Почетна / Фудбал / Партизан

Саша Илић: Хоћу да будем тренер

На питање да ли Партизан може да уђе у групну фазу европског такмичења Саша Илић је био оптимиста

Саша Илић је два дана био главна фудбалска звезда у Републици Српској. Легендарни капитен црно-белих са бројем 22 био је промотор трећег по реду кампа ФК Партизан у Гламочанима код Бањалуке, тренирао је с дечацима који су дошли из свих крајева региона, али и неких европских земаља.

Увек сусретљив, без обзира на многе обавезе, популарни Сале одазвао се на сваки новинарски позив, стао пред диктафоне и камере, причао о свему: свом Партизану, репрезентацији Србије, селектору Љубиши Тумбаковићу, Сави Милошевићу, личним амбицијама…

Постер и дрес

У Гламочанима Сашу Илића су дочекала два велика постера на које се потписао, али и “џиновски” дрес са бројем 22 и његовим презименом.

- Утисци са кампа Партизана у Републици Српској су изузетни. Настојао сам да будем део овог пројекта и испунио сам жељу организатору Миленку Петровићу којем желим да се захвалим што ме је позвао и ангажовао велике тренере да раде с клинцима. Надам се да ће неко од ових дечака једног дана да буде у Партизану, а да му је овај камп одскочна даска до тог циља. Увек ћу долазити овде јер се лепо осећам у окружењу пријатеља и Партизановаца – рекао је Саша Илић.

О првим пензионерским данима, како их проводи, и шта ради, говорио је отворено.

- Дуго, баш дуго сам се спремао за то да завршим каријеру фудбалера, да престанем да играм фудбал. Дошло је и то, неминовно, релативно касно, у 42. години. И раније сам напомињао да фудбал изузетно волим. И дан данас ми је тешко без неких одређених тренинга, али добро… Знао сам да једног дана мора да дође тај тренутак да оставим копачке. У сваком случају нећу губити време, хоћу и желим да останем у фудбалу – почео је причу Саша Илић.

Недавно је постао тренер у омладинским селекцијама Фудбалског савеза Србије, што је било, помало и изненађење, јер су многи Сашу Илића видели у његовом Партизану.

- Тренутно нисам у Фудбалском клубу Партизан, што не значи да немам амбиције да једног дана будем ту. Партизан је мој живот. С друге стране отворила се могућност, уз неке одређене амбиције, да се бавим тренерским послом. Нисам желео да губим време, од првог у овом пензионерском стажу и даље сам у фудбалу активан, остао сам и радим. То ме испуњава – додао је легендарни фудбалер.

Како каже, не жели функције у фудбалу јер је човек од акције, хоће да се бави активностима на терену, не у канцеларији.

- Хоћу да се бавим тренерским послом. Нећу функције, постоје неке одрђене ствари с којима сам задовољан и које желим да радим. Прилику да радим у Фудбалском савезу Србије нисам желео да пропустим. Ово је нови корак у мом фудбалском животу, први после завршетка активног играња – наставио је Илић.

Дугогодишњи тренер, и један од најуспешнијих у историји Фудбалског клуба Партизан, Љубиша Тумбаковић именован је за селектора репрезентације Србије. О свом учитељу Саша Илић каже:

- Познајем изузетно добро Љубишу Тумбаковића, био ми је тренер у Партизану доста дуго и један је од најзаслужнијих за све ово што сам постигао у фудбалу, како клупском тако и репрезентативном. Тумба има харизму, поседује квалитет и одређено искуство. Надам се да, уз довољно среће, Србија са Тумбаковићем као селектором може да направи добар резултат и у текућим, али и будућим квалификацијама.

Утакмицу против Молдеа (2:1) Саша Илић је гледао путем ТВ екрана у Републици Српској. На констатацију да Партизан оствари исти резултат као и Чукарички (0:0) у Норвешкој, бивши капитен црно-белих одговара:

- Може! Немам ништа против. То значи да Партизан иде у групну фазу Лиге Европе. Био би то велики успех за клуб и српски фудбал. Ми сви, који смо овде, на кампу у Републици Српској, волимо Партизан, али и изузетно поштујемо нашег највећег ривала, који је такође пред успехом.

Какав је осећај када Вам са Севера скандирају и истичу да сте један од ретких партизановаца кога звездаши поштују и цене?

- Прелеп.

На питање да ли Партизан може да уђе у групну фазу европског такмичења Саша Илић је био оптимиста:

- Мислим да Партизан може до групне фазе Лиге Европе. Против турске Малатије се показало, и видело, да клуб поседује изузетно велик потенцијал и квалитет и надам се, верујем у то, да ће направити тај пресудни корак у плеј-офу. Није лако, Молде је озбиљан противник, права такмичарска екипа која се налази у јеку сезоне. Норвежани играју таквим стилом који Партизану можда и не одговара. У сваком случају надам се да ће мој клуб да направи добар резултат!

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milos-Zvezdaš
Neverujem da ima čoveka koji voli fudbal, naravno da ga bar donekle poznaje, a da nepoštuje Sašu Ilića. Takvog lika među fudbalerima iako imam dovoljno godina nisan video. Zar je bitno što igra za Partizan. On je za mene legenda i kao čovek, a i fudbaler. Još tri čoveka koji su mi dragi a iz protivničkog tabora ju legende: Milutin šoškić, Moca Vukotić i trener Tumbaković. Naravno mnogo sjajnih fudbalera i ljudskih gromada imao je i ima Partizan. To mi nimal0o nesmeta da neizmerno volim svoju Zvezdu.
Brazilac 11
Normalno, jer si normalan čovek.Pozdrav.
Drinkwater
Diżem obe ruke za Saleta kao trenera, ali mlađih kategorija. Boljeg učitelja-demonstratora od Saleta deca ne bi mogla poželeti ali za trenera prvog tima treba da si "gonič robova" i Gazda u pravom smislu te reči. Zasad mi Savo sasvim pristojno izgleda i ne bih ga menjao nizakoga drugog. Celokupno Savino dugogodišnje igračko iskustvo u Aston Vili, Selti, Saragosi, Espanjolu, Osasuni, Parmi, Rubinu Kazanj a zatim rad na odgovornoj funkciji u Fss u radu sa mlađim selekcijama koji je kulminirao titulom svetskih šampiona za Orliće na N. Zelandu, te ekspresno osvojen Kup Srbije sa Partizanom na startu trenerske karijere, su izuzetno jake preporuke koje sugerišu da Savi, bez obzira na trenutne rezultate, treba omogućiti kontinuitet u radu i mandat na klupi od najmanje 4-5 godina ako hoćemo da uberemo plodove takvog rada. Nijedan ozbiljan klub na svetu ne menja trenere kao prljave gaće i čarape. Pogotovo ne menjaš kad naletiš na pravu osobu!
Marko Pavlović
Bravo. Može. Da treniraš Partizan.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.