Почетна / Фудбал / Партизан

ПАРТИЗАН У ШАПЦУ - Једни за опстанак, други се спремају за Куп (18.05, САСТАВИ)

Младе снаге Шапчана покушаће да пруже квалитетну игру против Партизана
ФОТО: М. Спасојевић

Пролећне наде Шапчана да ће направити подвиг и изборити опстанак у суперлигашком друштву, увелико су распршене серијом пораза. Сада је црвено-црнима остало да у преосталим мечевима играју за част и престиж као и за афирмацију клуба и сваког појединца. Тако ће бити и данас Maчва дочекује Партизан.

- У госте нам долази друга по снази екипа у земљи. Црно-бели овог пролећа играју изузетно квалитетно и надахнуто – каже тренер Чивијаша, Славиша Јелић. – За разлику од већине наших клубова Партизан има све што му треба, од добре организације, до екипе са много квалитетних играча. Највећу снагу црно-белих чине искусни играчи попут голмана Стојковића, Асана, Натха, Суме, али и младе снаге предвођене Стевановићем и Јовићем завређују респект. Без обзира у ком саставу истрче на терен, Београђани су велики фаворит.

Јелић чврсто верује у своје изабранике и у први план истиче њихов неспоран таленат:

- Уложили смо много труда како бисмо покушали да надокнадимо велики бодовни заостатак, што се испоставило неостварљивим. С друге стране, створили смо и уиграмо најмлађи тим у лиги. Објашњавам играчима да су овакве утакмице велика прилика за доказивање и  афирмацију, нешто попут дипломског испита. Не припремамо посебну тактику, логично је да против тако снажног противника играмо мало опрезније и повученије, а шансу да тражимо у контранападима.

Слично размишља и искусни капитен црвено-црних Филип Пејовић:

- Велика је штета што ћемо играти без гледалаца јер би трибине нашег стадиона сигурно биле пуне. Имам предосећај да ће ово бити лепа и занимљива утакмица. Потрудићемо се да пружимо све што у овом тренутку можемо. За мене су мечеви против најјачих увек били највећа инспирација, а за моје младе саиграче је ово идеална прилика да се докажу против великана нашег фудбала. Партизан је институција, има европски тим састављен од искусних асова и перспективних момака, од којих су неки већ нашли ангажман у Европи. Имају и врхунског тренера Александра Станојевића и не зна се у којој су линији тима опаснији.

Десни бек Мачве гласно размишља и о будућности:

- Штета је што смо се нашли у овако незавидном положају. То није од јуче, већ плаћамо цехове за дуго година нагомилаване проблеме. И  поред свега трудим се да позитивно размишљам и да се надам да ћемо убрзо направити рестарт и вратити се на позиције које Мачва као клуб и град Шабац, сигурно заслужују. Надам се де ће у тим новим временима утакмице против Партизана бити много више од пуке формалности и имати неизвесност и такмичарску драж. То не значи да нећемо дати све од себе да остваримо повољан резултат.

Дуел Партизана и Мачве, других – спреда и отпозади, сходно већ јасној коначној позиционираности не иницира претерани такмичарски набој, међутим, из угла Шапчана – нема веће прилике за бљесак од добре партије против црно-белих, односно, Парном ваљку би отпорност на „чивију” испунила „кабину” додатним самопоуздањем пред полуфинале купа с Војводином, у јединој трци за реалан трофеј. Отуд...

- С јасним циљем идемо у Шабац – победничку матрицу, у склопу најаве гостовања већ прежаљеној Мачви, презентује Александар Станојевић, шеф струке српског вицепрвака.

Са Светозаром Марковићем, повређеним на загревању пред меч са Радничким, као „министром одбране”?

- За меч са Мачвом сигурно – не, видећемо за среду и утакмицу у купу. Света је на граници - да ли може.

Мегдан са „дављеником” је, онда, идеална прилика да на делу још једном видите Макија Бањка: је ли вам већ „кристално” има ли Камерунац будућност у Партизану?

- Хм, видели сте које играче користим више - мање, то је чињеница,  да не околишем... С друге стране, не знате никад, у наредних месец имате још важних утакмица с могућношћу да вам пруже слику. Не волим раније неког да хвалим, нити га се одричем, показаће време. Бањак је играч репрезентативног калибра, добар, имамо могућност да користимо четири странца, определио сам се за нападаче. Уз то, Света Марковић и Вујачић играју одлично, Остојић, такође. Наравно да ће да буде незадовољних, сад, да користим Бањка, не Вујачића – не могу. Маки ће сад да буде у конкуренцији, заслужује шансу и даћу му, али... Не можете увек свима, постоји неки редослед.

И утакмица са Радничким још једном је показала да је Партизан у младом Поповићу добио голмана за будућност. Kолико је напредовао у односу на почетак сезоне и хоће ли бранити и против Мачве?

- Против Мачве – неће, знате да волим да ми сви играчи буду у фокусу и да стално ротирамо. Желим да их имам што више у ритму. Поповић показује да је садашњост и будућност: много је напредовао, стекао рутину у сваком смислу те речи, учествује у игри – ногом и причом, неопходним параметрима. Играч за Партизан!

Бајбек повраћао

Жан Кристоф Бајбек, јесења папрена, до сада се чини – и промашена, инвестиција Партизана против Радничког био је „само” у протоколу?

- Бајбек је био предвиђен да уђе, међутим, лоше се осећао – повраћао. Против Мачве неће  да буде у конкуренцији, за даље – видећемо.

Као и за Бањка, одлажете јавни суд, међутим... све је јасно?

- Бајбек је стално у неком проблему, што није добро, не само за њега, већ све нас – уме да буде и дипломата Александар Станојевић.

Kолико је, усред сезоне, опасно да играчи имају паузу између утакмица 10 дана (од Радничког до Војводине) и планирате ли, као против Нишлија, сходно могућности пет измена поново да им поделите минутажу и задржите их скроз у ритму, типа: Сума - Натхо, Стевановић - Јовић, Здјелар - Шћекић?

- У том правцу баш и размишљамо! Стално користимо пет измена, 15-16 играча. Желим да их држим све у ритму, добро, немогуће је увек добити све, увек један – два не могу, штопере и бекове најмање мењам, не волим, једноставно, то да радим.

Јесте ли ове недеље додатно радили са младим Николом Штулићем, апропо испољене неефикасности против Радничког, на реализацији, сећамо се - некад сте Марку Шћеповићу давали посебне вежбе за поправљање ударца главом?

- Кад год имамо прилике радимо индивидуално са свим играчима, поготово нападачима. Доста пажње поклањамо томе. Тако... ради и Штулић... Смета ми што се толико оптерећују да ли ће дати, или неће гол! Играмо тимски, кад ме већ за њега питате... Најважније: да игра тимски, буде опасан по гол противника, учествује у акцијама, ради оно што ми тражимо. Гол ће да дође сам по себи. Ако буде толико желео и бринуо око тога – неће га ни дати. Треба да се фокусира на тим, у прошлу утакмицу је ушао добро, нека тако настави.

Kако сте видели партију Слободана Урошевића против Нишлија: завршница пролећа могла би да протекне и у његовом знаку?

- Урошевић је добро играо, иако није у ритму, рекох - ретко ротирамо бекове, задњу линију. Увек је стабилан, држи фокус. Драго ми је што играчи који не играју дуго, као што су, на пример, Урошевић, Живковић, Остојић, при уласку на терен делују спремни као да су, малтене, у ритму.  Задовољан сам Урошевићем.

Слажете ли се да тандем Милош Јојић – Игор Вујачић, без сумње – с посебним квалитетом у прекиду, постаје једно од најубојитијих оружја Партизана?

- Јојић је почео добро да изводи прекиде, придајемо им пажњу више него раније. Вујачић је наш најопаснији појединац у том сегменту, међутим, имамо четири – пет кретњи за различите играче, тако да сви они доприносе да се направи добра ситуација. У овом тренутку је број 1 – Вујачић, али имамо још двојицу - тројицу, такође, опасних, у прекиду – закључио је Александар Станојевић.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Bezveze
Šteta je da ispadne Šabac a da Ivanjica, Surdulica, Lučani... ostanu.
Zuk
Sramota je kako igraju pojedini igraci, nisu ni za podsavez a ne za Partizan.L.Pavlovic ne vredi 10 deset evra.
Луциано
Штопер БАЊАК треба да игра . Пошто Марковић повређен ту је натхо. Асано- и сума шта је проблем 4 странца ! Пошто Марковић мора да се врати у грчку логично је да БАЊАК игра уместо њега .вероватно ће у јуну дозволити више странаца па ће бити места .иначе бајбек адио ..партизан мора нешто да прода у јуну али нема КАПИТАЛЦА па може да се догоди да сума асано- буду продати можда здјелар али зато треба довести нове играче
Pigeon
Asano ce biti prodat za dobru cenu, nadam se samo da vezara nece opet pare u svoj dzep, a mi da zavisimo od idiotskih bonusa...Takodje su i Milenkovic i Vlahovic na ceni i verovatno ce biti dobro prodati, pa ce odatle da kapne neki procenat (ako nas oko toga ova bagra od uprave nisu lagali), kao recimo za nekog kapitalca...nama i ne treba mnogo da pazarimo. Treba nam produktivan spic i oba beka. Jer, pogledaj, ti, kako ih nominalno zovemo bekovi su u savremenom fudbalu igraci koji su izuzetno bitni, igraju u oba pravca, drze celu stranu, tehnicki i takticki potkovani, brzi, sa dobrim centarsutom i cesto daju golove...A nama su to dva najsabija mesta u timu...

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.