Почетна / Фудбал / Прва лига

САД И НЕКАД - Црвено-бела нијанса љубичастог

Графичар, лидер Прве лиге, богати српски фудбал готово читаво столеће
ФОТО: М. Спасојевић/penal.rs

Удивио се Графичар на предводничкој позицији прволигашког каравана и са врха Топчидерске звезде већ кује планове да и на крају пролећних борби не одступи са лидерског места, како би, и пре свог стотог рођендана, клуб први пут у свом веку, закорачио у српску фудбалску елиту. Тиме би, не само био испуњен сан бројних генерација љубичастих, рођених давнашњег фебруара 1922. у култној „Трговачкој кавани”, него би се и на делу потврдила исправност опредељења Црвене звезде по коме је пре неколико година Графичар и званично постао филијала црвено-белих.

– Садашњи Графичар је заједнички пројекат руководства љубичастих и Црвене звезде, а замишљен је као могућност за стасавање и афирмацију нашег развојног тима – не оставља дилему Митар Мркела, спортски директор Црвене звезде. – Основни циљ је да убрзамо развој младих играча који после омладинског стажа не могу одмах међу првотимце. У дресу Графичара и у јаком прволигашком надметању, кроз континуирано такмичење стичу неопходно искуство и уз то су лишени уобичајеног нестрпљења пред, по правилу, пребукираном „чекаоницом” најбољег Звездиног тима. Осим тога, ти момци, који су током јесени чинили 80 одсто стартера и чија је улога у успеху Графичара јесенас била пресудна, стално су нам на оку.

А „сукоб интереса” ако се Графичар и на крају пролећног баража окити ловором, па се два клуба из исте куће нађу супротстављени на бојном пољу?

– О том, потом – позива на стрпљење Митар Мркела уз подсећање да та тема и није баш у опису послова директора за спортска питања Црвене звезде.

А, ако се деца заиграју...

Ново, амбициозно руководство Графичара, на чијем челу је образовани, млади и предузимљиви Слободан Говедарица, такође потенцира пресудну улогу Звезде у поновном рађању „графоса“.

– Неизмерно смо захвални Црвеној звезди, пре свих Звездану Терзићу и Драгану Џајићу, затим Светозару Мијаиловићу, Пижону Петровићу, Митру Мркели, Александру Луковићу као и људима из омладинског погона Драгану Младеновићу и Николи Јелићу – сугестиван је председник Графичара Слободан Говедарица. – Наш основни мото је да те људе не смемо да изневеримо, а прво место и реална шанса да на пролеће стекнемо статус суперлигаша, реалност је која говори да нећемо разочарати. Тиме се, без дилеме, руководи и наш тренер Милија Жижић, иначе признати стручњак и предавач „на лиценци”. Лига јесте изједначена и тачно је да смо са Звездиним играчима најмлађи међу конкурентима, али дали смо им пуно поверење без императива да морају бити први. А они, ето, без пардона, засели на трон не бренујући дојучерашње суперлигаше Металац, Бачку, Динамо...

А, ако се „деца заиграју”, па...

– Будемо ли први и на крају првенства спремићемо се и за тај изазов. Нема ту чак ни формалних препрека, јер једно је пословно-техничка сарадња и наша емотивна веза са Звездом, друго је поимање спорта. На терену нема другог резултата осим спортског... Уосталом, Графичар има своје име, своју скупштину, управни одбор и друге клупске органе независно од Звезде, а играчи црвено-белих су код нас на позајмици, што их не амнестира од спортске обавезе да се свом матичном клубу сутра супротставе часно и спортски – оцењује председник Графичара Говедарица.

Уз поновно подсећање на свеколику Звездину помоћ у оживљавању Графичара, Говедарица вели да, колико јуче, клуб, осим омладинаца у најнижем рангу такмичења, није ни имао остале млађе категорије, да су терен и клупске просторије били „заробљени” у давним годинама прошлог века, да...

– Као повратник из иностранства имам, срећом, могућност да нешто од свог иметка уложим у клуб у чијем сам суседству одрастао. Ишао сам у оближњи вртић, па у ОШ „Стефан Немања”, играо се у порти овдашњег манастира, а са свима њима стадион Графичара, на коме сам и сам јурио за лоптом, дели заједничку ограду. За кратко време оформили смо све узрасне категорије омладинске школе укључујући и петлиће и сви су тренутно у вишим ранговима такмичења. Истовремено, кренули смо са обимним радовима на управној згради клуба, изнад нашег култног ресторана, а дотерујемо и игралиште. Биће шире и дуже, са бар три хиљаде седишта и вип ложама на трибинама, што одговара условима за такмичење у Супер лиги. Све ће бити енергетски ефикасно, финансијски одрживо и што је најважније, у складу је са прелепим амбијентом Топчидерске звезде – прича Говедарица.

Због ових радова Графичар своје утакмице игра на помоћном терену иза јужне трибине стадиона „Рајко Митић“, а кад ће се „графоси“ вратити на Топчидерску звезду, тешко је рећи, јер у клубу планирају да благодети и предности изузетно атрактивне београдске локације, искористе и за неке комерцијалне садржаје, као и за сопствену фудбалску академију.

– Можда је све могло и брже и боље, али дуго смо били суочени са недостатком поузданих спортских радника, ентузијаста и људи који су кадри да са нама овде бдију од јутра до мрака – вајка се Говедарица враћајући причу на Миљанићево време кад је легендарни Чича управо недовољну пажњу за школовање спортских радника, означавао као „проблем будућих генерација”.

Говедарица с поносом набраја тим поверења са којим гради нови имиџ Графичара. Ослонац те екипе, пре осталих, чине: Балша Терзић, генерални секретар Графичара, затим Ранка Митровић, професорка економије и експерт за финансије, али и клупска „девојка за све” и Влада Ракић, први човек омладинске школе.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.