Почетна / Фудбал / Партизан

Војислав Недић, потпредседник Партизана: Стадион ћемо вратити ЈСД-у

Тренутно се чека одлука Апелационог суда у Београду који би требало да одлучи о основаности жалбе Партизана. – Интер из Милана има 80 запослених, а Партизан има око 200
Фото А. Васиљевић/Политика

У новом Партизановом руководству, које је крајем децембра почело да води клуб, једно од најодговорнијих места припада адвокату Војиславу Недићу. Пред једним од тројице потпредседника Партизана су важни изазови а један од главних биће борба за повратак стадиона у Хумској старом власнику (клубу).

Више је него очигледно зашто се тако нешто очекује од потпредседника „црно-белих” задуженог за правна питања. Потичете из угледне адвокатске породице, али поред права волите и фудбал?

По образовању сам дипломирани правник, а по професији адвокат, па је било сасвим природно да се као потпредседник највише бавим правном проблематиком у ФК Партизан. Иначе, у животу, осим породице и пријатеља, имам две љубави: једно је адвокатура, а друго Партизан. У мојој породици су се, махом мушки чланови, а у извесној мери и њен женски део, опредељивали за адвокатуру као основно занимање. С обзиром да у породици имамо чак 12 адвоката, познати адвокат Вељко Губерина означио нас је као прву српску адвокатску династију. Што се спорта тиче, ту смо у породици подељени између Партизана и Црвене звезде – рекао је Недић, у интервјуу за недељну Политику.

Како сте се определили да навијате за Партизан?

За Партизан сам почео да навијам још у првом разреду основне школе, почетком шездесетих година прошлог века, у време када је Партизан имао шампионски тим, који су због младости играча, а и чињенице да је већина њих потекла из Партизанове омладинске школе, популарно звали „Партизанове бебе”. Тај тим је догурао и до финала Купа европских шампиона 1966. године и сматрам да је тада био најбољи клупски састав у Европи, али је несрећно изгубио од Реала. То је само један пример колико срећа може да утиче на остварење неког успеха и освајање трофеја. Али свакако, ми партизановци можемо бити поносни да смо имали тако квалитетан тим и досегли такве спортске висине.

У каквом је стању нова управа затекла Партизан?

Морам да нагласим да избор за потпредседника Партизана за мене представља велику част. Међутим, тај избор носи и одређене обавезе. Одговоран сам човек и никада се не бих прихватио неке функције, уколико не сматрам да могу да помогнем. Финансијско стање у Партизану је прилично тешко и биће потребно много напора да се оно постепено поправи.

Који су то главни проблеми с којима се суочава управа Партизана?

Има их више, али ми се чини да су два круцијална. Једно је питање финансијске консолидације и друго је питање стадиона ФК Партизан. Када су у питању финансије, што хитније се мора пронаћи начин обезбеђења сталних и стабилних прихода фудбалског клуба, јер у овом тренутку Партизан нема ни генералног спонзора. Убеђен сам да се та средства могу обезбедити, јер је Партизан у спортском смислу један од два највећа бренда која Србија има, са својом армијом навијача, те да свакако постоји интерес одређених људи из пословног света да остваре сарадњу са Партизаном у обостраном интересу.

Шта се догађа са стадионом у Хумској?

У току је судски поступак против ЈСД Партизан, по тужби министарства одбране Републике Србије. Иако лично нисам био пуномоћник Партизана у том спору, упознат сам са списима тог предмета. Неукусно би било да сада коментаришем детаље спора, али морам рећи да сам, без обзира што је првостепена пресуда негативна по Партизан, оптимиста у погледу коначног исхода, који још није завршен. Тренутно се чека одлука Апелационог суда у Београду који би требало да одлучи о основаности жалбе Партизана – рекао је Недић, који је потом наставио:

Могу да кажем да је уговором о преносу права коришћења на непокретности у друштвеној својини – без накнаде из марта 1990. године, овереном код надлежног суда априла 1990. године од стране државе – Савезни секретаријат народне одбране, пренето на ЈСД Партизан право коришћења, управљања и располагања непокретностима у Београду које обухватају бивши стадион ЈНА у Хумској број 1 у Београду, Аду Циганлију – веслачки клуб Партизан, Калемегдан – одбојкашко игралиште и Калемегдан – кошаркашко игралиште. Тужба о којој се овај спор води поднета је од стране тужиоца Државне заједнице Србије и Црне Горе – Министарства одбране, коју заступа дирекција за имовинско-правне односе из Београда. Ноторна је чињеница, а то произилази и из списа које сам имао прилику да видим, да Министарство одбране није имало финансијских средстава да одржава ове објекте, па се поставља питање да ли би ови објекти у време подношења тужбе, а и данас, 25 година од закључења уговора о преносу наведених права на ЈСД Партизан, уопште постојали. За све то време и стадион и све друге објекте искључиво је одржавало и старало се о њима ЈСД Партизан.

Шта мислите о стварању фудбалског тима на дуже стазе?

Одмах по избору, на првом састанку, председник клуба Зоран Поповић, иначе способни привредник, веома вредан и предузимљив пословни човек, Љубиша Тумбаковић, Милорад Вучелић и ја, као потпредседници смо се зарекли да ћемо све учинити да Партизан учинимо још јачим, стабилнијим и успешнијим, или ћемо се повући. Компромисе на штету Партизана нећемо ни са ким правити. Договорили смо се да у циљу јачања омладинске школе већ овог пролећа почнемо изградњу интерната за младе фудбалере у Спортском центру „Партизан – Телеоптик” у Земуну – каже Недић, који потом појашњава:

Почетна средства за изградњу интерната ће лично обезбедити председник Поповић. Наш циљ је да у наредним годинама из фудбалске школе за први тим стаса што већи број играча и да се главни део тима сачува бар неколико сезона. А не, да се сваке године почиње из почетка. Трудићемо се да се играчи продају плански, уз унапред припремљену адекватну замену. Само тако ћемо моћи да направимо Партизан који ће сваке године бити учесник Лиге шампиона или Лиге Европе.

Колика су финансијска дуговања Партизана у овом тренутку?

Још увек не знам колико износе, али свакако нису мала. Међутим, само једно учешће у Лиги шампиона са неколико повољних резултата у групној фази може клубу да донесе 10.000.000 евра. Са два-три таква учешћа, уз трошкове редовног пословања, Партизан би био у стању да врати све дугове.

Када помињете спортски погон, какви су ваши односи с потпредседником Љубишом Тумбаковићем и спортским директором Драганом Ћирићем?

Одлични. Са обојицом се одлично разумем. Такође, и са тренером Николићем, чије ми се анализе из спортског домена веома допадају, јер имају суштинску дубину и здрав резон. Морам да поменем генералног директора клуба господина Милоша Вазуру, који је од самог старта сву енергију и изузетан смисао за комуникацију, усмерио ка решавању проблема Партизана. Сигуран сам да уз овакав састав управе, на челу са председником Поповићем и генералним директором Вазуром, за Партизан долазе бољи и лепши дани.

Да ли бисте волели да сарађујете с још неким из плејаде Партизанових легенди?

Волео бих да су сви они укључени у рад, наравно у складу са њиховим могућностима и тренутним потребама клуба. Свака организација, не само спортска, у ствари је обична фикција. Суштину чине људи. Они су заправо Партизан. Лично, било би ми драго да се Ненад Бјековић укључи у рад клуба.

Шта је са запосленима, пошто се сматра да у Партизану постоји велики број прекобројних радника?

Питање запослених ће бити предмет посебне анализе. Колико знам, број запослених у нашем клубу је око 200, а познато је да Интер из Милана има свега 80 запослених. Залагаћу се да се нађе најбољи модел, јер клуб у овој ситуацији, не може да поднесе толике трошкове Трудимо се да обезбедимо зараде на време.

Да ли постоји начин закључивања повољнијих уговора код продаје играча, поготову оних младих, који су стасали у фудбалској школи Партизана, с обзиром да то има и своју правну основу?

Свакако. С једне стране, можда недовољна брига у клубу, а с друге стране и прописи ФИФА и УЕФА, доводили су до тога да прави фудбалски драгуљи из фудбалске школе Партизана оду у велике иностране клубове без накнаде, односно са минималном накнадом, а није тајна да су код тих трансфера посредовали и више пара зарађивали менаџери него клубови који су улагали у те младе играче. То је једно изузетно важно питање којим ћемо се убудуће озбиљније посветити, ја свакако.

Како оцењујете односе Партизана и ФСС?

По мом убеђењу односи су врло добри, јер колико знам између ове две стране за сада не постоји ни један крупнији проблем. Лично сам као правник легалиста. Неко ко је у демократској процедури добио одређени мандат, треба до краја да остане на том месту.

Какве односе очекујете са Црвеном звездом?

Велики сам поборник побољшања односа са Црвеном звездом. Посебно ме радује недавни сусрет представника оба клуба и надам се да је то само почетак још тешње сарадње. Лично познајем Славишу Кокезу и о њему имам лепо мишљење. Заправо, добри односи који тренутно постоје на неки начин отопљавају однос два клуба.

Коментари30
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sr@bi
Boki druze ako je neko nesposoban zasto se uopste kandiduje da bude u upravi,uostalom RENDZERS braticu.JA volim Partizan i kad je bolno i tesko.Veruj ti meni da bi vise bilo ljudi na stadionu nego sada!!!
sr@bi
Stadion je nas pre ili kasnije,pocistite sve menadzere iz kluba neka svaki igrac bude 100% Partizanov netrebaju nam ni titule ni Evropa,treba nam posteno poslovanje,vratite sva dugovanja i krenite od nule.Ljubav prema Partizanu koju svaki GROBAR ima je neprocenjiva i ona je iskrena.U ostalom zasto na kosarci ima 7-8000 ljudi na JNA pola manje.Ne zelimo prevare hocemo zajednicku obostranu ljubav!!!Ziveo Partizan i majka Srbija.
Nick.cdn
Kako se ove zvezdaske protuve uporno trude da dug Partizana uvecaju, ako ovako nastave za mesec dana po njima cemo biti veci duznici nego zvezdana!
bokiUSA
Najace je deo gde kazes vratite dugove i krenite od 0. Ko moze da vrati u cugu 20 tak miliona dug? A za to vreme da klub funkcionise normalno.
sumider moder
Ti imas lepo misljenje o kokezi a ja i svi posteni partizanovci nemam lepo misljenje o tebi i svim ostalim koje je veliki vodja poslao sa zadatkom u Partizan.
Goran kv
A vodje pre ovoga ti nisu smetale dok se kralo kako vama odgovara i na terenu i van njega.
kuku nama
Posle Vojislava Stankovica,Vojislav Nedic.
ercov
Danasnji UO Partizana i onaj Djuricev kada bi se uporedio, izgledao bi kao da uporedite Ferari i Jugo. Od predsednika Popovica i Vazure, advokata Nedica,portparola Vucelica, sportskog sektora Tumbe i Cirica se moze i mora ocekivati maksimum. Samo sto su dosli a vec se radi sve transparentno i konkretno. Izgradnja internata za mlade fudbalere i ulaganje sredstava za mladje kategorije,pokretanje postupka o povratku stadiona su nesto sto mora da se postuje, jer kada pogledam unazad i pomislim na predhodnu upravu, koliko su samo para pokrali i za sve te godine nista nisu ulozili i napravili, ajos i tolike dugove napravili,onda sa pravom mogu da uporedim ove dve uprave na Ferari i Jugo. I meni se nije dopalo lepo misljenje o Kokezi ali morate shvatiti,da advokat Nedic potice iz jedne kulturne i intelektualne familije i koji sigurno sebi nebi dozvolio blacenje,ogovaranje i prostacki recnik protiv bilo koga a najmanje ljudima iz komsiluka.
Aha
Tipicno za nas Srbe, brzi smo na donosenju zakljucaka. Brzo pocnemo da velicamo ljude, a onda ih jos brze pocnemo pljuvati. Moje misljenje je da ovaj UO nije nista ni bolji ni gori od onog Djuricevog. Da li imam tu neku nadu, k'o sto Ranko rece, da ce stvari krenuti na bolje, imam, ali istovremeno, na racionalnom nivou, znam da od tog nema nista. Pogledaj samo sta se desava u ovom prelaznom roku – doveden je samo jedan igrac, za dzaba naravno, i to jos Babovic koji se, fakticki, svaki prelazni rok sam nudi; znaci, ne moras se ni truditi da ga dovedes, a ostalo? Samo se, po "dobrom" starom obicaju, licitira imenima, a kad se niko od pomenutih igraca ne dovede, onda se samo izmisli novo ime i tako u krug dok ne zavrsi prelazni rok. Ali 'ajd' dobro, makar se ne pucaju s "bombama" kao sto je Djura radio. U svakom slucaju, pusti ti njih sta pricaju, nego gledaj sta rade, a ja koliko vidim, ne rade nista ni vise ni manje, minus "bombe", nego sto je Djura i Djurin UO radio.
Ranko
Druze, ako do pocetka sledece sezone ne budu nasli sponzora, onda ce mi biti jasno sta i kako rade. Ne verejum mnogo, ali uvek imam neku nadu. Pozdrav!
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.