Почетна / Фудбал / Репрезентација

ФСС: Жалићемо се, одузети су бодови само нама

Фудбалски савез Србије (ФСС) после ванредне седнице Одбора за хитна питања саопштио је да ће се жалити на одлуку Европске фудбалске уније (УЕФА) о прекинутом мечу са Албанијом јер је УЕФА показала контрадикторност и непринципијелност
ФОТО: М. Рашић

Дисциплинска комисија УЕФА регистровала је утакмицу службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила одузимањем три бода у квалификацијама за првенство Европе.

Такође, Србија ће наредне две утакмице као домаћин у квалификацијама играти без присуства публике, док ће ФСС и ФС Албаније платити и новчану казну од по 100.000 евра.

УЕФА је показала контрадикторност у процесу одлучивања, утакмица је регистрована службеним резултатом 3:0 у корист Србије, а уследило је одузимање бодова само нашој репрезентацији. У истом тренутку доказана је кривица противничке стране, а нама су одузета три бода, која представљају 12,5 одсто укупног броја бодова које може да освоји један тим у нашој групи – наводи се у саопштењу ФСС.

Кад је у питању непринципијелност, из ФСС подсећају на прекинуту утакмицу између Италије и Србије 2010. године у Ђенови.

Тада је установљено да организатор утакмице (ФС Италије) није крив за инциденте и све изречене казне (регистрација утакмице 3:0 за Италију, меч без присуства публике и финансијске дисциплинске мере) биле су против друге стране (ФС Србије). Сада је регистрацијом утакмице 3:0 за Србију дефинисана и установљена кривица друге стране, а све остале одлуке су у супротности са тим и на штету су ФС Србије.

Српски савез наводи да је реч о преседану у процесу одлучивања пред органима УЕФА од тренутка кад је репрезентација Југославије избачена са финалног турнира првенства Европе 1992. године у Шведској, јер ни та, ни ова одлука нису базиране искључиво на примени такмичарских правила.

Очекивали смо да све одлуке тела и органа УЕФА буду фер и једнако примењиве на сваком такмичарском степенику. Наиме, питање је шта би се догодило да је ова утакмица била у оквиру баража, да ли би се тада и коме одузимали бодови – питају из ФСС.

На крају, како се наводи, стиче се утисак да се на ФС Србије и српском фудбалу константно пробају нови модуси, а посебно са аспекта изрицања дисциплинско-казнених мера, јер до сада нисмо били сведоци да се у оквиру европских квалификација утакмица региструје слузбеним резултатом у корист једног тима, а затим се том тиму и одузму бодови.

У оквиру закључака са седнице, чланови Одбора за хитна питања су затражили хитно заседање Савета за спречавање насиља у спорту, како би разменом свих информација са државним органима и анализом читавог случаја дошли до нових доказа о појави транспарента политичко-фашистичке конотације, а што је условило прекидом утакмице Србија – Албанија.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

erik
Ljudi, kako ne shvatate da Kristijano Penaldo mora da ode na EP, zbog toga je takav epilog. Inace bi bilo normalno da utakmica bude registrovana 3-0 za nas (zbog toga sto su bili ispunjeni uslovi da se utakmica nastavi a albanci nisu hteli) ,a novcana kazna za nas(zbog lose organizacije) i za njih(zbog provokacije), kao i par utakmica bez publike za nas.
Vojvoda Momčilo Đujić
Stadion u s.c. Stara Pazova zove se Mišel Platini
rip
Kome da se žalite? Tole stalno potencira da mu je Platini prijatelj i onaj njegov vršnjak iy FIFE,Prijatelj ne podmeće prijatelj ako je prijatelj,a ova Toletova garnitura i on nemaju kapacitet da bilo šta poprave,jedino mogu da kvare,a bogami,godinama KVARE
Madjionicar
Naravno da se treba zaliti. A ako zalba ne uspije, kao sto obicno ne uspijeva, moram reci, mada nisam nikad bio pristalica tako drasticnih mjera, da bi nam bilo najbolje da istupimo iz ovih kvalifikacija. Jesmo krivi za ulazak navijaca u teren, i za taj primitivizam i treba sad da ispastamo – isto tako, obezbjedjenje na utakmici ne da je bilo ocajno nego nije maltene nije ni postojalo – ali uopsteno pricajuci, izrecena kazna je u najmanju ruku kontradiktorna. Sve stavke koje je nas savez iznio su na mjestu. I ono s Italijom i ono sto se desilo 92-ge. Jednostavno, nije posteno. Mada, trebamo i mi biti posteni – na neki nacin nas definitivno treba kazniti, jer ocigledno, bila je tu masa i nasih propusta, ali opet, ne ovoliko i ne na ovakav nacin.
srbin71
trebalo je biti obrnuto

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.