Почетна / Фудбал / Прва лига

СЛУЧАЈ „ЈАГОДИНА“ – АРСЕНИЈЕВИЋ: ФСС нас издао! ЂУРИЋ: Газе нас као људе!

Четворица бивших првотимаца Јагодине, упркос правоснажним пресудама арбитражног суда ФСС, остала без новца и у зимским данима
ФОТО: В. Марковић

Бура у невреме, дан пред наставак шампионата и још један шлагворт овдашњим критизерима за причу на тему о смрти српског фудбала.

Ко се то игра са живом ватром и гаси и оно мало илузија да најпопуларнији спорт, после свих катаклизми, није дефинитивно издахнуо и има још увек крепкости да увесељава овдашње масе?

Последњи петак, пред старт пролећног дела сезоне, узбуркао је страсти и амбијент око терена довео до црвене – тачке усијања. Дисциплинска комисија ФСС, мимо себе и логике, укинула је скоро двомесечну суспензију Борцу, Новом Пазару и Јагодини

Голгота Радана Шуњеварића, бившег првотимца Борца, чије правоснажне пресуде Арбитражног суда ФСС, лебде у ваздуху као облак зимске магле, натерала је четворицу изиграних фудбалера Јагодине да се јаве нашем листу. Дубоко повређени, већ далеко од Поморавља, нису бирали речи...

Током зиме звао ме је лично Горан Милановић, председник Јагодине, у сличној причи, колико чујем, било је још десетак фудбалера. Одбио сам Милановићев предлог да дуг буде намирен у ратама и тада је све завршено. Веровао сам у правду и пресуду и грдно се преварио! Нисам добио новац, што није спречило Јагодину да региструје новајлије, уз претходно укидање одлуке о суспензији – покушавајући да смири емоције коментарише Немања Арсенијевић, годину дана нападач тадашњег суперлигаша из Поморавља, од зимус првотимац Радника.

Због чега сте одбили исплату у ратама?

Добро сам знао с ким имам посла. Одлазећи из Јагодине већ сам био изигран и нисам желео да ми се понови слична ситуација. Довољно сам паметан да научим лекцију из једног пута.

Откад датира пресуда арбитраже?

ПУЦАЊ НА ЕЛИТУ

Боли нападача Радника још једна ствар.

– Питам се у чему је порука ФСС. Да играмо бесплатно, да нас нико не поштује...? Ваљда је логично да савез буде у заштити фудбалера, у нашој лиги стасавају репрезентативци, будући амбасадори државе... Зимски скандал директан је пуцањ на српску елиту – љутит је Арсенијевић.

Скоро годину дана чекам мој новац. Нико ми га није поклонио, ваљда сам поштено зарадио носећи дрес Јагодине. Прошлог лета неко је успео да стопира реализацију наплате, пресуда је остала у фиоци, али последњи догађај погодио ме је у срце. Не могу да се помирим да тек-тако згазе суд и пређу преко њега. Јагодина се снашла, заштитила своје интересе, искористила везе, али ФСС је у овом случају играо против себе. Срамота!

Назиру ли се ваши следећи потези?

Да није Синдиката професионалних фудбалера, једноставно, не знам шта бих радио. Људи су у чуду, не верују на који начин је изигран закон. Не знам да ли и синдикат може нешто да промени. Нећу и не смем, ипак, да ћутим. Надам се да ће држава наћи интерес и прекинути ову ујдурму. Ваљда постоји закон и за овакве преступнике... После свега, није ми битан новац, већ игранка у коју смо убачени и насамарени!

Све је легално – поштар није доставио одлуку у клуб, тиме је ваш маневар знатно сужен?

САЛЕ И ЛУНЕ, БУДИТЕ УЗ НАС!

Арсенијевић, ипак, верује да последњи случај неће постати пракса:

– Сећам се сличног примера у Шпанији. Кратко је трајао, јер су најбољи играчи Шпаније устали против тираније. Ако се наши играчи не уједине, нема нам спаса. Верујем да ће глас дићи и капитени два највећа клуба, Саша Илић и Александар Луковић. Потребна нам је њихова подршка!

Нисмо деца... Увредили су ме као човека, ударили на моју интелигенцију, срозали фудбал на најниже гране. Није ово мала ствар. Питам се зашто би остали клубови плаћали фудбалере, кад пролазе овакве преваре. Лично ме је председник звао, а касније стиже вест да Јагодина наводно одлуку није ни примила. Укинуто нам је право на поштен однос у фудбалском систему, јер је Милановић потпредседник ФСС и логично је да свим средствима тражи начин да нас изигра... Зашто да неко плаћа, кад може да се ослони на пријатеље и буразере из врха фудбала? А ми смо за њих небитни!

Многи ће вам рећи да није лако пронаћи новац у српском фудбалу, можда затражити време за стрпљење?

Ма, нисам човек од камена, схватам све, али не могу преко лажних обећања да пређем. Са оваквим односом према фудбалерима тек ће да буде проблема. Играо сам у Мађарској, Израелу, Грчкој, свуда је боље... Не кажем да тамо није било проблема, али барем поштују фудбалере. Највећа трагедија је што сам последња четири клуба тужио, морао сам преко Синдиката да реагујем и затражим новац. Сад ни то није довољно... – испричао је јуче Немања Арсенијевић, сат времена уочи меча његовог Радника са Динамом из Врања.

МИЛИНКОВИЋ: НИ ПЕТ МИНУТА РАЗГОВОРА

У друштву Немање Арсенијевића, Журналу се јуче из Сурдулице јавио и Милан Милинковић. Иако је у Јагодини провео чак три године, уз један трофеј, пресавио је табак и тужио бивши клуб. Добио је пресуду, али не и новац.

Принуђен је да чека лето 2017.

Тужио сам Јагодину пре годину дана, поступак је брзо завршен, јер су докази били на мојој страни. Разочаран сам и повређен! Само у првој сезони добијао сам новац, како је време одмицало, тако су и моје муке расле. Играли смо за минималац, новац на граници понижења. Последњи ударац заболео ме је до срца – истакао је Милинковић.

Момак из Ариља, стасао у Партизану, открива детаље зимских разговора са представницима Јагодине:

Хтели су репрограм и исплату у неколико рата. Пошто је одговор био негативан, рекли су ми да нико неће добити новац. На томе се све завршило, ни пет минута разговора. Срећа је да после свега могу да се обратим Мирку Поледици, једино спремном да се супротстави корупцији у домаћем фудбалу.

ЂУРИЋ: ГАЗЕ НАС КАО ЉУДЕ

Из далеког Азербејџана, где носи дрес суперлигаша Зире, огласио се Милан Ђурић. Стрелац гола за Јагодину, у финалу купа 2013, упоредио је лични спор са Јагодином са „турским и шпанским серијама”.

Синдикат је јасно документовао да смо преварени, клубови су регистровали фудбалере и пре скидања блокаде. Ником ништа! Вређају нам интелигенцију, газе нас као људе. Сви знају да клубови не измирују обавезе, фудбалери немају за кирију, не примају плате по три и више месеци. Велика срамота за српски фудбал...

Ђурић има срећу да је епилог зимског прелазног рока испратио са дистанце, из Азербејџана.

Узалуд пресуде и папири, Јагодина мој случај гура под тепих. Прошла су два прелазна рока, вероватно ће и трећи са оваквим ставом Фудбалског савеза Србије. Време је да играчи дигну глас – поручио је Ђурић.

ЛЕПОВИЋ: БОГАТЕ СЕ НА НАШИМ ЛЕЂИМА

Зимска селидба, из Новог Пазара на Малту, није потиснула емоције Милошу Леповићу. Својевремено један од главних шрафова игре јагодинског тима наоштрио је глас, као не тако давно крампоне на суперлигашким утакмицама.

После шестомесечног спора, фебруара прошле године добио сам правоснажну пресуду. Ни сам не знам како је Јагодина избегла суспензију у летњем прелазном року. Сада је дара превршила меру, режисери ујдурме, из врха ФСС, директно су се обрушили на наше породице, узели нам из уста – невољно врти главом Леповић.

Разочарање је видљиво.

Док се други богате, леђа фудбалера могу све да истрпе. Нико не мари што смо новац поштено зарадили. Борићемо се до последњег тренутка, можда и не окусимо правду у нашим каријерама, али имамо сатисфакцију, барем због наше деце. Нема предаје, стаћемо на пут бесомучним понижавањима фудбалера – закључио је Милош Леповић.

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

pravda
Konacno da neko zeli da ukaže ko vlada našim fudbalom a zivotima igrača... Dali ti posteni momci mogu da se odbrane...teško. Još jednom svaka čast na pokušaju...
bibi
Sramota i bruka sta rade sa tom decom.Nemaju ni za normalan obrok a kamoli za nesto vise.Ako drzava ne reaguje stanje u fudbalu je haoticno
Vlada jagodina
Taj Milanovic je kriminalac vec je lezao zatvor palmin covek moze sve a posle pricate blago vama u jagodini a palma ovde zaveo diktaturu.
Pravda
Ovakva sramota i varanje sportista od strane likova koji su preskocili fizicku kulturu i obrazovanje u skoli ,ti isti rukovode klubovima odlucuju o svemu svi cute ne smes da kazes kad te kradu na terenu ne smes da trazis krvavo zaradjeni novac ne smes da trazis kiriju jer se nema odakle pa gospodo ako je tako gasite fudbal ako niste sposobni da to vodite puna podrska nezavisnom sindikatu i svim sportistima jer svaki sport je za vreme ako ljudi ne dobiju sto su zaradili posle zavrsetka karijere sportisti koji su zavrsili u nizim ligama postaju socijalni slucajevi .
Gogy
Da je u pitanju Bsk, Csk, itd... Vec bi bili izbaceni iz lige.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.