Почетна / Фудбал / Репрезентација

Јунајтед група: РТС да не обмањује грађане зашто не преносе утакмице квалификација за ЕУРО 2020.

РТС је јуче затражио од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да испита „на који начин“ је дошло до тога да утакмицу фудбалске репрезентације Србије у квалификацијама за Европско првенство, „преноси кабловска, односно телевизија која не обухвата целокупно подручје Србије“
ФОТО: EPA/MARIO CRUZ

Јунајтед група саопштила је данас да је руководству Радио-телевизије Србије (РТС) „прешло у навику да обмањује грађане, јер се никако другачије не може тумачити њихов одговор Јунајтед групи у коме тврде да нису добили никакву понуду да преносе утакмице квалификација за Европско првенство у фудбалу (ЕУРО) 2020.“

- Да РТС није у в.д. стању, помислили бисмо да тамо влада колективна амнезија, јер нас је непријатно изненадило њихово синхронизовано прозивање Јунајтед групе у договору са осталим телевизијама - Прва, О2 и Хепи, када сви знају да истина може бити само једна - пише у саопштењу Јунајтед групе у чијем сасатву послују телевизије Нова С и Н1 као и кабловски оператер СББ.

РТС је јуче затражио од Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) да испита „на који начин“ је дошло до тога да утакмицу фудбалске репрезентације Србије у квалификацијама за Европско првенство, „преноси кабловска, односно телевизија која не обухвата целокупно подручје Србије“.

Наводећи да је тиме „значајан део домаће јавности лишен могућности праћења тог преноса“, РТС је саопштио и да су се том захтеву прикључиле и телевизије Прва, О2 и Хепи.

РТС је навео и да према члану 64. Закона о електронским медијима, догађаје од посебног значаја за грађане Србије, у које по званичној листи спадају и квалификационе утакмице репрезентације за Европска првенства у фудбалу, могу преносити само телевизије чија зона покривања обухвата целокупно подручје Србије.

Јунајтед група је објаснила да је откупила права на пренос утакмица фудбалске репрезентације Србије и 2017. године се обратила директору РТС-а Драгану Бујошевићу са понудом да откупе право преноса и утакмица квалификација и Лиге нације али он, тврде у Јунајтед групи, на састанку са директорком Дајрект медије, преко које је раније куповао утакмице Лиге шампиона, није показао интересовање.

Јунајтед група је указала да је ту понуду одбила и тадашња директорка телевизије Прва и О2 Мања Грчић, а са образложењем да има премало утакмица за понуђену цену и да им то није исплативо, док је испред телевизије Пинк тај предлог одбио Жељко Митровић.

Због жеље да се публици у Србији пружи најбољи програм Јунајтед група је, како је наведено у саопштењу, 2017. откупила и права на утакмице квалификација за Еуро 2020 и од тада је преговарала са телевизијама са националним фреквенцијама, о чему поседују и доказе.

- Управа РТС-а нас оптужују да им нисмо понудили да преносе утакмице, најављује да ће да пишу УЕФА и траже доказе које смо доставили, а ми им поручујемо да могу да их пронађу у сопственој архиви. Не мешамо се у кадровску политику РТС, али немојте да грађане Србије срамотите и пред европским институцијама - поручили су из Јунајтед групе.

У саопштењу је наведено да и неке друге телевизије са националном фреквенцијом треба да погледају у своје архиве где ће, „црно на бело, видети да су одбиле понуде Јунајтед групе“ да откупе право на пренос фудбалских утакмица.

Из Јунајтед групе тврде да „јавни сервис координисано, уз договор са неким телевизијама, покушава да грађанима оправда своју неспособност, пласирајући лажне податке и доводећи тиме у заблуду грађане Србије“.

Додато је да РТС, после продаје права на емитовање једној од конкурентских кућа на тржишту кабловских оператора, Телекому Србија, „не може више да се назове некомерцијалним јавним сервисом, већ комерцијалном телевизијом“.

Јунајтед Група је потврдила да неће понављати понуду за пренос утакмица „комерцијалној телевизији РТС“.

Наведено је да руководство РТС треба да понуди грађанима образложење на бази чињеница зашто није купио право да преноси квалификације за Еуро 2020, као и „шта ради са огромним буџетом од 90 милиона евра годишње који грађани плаћају“.

- Уместо тога РТС би, судећи по њиховом саопштењу, да нам отме нешто што је могао и сам да купи. Позивање на закон од стране телевизије која не жели ни да прочита или објави ни један наш одговор, иако на то имамо законско право, довољно говори колико се РТС држи закона, а у то се сваког дана уверава и све већи број грађана Србије - пише у саопштењу Јунајтед групе.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Doc
A da li je realno da grupa koja ne poseduje nijednu tv sa nacionalnom frekvencijom otkupi prava , pa posle ucenjuje !
sve je to...
...mafija...
vrg
pljuju jedni druge i u rpavu su za ono sto govore. i jedni i drugi su otimaci.
007
ovaj rts je isti ko god ga vodio odkako se ukinula RADIO TELEVIZIJA BEOGRAD PRE 30 godina laže i paralaže pa zašto nam preko eps otkidate 200din mesečno to je 1kg piletine u LIDLU

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.