Почетна / Фудбал / Репрезентација

Кoкеза: Желим да будем председник ФСС, али немам шансе ако се Караџић кандидује!

Председник Фудбалског савеза Београда Славиша Кокеза је постао познат спортској јавности и шире за кратко време захваљујући оштрим ставовима о појединим људима и приликама у српском фудбалу
ФОТО: Н. Неговановић

Иако многи оспоравају знање и стручност Славиши Кокези, он каже да је од политике одустао због фудбала и да пријатељство са Вучићем није била његова улазница у фудбалски свет јер је у фудбалу цео живот.

У ексклузивном интервјуу за ekspres.net говори о кандидатима за новог селектора фудбалске А репрезентације и не искључује могућност да он буде нови председник Фудбалског савеза Србије.

Колико је реално да репрезентација Србије избори пласман на Европско првенство 2018. године, с обзиром да наши ривали већ уигравају тимове, а ми немамо ни селектора?

Радован Ћурчић је поднео оставку и ја очекујем да у наредним данима стручни одбор ФСС предложи кандидате за селектора председнику и да у складу са тим Савез онесе одлуку ко ће бити нови селектор. Ја бих желео да то буде до почетка пријатељских утакмица које стартују у другој половини маја и надам се да ће тако и бити, јер што пре добијемо новог селектора биће лакше због уигравања тима и играња пријатељских утакмица, а самим тим већа је и шанса за пласман у Русију.

Какве су Ваше прогнозе, неки кажу да нас чека најлакша група?

Нашу групу оцењују као лаку, али се ја са тим не слажем. Напротив, сматрам да смо добили озбиљне противнике и да ће бити велики успех ако се наша репрезентација пласира.

Да ли сте били изненађени оставком Ћурчића и директора репрезентације Сава Милошевића?

И да и не. Ми смо последњих дана разговарали о томе и они су предлагали да се повуку, а вероватно је томе допринела и тензија која се створила у јавности јер су новинари сваки дан лицитирали да ли је Радован селектор или није. Вероватно је све то утицало на њега да донесе одлуку какву је донео. А што се тиче Саве Милошевића он је остао на месту потпредседника Фудбалског савеза Србије и могу слободно да кажем да је за протекле четири године, колико је на том месту, много допринео Савезу и фудбалу у Србији уопште. Он је један од кључних људи захваљујући којима је млада репрезентација освојила европско, односно светско првенство. Оставку на место директора репрезентације поднео је из моралних разлога.

Да ли Вам је рекао који су то „морални разлози”?

Да. Дуго смо разговарали и он је сматрао да пошто је предложио Ћурчића за селектора да заједно са њим и он треба да оде из репрезентације. Ја лично сматрам да није требало, али нисам могао да га спречим у тој одлуци.

И до када ће најкасније Србија добити новог селектора?

То ће се сигурно десити до 20. маја.

У јавности се као Ваш кандидат помиње Славољуб Муслин?

Па, видите, у јавности се свашта пише. И на жалост осамдесет посто тих текстова нису тачни. Дакле, нити је Муслин мој селектор, нити је Тумбаковић Караџићев, нити је Пикси Савин…Ко год буде селектор то ће бити јединствена одлука свих људи у ФСС-у који одлучују о томе, почевши од стручног одбора до људи који руководе.

Ако кажете да Муслин није Ваш  кандидат, ко су онда најозбиљнији кандидати за селектора?

Нема још увек ничег званичног, чекамо да Стручни одбор изађе са предлозима. Ми смо у необавезним разговорима помињали као могуће кандидате Славољуба Муслина, Пиксија и Станојевића, али опет наглашавам, то још увек нису званични предлози.

Више пута сте изјављивали да желите да фудбал у Србији воде они који живе за фудбал, а не они који живе од фудбала. С обзиром на ситуацију какву данас имамо у српском фудбалу, како то мислите да остварите?

Код нас је ситуација прилично сложена, од инфраструктуре, репрезентативних селекција, до школског фудбала. Да бисмо увели неки ред у српски фудбал морамо да направимо план којим ћемо пре свега увести потпуну регуларност. Не улазим у то да ли је све што се о нерегуларностима тврди истина, али и ако их је и било до сада и ако су неки људи као што се говорило и писало играли “пријатељске” утакмице и уз помоћ судија утицали на резултате, верујем да ће ФСС у будућности успети да искорени то, да такве истера и из институција и са стадиона и да наш фудбал добије једну нову и другачију димензију и амбијент. Да људи иду на утакмице без да сумњају да ли је нека утакмица намештена или не.

Зашто бисмо Вам веровали ако је недавно утврђено да је у прволигашким утакмицама било намештања, и ако су то потврдиле и судије и поједини фудбалери?

У праву сте, јако је тешко томе стати на пут. Кад сам тражио најбољи модел како то спречити сазнао сам за један апсурд. Ако је резултат утакмице договорен, а нико од тога није имао финансијске користи, то по нашем закону није кривично дело(?!). Био сам у чуду када су ми то објаснили. Досадашњи комесар за регуларност господин Мирков је добро радио свој посао, али сада након избора у Савезу и избора новог руководства ми ћемо направити један тим у коме ће поред људи из Савеза бити и чланови из полиције и тужилаштва. И тај тим ће, уколико се посумња у регуларност неке утакмице, моћи да реагује одмах, десет минута, пола сата након утакмице, док је све вруће, а не као до сада – да се пусти да се то развлачи по два – три месеца и да се на крају ништа не докаже, да све остане на сумњи. Ето, то је мој план како да вратимо поверење у српски фудбал.

Свесни сте да ћете се некима опасно замерити овим потезом. Да ли сте сигурни да ћете имате снаге да се изборите?

Да. Немам проблем са тим. Видели сте да су ове године први пут једном прволигашу одузети бодови због нерегуларности у такмичењу. Није било лако донети такву одлуку, али ми смо је донели. И убудуће ће бити још ригорозније.

Већ дуже време иницирате смену Томислава Караџића са места председника ФСС и не полази Вам за руком. У чему је тајна његове снаге и несмењивости са ове функције?

Једно је кад ствари посматрате са стране, а једно кад гледате изнутра. ФСС и Скупштину чини осамдесет делегата из целе Србије. Из различитих градских, општинских фудбалских савеза, региона и клубова Супер лиге. Нису Партизан, Звезда, Војводина или чак цела Супер лига ти који одлучују о томе ко ће бити председник ФСС-а. Караџић је имао у својој владавини и добрих и лоших потеза. Оно што људи не виде то су радови на инфраструктури клубова који су се дешавали на целој територији Србије и ја лично мислим да је он одатле црпео ту врсту утицаја. Он је то радио мудро, помагао општинским и подручним клубовима. Многим клубовима ФСС је на предлог Томислава Караџића урадио терене са вештачком травом, комплетну обнову просторија свих општинских и градских фудбалских клубова, делио новчану помоћ… Одатле он црпи снагу за опстанак.

Али није он тим клубовима свој лични новац, то су средства Фудбалског савеза…

Да, али он је у фудбалу јако дуго и ти односи су се правили јако дуго, та њихова сарадња траје десет-двадесет година. Даћу Вам пример Лазаревца. Тамо је направљен терен са вештачком травом, изграђене су трибине, постављене столице и тај стадион изгледа прелепо, што је мени јако драго, али с друге стране просто није реално да ти људи буду у размимоилажењу са руководством ФСС-а после свега што су добили без обзира колико то руководство гомилу твари не ради како ваља.

У каквим сте личним односима са Караџићем?

Имали смо другачији однос док сам ја био у Звезди. Од кад сам у Савезу сваки наш договор је испоштовао. Замерам му што је у Савез довео неке људе који нису били способни да врше функције које им је дао због чега смо имали доста проблема, почев од судијске организације.

Да ли ћемо и новог председника ФСС добити до 20. маја и да ли себе видите на том месту?

Хоћемо, а да ли ћу то да будем ја зависи од више ствари. Ако ме питате да ли бих то желео, мој одговор је да, јер бих са те позиције могао бих још више да урадим за српски фудбал. Ако ме питате за моју процену, ја Вам кажем да ће, уколико се буде кандидовао, Томислав Караџић опет бити изабран. Али рано је још за то, сачекајте да видимо ко ће се кандидовати за то место.

Због чега спонзори заобилазе српски фудбал?

Због лоших резултата А репрезентације. Надам се да ћемо сада избором новог руководства и новог селектора поправити и резултате и пласирати се на Европско првенство и да ћемо наредне године добити и нове спонзоре.

Ако Ви будете нови председник Фудбалског савеза које ћете те три ствари прво да урадите?

Сада говоримо хипотетички, шта би било кад би било, али ево рећи ћу Вам, мој циљ је да ФСС добије своју кућу где ће под једним кровом бити обједињене све фудбалске организациј;е од судијске комисије, преко Фудбалског савеза Београда до Фудбалског савеза Србије, да више не будемо раштркани свуда и подстанари него да имамо свој објекат где ћемо бити заједно. Друга ствар је спровести модел за регуларност такмичења и трећа – јасно регулисати однос клубова, играча и менаџера. Да се разумемо, немам ја ништа против менаџера, има ту људи који дуго и добро раде свој посао и раде у интересу клубова и нормално је да од тог посла и зараде. Али не да се настави пракса да се у договору са клубовима новац испумпава из клубова и одлази у приватне џепове. У претходних петнаест година из српског фудбала је испумпан велики новац захваљујући диловима менаџера и руковоећих људи клубова.

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sima sever
Nasem fudbalu su potrebni intelektualci poput Kokeze I Stojkovica Piksija.
Kokezo lopove
Ovaj pojma nema gde se nalazi, niti je mlada reprezentacija mogla da osvoji svetsko prvenstvo jer tako nešto ne postoji u tom uzrastu, niti je mlada reprezentacija osvojila evropsko prvenstvo dok je Milošević bio direktor. Omladinci su svetski i evropski prvaci, recite to Kokezi da se ne bruka ako je to uopšte moguće u njegovom slučaju.
hahaa
Najbolje dzajka i tozovac da vam budu,pa da na miru pljackate jos vise .) Nije ni cudo sto vam je miljan miljanic navukao titula sad bi jos.E pa nece se nijedno prvenstvo zavrsiti bude li pokusaja
misa tumbas
a sto nemas sanse? pa sanse su ti ogromne.Nikad nisi igrao fudbal isto ko Tole. U danasnjem Srpskom fudbalu sto manje imas iskustva sanse su ti vece.
Nemanja za Toleta
Ja sam sa ostanak Toleta samo iz revolta i principa.Vise je razloga za to,ali jedan od najvaznijih jeste sto nasa fudblaska javnost misli da ce odlaskom Toleta resiti se svi problemi u nasem fudbalu.Ne,nece.I briga me za coveka od 70 godina,ali navijam da ostane samo zato sto ljudima nije jasno da on nije ni sraf problema u Srbiji.Sto se tice namestanja utakmica,pa to je normalno za Srbiju.Pa mi ne mozemo jedan lekarski pregled da obavimo bez mita i sto grama kafe,a cudite se sto je u fudbalu kriminal i korpucija.Sto se tice A reperezentacije ona nema kvalite,i tacka,ako vi smatrate da ce odlaskom Toleta skociti kvalitet nasoj mladoj reprezentaciji pa to je suludo.I hrvati su imali neku aferu u savezu,u brazilu su cak neki i pohapseni u njihovom savezu ali opet imaju rezultate jer imaju talenat i imaju kvalitet.Inace ja ne pratim nasu reprezentaciju,ali ne zato sto je Tole tu ili ce sutra doci Kokeza,nego jer nemamo kvalitet i tacka.
misa tumbas
on je problem kolko je I Sloba bio ....sad se naravno zivi mnogo bolje.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.