Почетна / Фудбал / Репрезентација

Петковић: Угледајте се на Ђурђевића, одрекао се новца...

Селектор репрезентације до 20 годинa Илија Петковић делимично задовољан учинком против словачке и украјине
ФОТО: М. Рашић

Репрезентације Србије до 20 годинa, предвођена селектором Илијом Петковићем, одиграла је два пријатељска меча – против Словачке (0:2) и Украјине (1:1).

За 180 минута игре, селекција сачињена од момака који углавном не играју у клу-бовима, постигла је само један погодак преко Лутовца. Да су жељни минута на терену и доказивања, момци су доказали борбом и у појединим моментима грубљом игром што се рефлектовало са пет жутих картона и црвеним Стевановићу у 80. минуту сусрета са Украјинцима.

– Пробао сам свима да укажем шансу. Једино нисам прилику дао Вићићу, док је његов саиграч Мијаиловић, из Бежаније, добио минутажу. Било је проблема са њима, имали су обавезе према клубу, Бежанији, морао сам да их пустим. Вићић ће да добије шансу на лето, ако останем селектор. У супротном, наследнику ћу указати на њега – истакао је Илија Петковић.

Да ли то значи да одлазите са селекторског места?

– Човек сам савеза. Имам више епизодну улогу у ФСС, ако савез буде ставио задатак пред мном, наравно да ћу га прихватити и наставити са радом на начин који људима из савеза одговара.

Какав је утисак после два меча?

– Долази смена генерације, следећој припадају момци које водим. Савез је направио добар потез што ове дечаке није пустио низ воду. Много их је отишло из Србије, сад су на клупским маргинама. То је она прича да рано извозимо децу и да од њих правимо неиграче.

Како би момци требало да се понашају?

– Било би добро да се угледају на Уроша Ђурђевића. Описао бих га као стари акуматор, упалио се после дугог стајања и – васкрсао. Поново је прави. Одрекао се новца, вратио у Партизан. А, многи клубови су желели да га ангажују.

Где видите већину ваших ученика?

– У наредној репрезентацији до 21 године, која сад под Лалатовићем гази, као против Шведске. Уколико дође до симбиозе две генерације, имаћемо право на наду за на-радена такмичења, прво за септембарске квалификације.

Колико је било тешко радити кад знате да већина изабраника не игра у клубовима?

– Не желим да се правдам, овог посла сам се примио духовно, због обавеза према деци. Главни утисак свега је да тренинг без мечева ништа не значи. Само кад играчи имају утакмице можете очекивати производњу, да се тако изразим. Тај хендикеп се осети. На оба меча видело се до којег минута момци имају свежину. Фудбал није игра ногама, него и главе. Кад не користе оба, није за неуспех тешко окривити немоћ, грчеве... Једноставно види се кад физичка спрема није на нивоу – објаснио је Илија Петковић, учесник СП у Немачкој 2006. године.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Моралне придике
Да, деци треба указати које су праве вредности, али како? Можемо сви ми да теоретишемо, али ти клинци имају исувише негативних примера око себе, а налазе се на прекретници. Када се пара буду одрекли они који их најмање заслужују, а највише грабе, онда би овакве приче биле на месту. Јесу ово деца још увек, али и та деца морају некада да одрасту. Ако су се већ посветили професионалној каријери, јасно је да имају жељу да свој таленат наплате уговором у неком финансијски стабилном клубу. Није баш да могу да се обезбеде играњем у зони. Оно на чему би клубови у Србији, а пре свега савез, требало да пораде, јесте образовање и понашање својих играча на терену и ван њега. Како многи умеју да користе флоскулу да су спортисти амбасадори једне нације, онда би требало у складу с тим и да се носе. Али све те приче немају превише смисла, ако ти играчи не добијају плату која им следује по уговору. Ту се зачарани круг затвара.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.