Почетна / Фудбал / Партизан

IN MEMORIAM: Милан Галић (1938-2014)

У Београду је данас у 76. години напрасно преминуо Милан Галић Гале (8.3.1938. Босанско Грахово), легенда Партизана и члан Партизанових беба.
ФОТО: ФК Партизан

Током ратног вихора, остао је без оба родитеља и као сироче завршио у дечијем дому у Зрењанину. Ту је први пут почео да трчи за лоптом, као малишан, а већ са 14 година почиње да тренира у Пролетеру. Убрзо постаје члан омладинске, а затим и младе репрезентације Југославије.

Члан Партизана постаје 1959. године, и ту његово голгетерско умеће долази до пуног изражаја. На 150 првенствених утакмица постигао је 75 голова за Партизан, што је невероватан просек од 0,50 голова по утакмици. С Партизаном је освојио 4 титуле првака Југославије (1960/61, 1961/62, 1962/63, 1964/65) и био део чувене генерације “Партизанових беба” која је играла финале Купа шампиона у Бриселу 1966. године. Ту сезону Галић је провео у ЈНА, па је одиграо само 3 утакмице у најјачем европском такмичењу и постигао 2 гола. За Партизан је одигао укупно 288 утакмица и постигао 179 голова.

За репрезентацију Југославије, Милан Галић је на 51 утакмици постигао 37 голова, па је тако други стрелац у историји националног тима, само један гол иза Стјепана Бобека.

Ретко који светски играч се може похвалити таквим просеком голова у националном тиму – 0,725 голова по утакмици. За репрезентацију је дебитовао  31. маја 1959. године у квалификацијама за ЕП против Бугарске на Стадиону ЈНА и већ у 1. минуту постигао гол.

Учесник је Олимпијских игара у Риму 1960. године, где је са југословенском репрезентацијом освојио златну медаљу, а куриозитет је да је на свакој утакмици олимпијског турнира постигао гол! Био је најбољи стрелац ОИ са Данцем Нилсеном.

На СП у Чилеу 1962. године на  пет утакмица Милан Галић је постигао три гола. Те 1962. године проглашен је за најбољег југословенског спортисту у анкети ЈСЛ “Спорт”.

Милан Галић није се одликовао нарочитом висином, али је поседовао хитрину, агресивност, стабилност у дуелима, изузетан осећај за гол и неустрашивост, и пре свега одличну технику.

Југословенски клупски фудбал и Партизан је напустио 1966. и са великим успехом је играо за  белгијски Стандард и француски Стаде де Реимс. Један је од фудбалера који није запоставио школу, још као играч Пролетера је завршио гимназију, а по повратку у Југославију 1973. године завршио је правни факултет и до пензије је радио у ФСЈ као правник.

Према свему показаном на терену, Милан Галић је по оценама стручњака и љубитеља фудбала, био један од најбољих играча и нападача у историји Партизана и југословенског фудбала.

Гале, почивај у миру и нека ти је вечна слава и хвала.

Време и место сахране биће накнадно објављени.

 

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

pacijent
Slava i blaženstvo među anđelima.
Пипо
Царство му Небеско !!
srele
Za mene je danas dan žalosti! Jedan od najvećih fudbalera Partizana i reprezentacije Jugoslavije otišao je zavijek. Mi koji smo stariji i poznajemo istoriju Partizana odnosno bili smo njeni živi sudionici znamo da je Gale u vrijeme najvećeg Partizana u periodu šezdesetih bio idol mnogih navijača, uzor i inspiracija zbog koje su mnogi odlučili zauvijek dati i srce i dušu Partizanu. Zbog Galeta, njegovog izgleda, kretnji na terenu, golova tresao se legendarni JNA, uzdisao, živio je duh Partizana. Bio je sa Šoletom, Vasketom, Vladicom, Julkom, Mujom...... neizbrisiva veličina. Jedan je od najboljih fudbalera Partizana kao i reprezentacije Jugoslavije za koju je dao više od 35 golova i jedan je od najboljih strijelaca svih vremena. Slava Ti je Gale pripadala za vrijeme života. Odlaziš ogrljen njome sa ovoga svijeta. Odlaziš u sazvježđe slavnih i nezaboravnih. Hvala Ti. Ostaješ u nezaboravu, nas koji smo zbog Tebe i počeli živjeti sa Partizanom. Hvala Ti velikanu!!!!!!!
srele
Žao mi je moj druže Ranko jer sa Galetom, Vislavskim i drugima odlaze i moje najbolje godine života.Tuga je u mom srcu i ostaju samo uspomene i uspomene!!!!!!! Živio mi druže i pozdrav svima koji u srcu nose naš Partizan. Našem velikom i dragom Galetu još jednom i slava i hvala!!!!!!!!!
Ranko
Srele, LJUDINO, svaka cast!!!! Cim sam cuo vest da je Gale umro, znao sam da ces nesto ovako napisati...U tvom stilu. Galetu, neka je vecna slava...Tebi druze, pozdrav!!!!
Igrajbrefudbal
Galka, sad si i ti gore, na rajskom stadionu... U navali, sa Puškašem, Garinčom i Euzebiom. Teško Grošiču, Jašinu i Beari! Slava ti!
Branko
Vecna slava i hvala sto je bio clan Partizana. Pocivaj u miru, velicino nedostizna.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.