каријера Миће из Дубоке могла да буде овековечена и на филмском платну…

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mačak
Sama dela i ta aktivnost, i volja kojom zrači,odgovor su na sva pitanja i sama za sebe su komentar.
Uros
Mica legenda
Kuzma
Duboka je bila poznata po Rusaljama koje padaju u trans na Trojicu. Vec dugo godina Duboka je cuvena i po fudbalskoj legendi Mici Paunovicu, jedinstvenom zaljubljeniku u fudbal. Duboka Junajted to je Mica, Mica Punovic to je Duboka Junajted.
Моца
Алал вера!
Gospodin
Neka dodje u Zvezdaspor.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.