Почетна / Фудбал / Остале лиге

ВЕЛИКА ПРЕВИРАЊА У СЛОБОДИ - Ђорић: Хоћу да знам где је новац завршио... Оборићу Нешићеву скупштину...

После успеха на терену и пласмана међу српсколигаше, у Слободи (Ужице) нова „превирања“
ФОТО: З. Ђоковић

На последњој седници Управног одбора Слободе, председник Милован Ђорић најавио je да би, из здравствених разлога, могао да се повуче са функције. Остали чланови Управног одбора су га, како је истакао, замолили да остане до избора.

Већина чланова УО захтевали су одржавање Изборне скупштине и избору новог руководства после завршетка парламентарних и локалних избора у Србији, док је Немања Нешић, члан УО, инсистирао да се Скупштина ГФК Слободе одржи пре тога. У ужичком српсколигашу дошло је до размимоилажења, а Милован Ђорић је, тим поводом, пред новинарима образложио своје ставове:

Нема више разговора

На питање да ли је Нешић у последња 24 часа покушао са њим да разговара, да би се страсти смириле, Ђорић је истакао:

- Звао ме је, али нисам хтео да разговарам. Кад обијеш врата, промениш браву, скинеш нас са мреже, распустиш Управни одбор, закажеш припреме... па, то све превазилази.

- Навршило се 15 месеци откада смо одржали Скуптшину. Дуго ме градоначелник Тихомир Петковић молио да дођем у Слободу, да убедим Рајевца и Доганџића да водимо клуб, а познато је у каквој ситуацији је тада био. Било је одушевљење нашим доласком, што је значило и да се клуб коначно отараси неких људи који су га довели до банкрота. Прихватили смо се тешког посла, јер је Слобода била дубоко потонула. Град је настојао да прода Слободу Туровићу из Чикага, па Опачићу, али нећу да говорим о том периоду, све је било уништено. Рајевац и ја, као и остали чланови управе, убедили смо Доганџића да води Слободу у пролећној сезони. Из тога смо извукли поуке, групу младих играча смо афирмисали и знали смо шта треба да радимо да бисмо направили Слободу за следеће такмичење.

И тада је било подела, појединци су мислили да Слобода треба да остави дуг и да настави такмичење у Српској лиги, док су други били за банкрот и нови почетак.

- Одлучили смо да идемо у „бетон” лигу, али ФСС је допринео да почнемо из зоне. Био нам је потребан клуб из ОФС, имали смо неке комбинације, али Нешић нас је убедио да то направимо са ФК Јединством. Прихватили смо и овластили га да ради тај део посла, јер смо морали екипу да спремамо за такмичење. Али, направио је са њима договор, а себе ставио као председника тог клуба ГФК Слобода и још два пријатеља у УО. Више пута смо га питали шта је по том питању урадио, али је говорио да недостају неки папири и да још није, иако је уствари то већ урадио.

Милован Ђорић је нагласио да је „у фудбалу 50 година, и да нема функције на којој није био, али да овако нешто није доживео”:

Управи одбор распуштен поруком

Ђорић је био заказао састанак на Златибору.

- Поред Доганџића, Рајевца и мене још су били Николић и Старчевић, а дошао је и Нешић. У међувремену ме је питао може ли градоначелник Петковић да буде председник. Рекао сам му да не могу рећи да ли може или не може бити председник, али да није фудбалска опција, већ политичка и да то није прихватљиво. Тада је питао да он буде председник, али одговорио сам „не, ти никад не можеш бити председник“. Наљутио се и отишао.

Дан касније, наставио је Ђорић, заказан је нови састанак:

 - Он је дошао са Златибора и људима на стадиону рекао да промене браве. Нама је на телефон написао поруку да је „Управни одбор распутешн и да нема састанка”. Он не може то да уради, једино ја као председник могу да сазивам и распуштам и Скупштину и расписујем изборе и све друге радње. Али, себи је дао то право, чак је и заказао припреме клуба, одржава састанке са ветеранима, навијачима, једноставно, манипулише људима.

- Поента је да смо уствари нелегални, да смо ми представници старе Слободе, а он ГФК Слободе. Тог 8. маја, када смо имали састанак и када сам, из здравствених разлога, хтео да се повучем, и да би до Скупштине требало да нађемо прелазно решење ко ће да води клуб, дошло је и до другог кључног размимоилажења. Нисмо исто мислили о томе када Скупштина треба да се одржи. Сматрамо да треба да буде после избора, а он би то сада учинимо.

Ђорић тврди да ће, ако Нешић успе да направи Скупштину, све да оспори:

- Оборићемо ту Скупштину са ФС Србије, јер све то што он ради није легално. Жао ми је што смо имали неограничено поверење у њега, али нама је наметнут из локалне самоуправе. Дао сам му и овлашћење за депонован потпис у АПР-у, али то ћу да му одузмем. Тражићемо да се укључи и финансијска полиција, тужилаштво, јер хоћемо да се из-врши контрола пословања ФК Слобода. Мора ово да се испита, јер хоћемо да будемо чи-ста образа. Ако град дозволи таквом човеку да остане у клубу, нека буде, и даље ћу пома-гати Слободи, али све ћу учинити да њему станем на пут – нагласио је Ђорић.

Уз помоћ пријатеља, како је нагласио Ђорић, за клуб је набавио више од 80.000 евра.

- Доводили смо играче, давали смо и новац из наших џепова, па хоћу да знам где је сваки динар завршио. За време колико смо овде, нико није кафу попио на рачун Слободе. Водили смо рачуна о клубу, наши играчи у зони били су плаћени, прва категорија 40.000 динара, друга 30.000, а млађи 20.000. Плате су биле првог дана у месецу, после дуже паузе клуб је ишао у Македонију на припреме и жао ми је што је првенство прекинуто, баш због младих играча. Финансирали смо и тренере да упишу школу, и још много тога доброг урадили. Због тога ми је жао да клуб, који смо извели на пут, поново доживљава стресне дане – истакао је Ђорић.

Нешић: Нећу бити кандидат  за председника

Немања Нешић, члан Управног одбора Слободе истиче да није његов стил да ружно говори о људима са којима је радио на постизању истог циља:

- Стигли смо до тога да је, у овом моменту, Слобода најздравији колектив у западној Србији, а та чињеница је  и проузроковала оволику буру у Ужицу. Нећу рећи ружну реч о Миловану Ђорићу, човек је фудбалска легенда, старији од мене, дао је велики допринос подизању ужичког фудбала, па то захтева моје поштовање према њему.

Нешић је кратко застао, па наставио:

- Важно је да јавност зна да су, пре свега, Милован Ђорић, а великим делом и други људи са нама у клубу, били упознати са свим аспектима функционисања клуба, од финансијског пословања, преко других одлука. Вероватно је та материја, можда, мало теже разумљива одређеним људима, покушавао сам да им појасним и да укажем на ствари које је у јуну прошле године било неопходно да се ураде. То ни једног момента нисмо крили, јер је процес тако да кажем елиминисања наслеђа од преко милион евра са ФК Слобода, до ситуације коју сада имамо са ГФК Слобода поприлично сложен. То није било могуће урадити једним потезом гумице и елиминисати све то што је урађено. Сада имамо нове изазове, па захтевају формирање легитимних органа клуба, на статутом дефинисан начин, на Скупштини, која ће бити одржана за десетак дана.

Нешић је истакао да је имао састанак са ветеранима клуба и да га очекује са играчима и навијачима:

- Мишљење ће дати и локална самоуправа, али и јавност. Зато бих поручио свима, који желе и имају амбиције у клубу, да дођу на Скупштину, ту се расправља о будућности клуба. Јавно кажем да Немања Нешић неће бити председник! Не желим да после мукотрпног рада и капитала све буде просуто низ воду и да Слобода поново дође у ситуацију као пре неколико године.

На питање да разјасни због чега је дошло до размимоилажења у клубу, Нешић је објаснио:

- То је, пре свега, због различитих концепција будућности клуба. Инсистирамо на томе да Слобода треба да настави путем из претходне године, да за Слободу играју момци из Ужица и околине и да одговорно финансијски послује. Слобода треба да бу-де блиска локалној заједници и да прави фудбалску причу коју Ужице жели.  Идеја групе људи са Милованом Ђорићем на челу у потпуности одудара од тог концепта и претила је да, на одређени начин, елиминише све урађено до сада.

Нешић признаје да је погрешио када је послао поруку да се распушта Управни одбор, али истиче и да су тај састанак ипак одржали у ресторану.

- Скупштину сазива председник ГФК Слобода, а то је Зоран Тодосијевић. Сви акти су доступни на сајту АПР-а и могу да се погледају. Како ГФК Слобода још нема легитимне органе, неопходно је да Скупштина буде одржана у наредних десетак дана. Иза затворених врата кувало се нешто што је јавност брзо препознала, и што фудбалско Ужице надам се неће допустити. Нећу се кандидовати за председника, Скупштина ће изабрати руководство, а уколико председник буде проценио да могу да допринесем клубу као члан, то ћу можда да прихватим.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Pera Kojot
Kakvi mufljuzi.I jedni i drugi!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.