Почетна / Фудбал / Репрезентација

ПОВРАТАК ОТПИСАНИХ: Митровић и Павков - Голови с посветом тренерима

- Многи ме питају: зашто зовеш Митровића, не игра у Фуламу? – изјавио је Драган Стојковић у интервјуу Спортском журналу у смирај 2020...
ФОТО: М. Спасојевић и И. Веселинов

ПИШЕ: ЗОРАН СТОЈАДИНОВИЋ

Деловало је нестварно: двојица омладинских репрезентативаца Србије нашли су се у клинчу покушавајући један другоме да отму лопту и изведу једанаестерац.

Невероватније утолико, јер су обојица из исте - фудбалске школе Партизана. Прошла је деценија од тада... Један од њих данас је неприкосновен у државном дресу.

На листи стрелаца квалификација за Мондијал у Катару, успешнији је и од Левандовског! Александар Митровић – прва звезда репрезентације Србије, по одласку Љубише Тумбаковића - умало жртва селекторске транзиције и општефудбалске навијачке заслепљености.

Митровић је на четири утакмице у квалификацијама постигао седам голова иако је у очима многих, почетком године, „виђен далеко од“ идеалних 11.

- Многи ме питају: зашто зовеш Митровића, не игра у Фуламу? – изјавио је Драган Стојковић у интервјуу Спортском журналу у смирај 2020...

Да ли је хтео да наговести промене у тиму, или нешто друго, селектор је изненадио фудбалску јавност објавом стартера за премијеру са Републиком Ирском – најбољи стрелац репрезентације остао је међу резервама.

Питање је и да ли би крочио на терен у 63. минуту да је резултат био повољан (1:1)?!

Пет минута касније постигао је прелеп, гол у Марадонином стилу, готово са истог места на Маракани одакле је у новембру 1982. фудбалер Барселоне савладао голмана Црвене звезде. У 75.  минуту још једном је надмудрио голмана Ирске.

Три дана касније и голман Португалије извадио је лопту из мреже, а последњег дана марта у Бакуу донео је Србији још три бода постигавши оба гола против Азербејџана (1:2). Свима, ваљда и Пиксијевом „некредибилном саветнику“ постало је јасно зашто Александар Митровић и кад не игра у клубу – мора да буде прва опција.

Рођен као вођа, подједнако и данас жељан голова као кад се са Николом Нинковићем дечачки свађао око извођења пенала у Новом Саду, Александар Митровић је фудбалер каквог би пожелео сваки селектор без обзира да ли тим и тактику гради на његовој индивидуалној умешности или игром у тандему са још једним изванредним нападачем, какав је на пример Душан Влаховић.

Драган Стојковић је на време то схватио, врло брзо је упознао Александра Митровића и биланс после четири кола је добар: три победе, реми уз гол разлику 11:5 и 10 бодова. Предвођени Кристијаном Роналдом Португалци имају гол разлику 8:4, можда и то некоме значи...

Дефинитивно је небитно да ли неко игра у Фуламу, Јувентусу или Манчестеру, репрезентација је породица у коју се позивају најбољи, а играју они који као на пример Александар Митровић главу потурају где неке од умишљених звезда ни копачку не би...

Лако је данас Драгану Стојковићу, Митровић је изванредан, Влаховић подсећа на Роналда из младих дана, Јовић је коначно схватио да се и на њега рачуна...

Са друге стране Дејан Станковић, тренер Црвене звезде пролазио је голготу у потрази за вођом напада... Одахнуо је тек кад је као и Стојковић схватио да фудбал није експериментално истраживање и да се у основи није променио у односу на време кад је у копачкама изградио име, презиме и надимак који се изговарају с поштовањем. Тек у тренутку кад је спознао да има центарфора способног да донесе превагу...

Зашто је Милан Павков био у другом плану, често и трећа нападачка опција, питање је на које Дејан Станковић не мора да одговара јер је Црвена звезда и пету годину заредом обезбедила играње на европској сцени и употпунила ниску успеха. На Павкова није рачунао на почетку сезоне, против Штурма у генералној провери ни у протокол га није уписао...

Против Каирата је почео прву утакмицу, другу преседео на клупи, ни против Шерифа није играо, ушао је у игру против Војводине... Кад је вода после пораза од Молдаваца свима у Црвеној звезди дошла до ушију, као див изронио је Милан Павков.

Ни Фалћинели, ни Фалко, Диони, Крстовић, а поготово не – две главе нижи Бен, не би против Клужа могао да уради оно што је Павков успео. Лагано, као на тренингу ионако за главу виши од Румуна, скочио је и проследио лопту у празан гол. Једноставно, зар не?!

Тако је изгледао и израз лица док се радовао... Убрзо је изненадио и асистенцијом – грудима је оставио лопту за шут Катаија...

Уследило је ново поверење у Клужу и још један гол, савладао је и голмана Чукаричког... На четири утакмице постигао је три гола за мир у породици шампиона.

Александар Митровић и Милан Павков нису техничари какав је Кристијано Роналдо, вероватно имају фудбалских мана које тренери виде, али, имају и много тога што недостатке чини небитним у односу позитивне аспекте какви су: пожртвовање, осећај за улазак у шансу и реализација...

И да све то није толико изражено, чињеница да због робусности уз њих морају да стоје по двојица противничких дефанзиваца, Митровића у репрезентацији и Павкова у Црвеној звезди чини, тренутно најјачим карикама. Незамењивим, наравно.

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Vasja
Stankovic je nekakav trener toje jasno svima.
@Marko
To je jasno svima! Procitaj komentare delija posle blamaze protiv Sherifa. To sto vi menjate misljenje posle pobede nad smesnim Kluzom pa vam je opet on trenercina, to nema veze sa fudbalom.
MARKO
To je samo tebi jasno..
Прикажи још одговора
Jevrem
Mislim da od Stankovića veoma teško može da se profiliše dobar trener, jer ako on kao trener ne oseća kod nekog igrača, ono što osećaju stotine hiljada navijača Zvezde, onda tu nema pomoći! Najrečitiji primer je situacija iz prošle godine kada je zbog odsutnosti Falćinelija, na nekoliko utakmica “mister” postavljao Bena na mesto klasičnog centafora, naravno učinak je bio čista “nula”! Za to vreme Pavkov je uredno sedeo na klupi! Nikada nisam mogao shvatiti “mistera” koji je stavljao Bena, od 170cm teškog 55 kg, na mesto klasičnog centarfora a imao je rođenog golgetera (Pavkova) koji mu je grejao klupu! Stankoviću debelo si se ogrešio o Pavkova!
Marko
Pisete gluposti taj vam je Ben doneo cetvrtu titulu,kada je bilo stani pani Ben je izvlacio Zvezdu do cetvrte titule sa Ivanicem i poneki mec Kataia dok ga nije povukla bolest iz tima..Pavkov je bio dugo van tima zbog povrede..
Slave
Bravo! Sve pohvale za tekst g. Zorana Stojadinovića! Kroz kakve je sve torture i omalovažavanja od strane Terzića i “mistera” Stankovića prolazio Pavkov, to samo on zna! Sve je izdržao i dokazao tim nevernim Tomama što je golgeter od nerva! Pred Pavkovim treba da stoje mirno celokupni menadžment Zvezde, zajedno sa “misterom”! Bilo je trenutaka kada je Pavkov bio četvrti centarfor u rotaciji, iza čuvenih afričkih “kapitalaca” Boaćija, Bena i Falćinelija, ali Pavkov nije klonuo duhom, jači je od svih nepravdi!
Marko
Toliko je visok da je od Pavkova postigao mnogo vise golova...
Slave@Marko
Iz ovoga što si naveo, vidi se da nikada nisi ni mačku preko praga šutnuo! Ti posmatraš fudbal kao video igricu, a ne poznaješ suštinu. Kada Ben igra nominalno krilo, tada to krilo ne postoji na terenu, jer Ben nije u stanju da prodre brzo kroz dribling preko krila! Zato Zvezda uporno pokušava da nađe krilo (Spiridonović, Falko, Bajakoko i sada Rišairo Živković). Eto, koliko je Ben pouzdan kao krilo! Kada Ben igra klasičnog centarfora, svi smo videli da je on sa 170 cm i 55 kg, potpuno fizički inferioran u kaznenom prostoru. Ben igra na poziciji koja ne postoji u savremenom fudbalu, sakrije se između krila i centarfora bez opipljivog učinka i odmah ide u peterac protivnika gde očekuje neki otpadak! To je sve od Bena!
Прикажи још одговора
Rajkan
Odličan i brutalno tačan tekst. Bravo, gospodine Stojadinoviću

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.