Почетна / Фудбал / Репрезентација

Душан Влаховић за троброј Журнала: Срећан сам, али могло је и више!

Показали смо да можемо да се са Португалцима равноправно боримо за прво место у групи, надам се да ћемо на крају бити успешнији – истиче наш најефикаснији играч у страним лигама
ФОТО: И. Веселинов

Можда ниједном од формирања самосталног државног тима репрезентација Србије није имала бољи избор нападача него тренутно.

Рекордеру по броју голова Александру Митровићу друштво у шпицу праве Лука Јовић, играч Реал Мадрида на позајмици у Ајнтрахту и Душан Влаховић, ас Фјорентине и најефикаснији наш фудбалер у овој сезони.

Са 17 голова на 32 утакмице актуелног првенства Серије А нападач Виоле сврстао се међу најбоље навалне играче у италијанском шампионату. Страх и трепет за голмане у Калчу Влаховић је постао са само 21 годином, у првој сезони у којој има статус стартера.

Постала нам је навика да пратећи резултате Фјорентине погледамо и да ли је Душан био стрелац. Фантастичан учинак ове сезоне учинио нас је поносним и доказао да је наша земља била и остала непресушан извор талената, поготово нападача.

- Јако сам срећан због игара и броја голова ове сезоне. Могао сам и више. Најбитнији ми је увек пласман тима и да увек пружам максимум. Колико год голова да постигнем нећу се зауставити на томе, стално тежим вишим циљевима – каже Душан Влаховић у празничном интервјуу за наш лист.

Не размишљам о понудама

Како је играти у Фјорентини кад пљуште понуде богатијих Милана, Дортмунда?
- Колико год да се трудим да не пратим шта се о мени пише такве информације долазе до мене, од пријатеља, родбине... Не обазирем се на нагађања који је мој следећи клуб. Играч сам Фјорентине и не размишљам о новој средини. Циљ ми је да што више допринесем добрим резултатима тима. Вредно радим и заиста не размишљам где ћу у будућности играти. Имам уговор до 2023. и клуб о свему одлучује.

Шта вам је недостајало да будете и раније овако ефикасни?

- До ове сезоне, једноставно, нисам добијао шансу у континуитету. Ово је највећи број утакмица у сезони од почетка моје каријере. Доласком Ћезареа Пранделија на клупу Фјорентине добио сам прилику каква ми је била потребна. Нисам се враћао међу резерве и користио сам максимално сваки тренутак проведен на терену.

Носите дрес клуба у којем је бриљирао Габријел Батистута, да ли вам је сећање на Аргентинца, односно лепе речи које и данас чујете о њему у Фиренци, представља додатни мотив?

- Љубичасти дрес носили су многе звезде. Фјорентина је велики клуб, срећан сам што сам овде, што сам постао ослонац тима, иако имам још много простора да напредујем.

Нисте једини Србин са блиставим учинком на Апенинима. Сергеј Милинковић-Савић годинама је узданица Лација, Филип Ђуричић Сасуола, Дарко Лазовић Вероне, Никола Миленковић је са вама на „Артемио Франкију“, Иван Радовановић је у Ђенови. У чему је тајна успеха наших играча у Италији?

- Заиста сви играмо на завидном нивоу. Не знам шта је тачно у питању. Могуће је да смо по менталитету слични са Италијанима, а нам одговара поднебљем, начин игре и схватање фудбала. Радујемо се кад гледамо једни друге са запаженим учинком. Надам се да ће дуго бити тако.

Сјајне игре у Фјорентини препоручиле су вас репрезентацији. Били сте чак и стартер пре Александра Митровића против Републике Ирске на почетку квалификација за Светско првенство 2022?

- Сваки долазак међу репрезентативце за мене је представљао велику част, а утисци више него позитивни. Никад нисам говорио да треба да будем у предности у односу на искусније саиграче, са више утакмица и годинама стажа у државном тиму. Драго ми је да сам против Португалије први пут од старта био на терену са Александром Митровићем.

Драгоцени савети Риберија

Бити саиграч са Франком Риберијем је, признаћете, привилегија?
- Наравно. Сви знамо све о њему. Помаже нам много и на терену и ван њега. Увек је уз нас, саветује нас, бодри. Велики је шампион и то оправдава сваким даном. Најбоље се у клубу слажем са Блекијем Миленковићем, али и Рибери је омиљен саиграч свих нас.

Отворили сте Ирце голом пред полувреме, али је Митровић ипак, у наставку показао да је неприконосновен?

- Нимало ме није изненадило да Митар постигне фантастичне голове и реши утакмицу. Јесте до меча са Ирском кубурио са формом у клубу, али сви смо знали од каквог је материјала и колико значи репрезентацији. Александар много ради, посвећен је обавезама, заслужено му се све враћа на терену. Он је одличан пример нама младима како треба да се односимо према државној селекцији. Свака му част за силне голове, што је већ ушао у историју нашег фудбала.

Отприлике сте обојица у исто време дебитовали за Орлове, има ли шансе да га једног надмашите по броју голова, као што је он Стјепана Бобека?

- Волео бих наравно да будем где је данас Митар, међутим, то неће бити нимало лако. Александар ће нас, пре свега, још дуго одушевљавати головима. Фантастична је бројка до које је стигао са 26 година. Нисам оптерећен да ли ћу га једног дана стићи. Уживам кад играм заједно с њим и било којим другим репрезентативцем. Надам се да ћемо заједно бити учесници многих великих такмичења. Број голова на крају крајева није толико битан. Важније је учествовати на завршним турнирима. Рано ми је и да размишљам о рекордима.

Фиренца после Београда

Многима је сан живети у Италији, посебно Фиренци. Осећате ли се привилегованим, иако сте то заслужили?
- Срећан сам у једној од најлепших земаља на свету. Мени су и даље родни Београд и Србија на првом месту, али овде је заиста дивно. Брзо сам се навикао. Леп је сваки град, Фиренца посебно. Италијанску храну волео сам и раније, пасте и бифтеке јео сам и пре доласка овде. Променило се много тога од почетка пандемије коронавируса, туриста је знатно мање, још је на снази полицијски час. Верујем да ће се живот полако вратити у нормалу и да ћемо уживати у свим стварима које нас чине срећним – рекао је Влаховић, иначе први српски фудбалер са одлежаним ковидом -19 током пролећа 2020.

Јесте ли задовољни екипним учинком на почетку пута ка Мондијалу?

- Није лоше, мада смо могли да освојимо и свих девет бодова. Жао ми је због лошег првог полувремена против Португалије, али смо у наставку надиграли европског првака и могли да преокренемо. Показали смо да ћемо бити равноправан такмац за прво место у групи и директан пласман на планетарни шампионат. Очекује нас много искушења и велика борба до краја. Срећан сам, поновићу, што сам у прилици да нешто урадим за своју земљу, поред искуснијих саиграча.

Лето бисте сигурно лепше провели да сте изборили учешће на европско првенству?

- Жао ми је, наравно. Пропустили смо велику шансу, али морамо даље. На прошлост се не вреди освртати сем кад желимо да извучемо поуке. Гледамо напред и учинићемо све да нам се не понови бараж против Шкотске. Добро смо почели нови циклус и имамо основа да верујемо у пласман на Мондијал.

На Ускрс против Михе

Како проводите Ускрс у Италији, у недељу ћете уместо за породичном трпезом нити на терену у Болоњи нашег Синише Михајловића?
- Играо сам ове године уочи нашег Божића, сад ћу и на Ускрс. Раније сам најрадоснији хришћански празник проводио у кругу породице. Откад сам у Италији родитељи и сестра су долазили како бисмо били заједно.

Док се 24 европске репрезентације буду припремале за завршни турнир ви ћете у Јапану против домаћина и Јамајке, 7. и 10. јуна надоместити недостатак такмичарских утакмица током летњих месеци...

- Сваки меч у државном тиму је ново доказивање. Имам обавезу прво према себи, затим и према осталима да оправдам сваки позив. Гладан сам победа и надметања. Сигурно да ће нам дуели са селекцијама из Азије представљати добро искуство, поготово што желимо и верујемо да ћемо играти на Светском првенству у Катару крајем следеће године – закључио је Душан Влаховић.

Још много пута одушевљаваће нас головима, на ступцима Журнала се већ налази скоро сваког дана, тако ће бити у наредних деценију и по. Још ако и у репрезентацији буде ефикасан као у Фјорентини имаћемо разлога за понос и потврду да ће квалитетних играча у Србији увек бити.

Пикси нас је уверио да можемо против свих
Шта је Драган Стојковић Пикси конкретно донео државном тиму?
- Знамо сви какав је селектор био играч, најбоља десетка и један од највећих у историји нашег фудбала. Нисам га гледао, али о њему су ми причали деде и бабе, родитељи. Стварно нам је много помогао да вратимо самопоуздање, улио нам је веру да можемо да играмо против свих ривала и да се пласирамо на СП. Зна шта значи култ репрезентације и шта је све важно да будемо успешни.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Не знам долази ли Гатузо
Ђузепе Јакини тренира вас други пут ове сезоне, већ сте похвалили Ћезареа Пранделија, хоће ли вам нови тренер бити Ђенаро Гатузо?
- Не знам заиста ништа о томе. Спекулације увек постоје, не придајем им значај. Нисам у ситуацији да предвидим шта ће се десити.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Партизану куп
Увек истичете да сте уз Партизан. Хоће ли црно-бели освојити куп?
- Надам се, мој бивши клуб има успешан ни у масовнијем такмичењу, сад би са пехаром спасaо сезону.
Војводина је прекинула тај низ прошле сезоне...
- Корона је све пореметила па сам за тренутак заборавио тај пораз. Дерби у финалу представљаће спектакл, бићу свим срцем уз Парни ваљак.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Није ми јасан концепт Супер лиге
Јесте ли разумели идеју Супер лиге, око чега се и даље расправља широм Старог континента?
- Није на мени да судим. Није ми ни јасан концепт. За мање клубове таква врста промене не би била добра.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Паненка по осећају
Паненка против Јувентуса одушевила је Италију, али и Србију. Одакле вам храбрости да у дуелу са браниоцем титуле тако изведете једанестерац?
- Осетио сам да бих на тај начин могао да погодим мрежу. Нисам погрешио. Затресао сам два пута мрежу Јувентуса ове сезоне, освојили смо четири од шест могућих бодова из окршаја са шампионом, штета је што и против себи равних нисмо били тако добри.
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Хвала Пранделију и Томићу
Коме сте од тренера посебно захвални за развој?
- Ћезареу Пранделију и Ивану Томићу. Први ме је учинио стандардним у Фјорентини, други ме увео у први тим Партизана и увек ћу му бити захвалан.
Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.