Почетна / Фудбал / Репрезентација

Столица разуме колеге из клубова, али истиче: Турнеја добра „жртва”

„Турнеја у Америци биће искоришћена за промоцију наше лиге и играча, реалност је да српски клубови живе од продаје. Фудбалери из Суперлиге немају прилику да искусе овакве утакмице и биће само на добитку“
ФОТО: В. Марковић

Србија ће на турнеји у Америци под вођством Илије Столице одмерити снаге са Доминиканском Републиком (25. јануара) и селекцијом САД сачињеном од најбољих играча МЛС-а (31. ја-нуара).

Столица је тим саставио од играча из суперлигашких клубова, једини ,,странац” је штопер Ванкувера, Ранко Веселиновић.

- Турнеја у Америци биће искоришћена за промоцију наше лиге и играча, реалност је да српски клубови живе од продаје. Фудбалери из Суперлиге немају прилику да искусе овакве утакмице и биће само на добитку. Незгодан је једино термин  утакмица, али да није такав позвани, који нису стандардни репрезентатив-ци, не би били на списку. Радује ме што ћу радити са момцима који су тренутно најбољи у Суперлиги. првенству Србије – рекао је Столица.

САД већи изазов

Столица је већ анализирао ривале - Доминиканску Републику и САД.

- Добро је што ћемо прво имати лакшег противника, Америка је већи изазов. Рангирана је испред нас на ФИФА листи, у децембру су само са играчима из МЛС-а играли са Панамом и Ел Салвадором и дали им по шест погодака. Селектора Коломба знам док је радио у Хамарбију. Модеран је тренер, америчком менталитету успео је да усади стил с великим поседом и занимљивим идејама.

Одлазак у Америку, ипак, пада у јеку клупских припрема?

- Из угла струке, разумем тренере. Играчи нису у ударном делу припремама у клубу, опет, верујем да ће им предстојећи мечеви бити добра ,,жртва”. Уколико се неко од играча буде наметнуо за место у „А” тиму или скренуо пажњу других клубова и трансфером обрадовао клуб. То је добро за наше клубове, али и егзистенцију играча. Што се тимског учинка тиче, настојаћемо да покажемо да играчи из Суперлиге имају квалитет. Са стручним штабом младе репрезентације и са медицинским делом „А” тима направљен је програм да играчи не би изгубили ништа на фи-зичкој припремљености уочи наставка првенства.

Како сте формирали тим за америчку турнеју?

- Нисмо могли да дозволимо да клубови предлажу играче, можда бисмо дошли у ситуацију да сви предложе, рецимо, десног бека! Консултације јесу постојале, али списак смо формирали стручни штаб и ја. То је био једини начин да прихватим да водим екипу. С неколико клубова се поклопило мишљење о играчима који су се истакли јесенас и заслужују позив. Било је и оних који су били вољни да дођу, али су повређени или имају могућност одласка у иностранство.

Да ли имате спремне замене, ако буде отказа због позитивних на коронавирус?

- Из тог разлога позвали смо мало већи број играча. Једино ће тројица из Војводине у договору са колегом Лалатовићем каснити три дана. 

Стојановић у процесу опоравка

Ранко Веселиновић, штопер Ванкувера, биће представник МЛС-а у српском тиму.

Без прилике да се докаже у државном тиму остао је Лука Стојановић, одлуком Чикаго фајерса.

- Изашао је недавно из тешке повреде, у процесу је опоравка и клуб га није пустио. Веселиновић је имао супер сезону у МЛС-у, проглашен је најперспективнијим играчем Ванкувера.

Компромис је направљен и са Црвеном звездом, тачније са Дејаном Станковићем?

- Термин је такав да смо морали да се прилагодимо клубовима. Разговарао сам са већином тренера, не само са Дејаном Станковићем о здравственом стању играча. Звезди смо изашли у сусрет, јер су наш једини представник на европској сцени.

Шта је било са Сашом Здјеларом? Њега сте, такође, хтели у тиму.

- Он спада у групу играча, које смо чекали до последњег тренутка формирања списка. Његов статус у Партизану није дефинисан и одлучено је да не путује с нама. Саша, истакао бих, показао је огромну жељу и вољу да игра. Види се да је из генерације, која је била светски првак. Кад неко покаже такву приврженост, заслужује да буде и у сениорском државном тиму – закључио је Столица

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

007
Imao je Veselinović i super sezonu 2019 u Vojvodini pa nije pozvan u reprezentaciju a sigurno je zaslužio

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.