Почетна / Фудбал / Прва лига

Јавор љуља већ 110 година: Ивањичани славе два јубилеја

Јавор је рођен 1912. године у време Балкнских ратова кад су се ђаци и студенти из Ивањице окупили у свом родном граду. Међу њима био је и Милан Радојевић, студент у Бечу, који је са собом донео и фудбалску лопту
ФОТО: fkjavor.com

Нова, 2022. година, биће свечарска у Јавору. Наиме, тад ће обележити два велика јубилеја – 110 година постојања и 20 откад је мезимац Ивањице први пут постао члан елитног друштва.

Биће то лепа прилика да се окупе бројне генерације и евоцирају успомене на давна времена. Јавор је рођен 1912. године у време Балкнских ратова кад су се ђаци и студенти из Ивањице окупили у свом родном граду. Међу њима био је и Милан Радојевић, студент у Бечу, који је са собом донео и фудбалску лопту.

Тад је рођена идеја да се у Ивањици оснује фудбалски клуб. Тадашње општинско руководство имало је слуха за жеље младих и доделило им локацију за изградњу терена.

У оближњој шуми, млади су исекли дрвеће за стативе и оцртали терен по упутствима Радојевића. Студирајући и учећи школе у Београду већина њих била је упозната са правилима фудбалске игре.

Уз помоћ родитеља и шире родбине сашивени су и дресови. У то време није било клубова у ближој околини, прва утакмица одиграна је октобра 1912. године између два тима, распоређених у црвене и плаве.

Утакмица је била прави празник за тада малу варош и изазвала је велико интересовање грађана. Скоро сви становници Ивањице кренули су те недеље на игралиште у Вашаришту да виде чудо које је запалило младеж.

Интересантно је да је на тој утакмици женски део публике навијао за црвене, а мушкарци за плаве. Сусрет је завршен нерешеним резутатом, а догађаји са утакмице били су данима главна тема разговора међу Ивањичанима.

Године су пролазиле и о Фудбалском клубу Јавор чуло се на далеко. Стигли су позиви из других места, да се играју утакмице, а из суседних места Ивањице долазили су гледаоци да посматрају утакмице.

Из тих давних времена остало је забележено да је Јавор изнедрио једног од најбољих фудбалера предратног периода. Реч је о славном голгетеру и члану репрезентације Драгану Јовановићу – Жени.

Једину паузу у свом раду Јавор је имао за време Другог светског рата. Чим је рат завршен, настављене су активности клуба. Организоване су турнеје по Санџаку и Косову и Метохији.

На те утакмице путовало се камионом уз пратњу неколико војника, са митраљезом на кабини требало је да штите фудбалере од евентуалних напада остатка непријатељске војске.

На тим турнејама Јавор је постизао сјајне резултате и стекао велике симпатије свуда где је играо.

Педесетих година прошлог века Јавор је имао сјајну генерацију играча који су водили жестоку борбу за улазак у новоформирану Другу лигу Југославије.

После тога велики број играча прешао је у друге веће клубове, а Јавор је полако почео да тоне. Шездесете и седамдесете године прошлог века биле су најтеже у историји клуба.

Јавор је играо најнижу лигу, а с времена на време пласирао би се у виши ранг да би поново испадао и све тако. Долазио је Јавор и у финансијску кризу, па је било од политичара предлога да се привремено обуставе активности клуба.

На ссрећу било је заљубљеника у клуб који то нису дозволили и успели да сачувају понос вароши. Дуга и светла је историја клуба, мала Ивањица и њен Јавор дали су југословенском фудбалу многа позната имена која су носила и дрес репрезентације.

Деведесете године најавиле су нову златну страницу Јавора. Почетком тог периода клуб су преузели прави ентузијасти на челу са председником Стевом Јовичићем и за само три године Јавор је успео 1994. да оствари сан свих генерација и пласира се у Другу лигу Југославије. Тај успех изазвао је незапамћено славље у Ивањици које се и данас препричава.

Дуго је играо на друголигашкој сцени и нико тада није ни помислио да би Јавор једног дана могао на мегдан Црвеној звезди и Партизану.

Четири млада привредника Душко Секулић, Драган Лазовић, Дарко Бешевић и Слобо Јовановић дошли су на чело клуба и громогласно најавили напад на елиту.

Мало ко је веровао у тај подухват, али речено – остварено. Ивањица је 2002. године добила члана елите и већ те дебитантске године Јавор је победио и Црвену звезду.

И тако су пролазиле године и Јавор је стигао да прослави и свој 110. рођендан. Ивањичани су посебно поносни што за све време постојања никад није мењао име и по томе је постао прави символ града на Моравици.

Резултати за понос
У дугој историји имао је Јавор успешних периода, али четири датума заузимају посебно место у аналима клуба. То се односи на 1994. кад је постао члан Друге лиге, затим на 2002. кад су Ивањичани заиграли у елити.
У важне датуме спада и 2009. кад је Јавор био четврти у елити, али због пораза Црвене звезде у купу против Севојна, изгубио је европску визу. И 2016. година биће уписана златним словима у аналима Јавора. Те године је заиграо у финалу Купа Србије у коме је после велике борбе поражен од Партизана.
Миленко Кушић Кум
Кад је 1912. године основан клуб у Ивањици, оснивачи су једног дана до дубоко у ноћ расправљали какво име да дају. Падали су разни предлози, али ниједан од њих није прихваћен.
Тек негде пред поноћ један од њих Миленко Кушић предложиo je да клуб понесе име лепе планине Јавор која се налази недалеко од Ивањице.
Усклик одушевљења присутних значио је да је клуб добио име. Тако ће остати записано да је Меленко Кушић кум клубу који живи и ради 110 година.
Коментари14
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tranzicija
Ovo je prava fudbalska priča, a neki tamo režimski zvezda i partizan...
Ooo
Slazem se,a posebno Timok,Zeleznicar Pancevo,Leskovac...
Герга
Ова прича говори да има клубова са већом традицијом од Звезде и Партизана и о таквим клубовима треба више писати.Јавору срећни јубилеји.
Aca
Suze mi krenuse na oci. Ponos grada, nas klub, bravo za autora. Ovo je istorija, ovo je vecnost. Nismo svesni, iako nas je na tribina 300 po utakmici, da svima nama Javor kuca u srcu.
Djole
Ljuljjaj Javore.Idemo u Super ligu
Narod
Šta je se agilnim opštinskim rukovodstvom? Ima li šanse da naprave stadion kao u GM?
Miki
Tako je! A bice stadiona, bice. Ljuljaj Javore.
V.M.
Ako Ćija odluci stadiona ce biti,a suprtno od toga oopštinari ga nece ni početi,kao ni bazen,ni centar grada,kao ni vodopad ....
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.