Почетна / Фудбал / Партизан

Власник Ајакса: Сума нас купио жонглирањем

Џон Комитис За Би-Би-Си, причао како је открио Партизановог Гвинејца
ФОТО: Н. Неговановић

Вечерашње гостовање Партизана Манчестер јунајтеду навело је Би-би-си, британски јавни медијски сервис, да на свом порталу објави причу о Сејдуби Суми. Његов пут ка успешној професионалној каријери почео је са 12 година у Ајакс Кејптауну, у Јужној Африци. Клуб је тада играо у континенталној Лиги шампиона.

– На тренингу дан пре утакмице приметили смо клинца који је жонглирао тениском лоптицом. Видео сам да му лоптица није пала на земљу више од три пута за пола сата. Користио је леву ногу, десно стопало, колено, задњи део врата – препричава Џон Комитис, тадашњи власник јужноафричког Ајакса.

Уследила је поента:

– Тренер Гордон Игесунд је дошао до мене и питао ме да ли сам видео ово дете. Одговорио сам му потврдно и питао га можеш ли да поверујеш. Рекао сам му да га позове. Говорио сам француски, питао сам га колико има година и да ли тако може да жонглира са великом лоптом. Дали смо му је и он је почео да исто ради.

Убрзо се Сума придружио тренингу Ајакса.

– Наши играчи нису могли да му одузму лопту. Био је брз, поигравао се с лоптом.

Комитис је брзо увидео да је добио драгуља:

– Кад смо завршили тренинг питао сам Сејдубу где живи. Заједно са осталим играчима отишли смо аутобусом до његове куће. Питао сам његову мајку у Гвинеји да ли могу да њено дете одведем у Јужну Африку. Рекао сам јој да ћу бринути о њему као о свом детету.

Преговори су трајали, али са Сејдубином браћом и још неким члановима породице.

– Сви су они били заинтересовани да Суму примимо у нашу академију. Процес сређивања папирологије је потрајао, Сејдуба је имао 14 година кад смо га коначно довели и прикључили смо га тиму у којем су били играчи по 12 месеци старији од њега. Само један тренинг био је довољан да га пребацимо у екипу до 17 година. Првотимац је постао са 16 – додаје Комитис.

Ради стицања сениорског искуства Сума је позајмљиван Икапи и Кејптауну. Затим је постао члан Универзитета из Преторије, после чега је уследио пут у Словачку. Европски стаж почео је да стиче 2012. у Нитри, да би од 2013. до 2017. блистао у Словану.

- Клуб из Братиславе га је скупо платио, исплатило му се, Сума је постао и репрезентативац Гвинеје – завршио је исповест Комитис.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Labud
Odličan fudbaler.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.