Почетна / Фудбал / Репрезентација

Тумбаковић о заједништву и хармонији, Португалији, сновима, Грујићу, Крстајићу, Звезди, Партизану...

Тумбаковић је истакао да је питање селектора национални пројекат и да у креирању амбиција сви треба да учествују
ФОТО: И. Веселинов

Селектор фудбалске репрезентације Србије Љубиша Тумбаковић рекао је данас да је повратком појединих играча у национални тим пут ка томе да се врати јединство и заједништво, који су се у међувремену изгубили.

- Основна идеја је да вратимо јединство, заједништво. Модел је да направимо најбољу репрезентацију, а у исто време да вратимо играче који нису били у репрезентацији из неких, да ли објективних или необјективних разлога. Хармонија је постојала ранијих година, пре свега код Радомира Антића, интересантна прича која је била усмерена у правцу заједништва. Био је присутан флуид. Слично је било код Синише Михајловића. Касније се то изгубило. Почињемо нову причу, да репрезентацију приближимо народу и народ репрезентацији. Покушаћемо да кроз свакодневне контакте, састанке и рад на терену, остваримо то што желимо - рекао је Тумбаковић на конференцији за новинаре у Београду.

Тумбаковић је вратио у репрезентацију Луку Миливојевића, Матију Настасића, Стефана Митровића, који нису били у тиму претходних месеци.

На списку, међутим, нема Марка Грујића.

- Направили смо листу приоритета па смо списак од 60 играча свели на 30 и нешто, па направили ову групу за прво окупљање. Марко Грујић је по квалитету и годинама неко ко је нешто што треба да буде будућност српског фудбала. Међутим, логично је да се неко ко је селектор определи за групу играча која је искуснија и која има израженији такмичарски део и да су у предности у односу на оне испред којих је време. Испред Грујића је време. Овде сам непуна два месеца и физички нисам успео да све играче обиђем. Марко Грујић и Милош Вељковић су на тој листи, али физички нисмо успели то да постигнемо. Треба да буде стрпљив, и он и ми, и када зенит квалитета буде на највишем могућем нивоу, треба да буде кључни играч - казао је Тумбаковић.

Из Супер лиге Србије су позвана два играча, обојица из Црвене звезде, Марко Гобељић и Милан Павков, а новинари су га питали за играче Партизана.

- Трудио сам се увек да у послу будем максимално професионалан и објективан. Овај списак је део моје професионалне одговорности и објективности. Да је у Партизану постојао неки играч који завређује неку пажњу, био би на списку. Нећу водити рачуна о томе јер је мој циљ да одговорим захтеву које имам као селектор - навео је селектор српских фудбалера.

Радује га напредак Звезде и Партизана у европским такмичењима.

- То иде неким врло коректним путем. Звезда је мало убедљивија у јачем нивоу такмичења. С великом дозом оптимизма чека последњу утакмицу у Београду. Партизан није тако убедљив, има пропуста у њиховом начину игре и константности. Ипак, игра и резултати могу да уследе. Надам се да ће обе екипе да буду на нивоу такмичења који би нама био интересантан јер бисмо имали више квалитетних утакмица - рекао је Тумбаковић.

Тумбаковић је истакао да је питање селектора национални пројекат и да у креирању амбиција сви треба да учествују.

- Колико је у нашој могућности, учинићемо све како би кроз однос, понашање и одговорност играчи дали подршку навијачима, да они то препознају. Када они то буду препознали, уследиће симбиоза као логична последица - додао је селектор.

Упитан је да ли је теже бити селектор репрезентације или тренер у клубу.

- Циљеви и захтеви дефинишу тежину. Имао сам срећу да сам имао високе циљеве и захтеве у клубовима које сам тренирао. Све је тешко. Нормално је да Србија има високе циљеве. Да је лако, није. А, да је тешко, веома је прихватљиво и право је задовољство да се суочиш са таквим проблемима - рекао је Тумбаковић.

Додао је да је разговарао са својим претходником Младеном Крстајићем.

- Крстајић је колега, али човек који је са мном провео четири и по године као играч. Имам много лепо мишљење о њему као играчу, тренеру и човеку. Наравно да смо разговарали, то је нормално - навео је Тумбаковић и најавио сарадњу са селектором младе репрезентације Ненадом Миловановићем.

- Имам две светиње, једна је играч, друга колега тренер. Увек сам имао одличан однос са колегама. Не видим разлога да то не буде одлично, професионално, да тај однос буде двосмеран. Колико он буде добар према мени, толико ћу ја према њему - додао је.

Зоран Мирковић је велика жеља за стручни штаб, али он још није његов део, на шта је Тумбаковић рекао: "Има неки свој пут, нећемо га реметити у том размишљању. Ако буде одлулчио да буде део наше екипе, биће нам право задовољство да радимо са њим".

Србија ће у септембру наставити квалификације за Европско првенство, утакмицама против Португалије и Луксембурга.

- Када играте у групи која има осам утакмица, онда је свака тешка и деликатна. Иза нас су три са различитим резултатима. Имамо 15 бодова испред себе, контролишемо ситуацију комплетно. Тако се припремамо. Приоритете смо испоштовали и сада иде уско стручан део у припреми за Португалију и Луксембург. Наравно да није лака ситуација, али ћемо покушати да остваримо оно што желимо - рекао је Тумбаковић.

Упитан да ли сања Кристијана Роналда, Тумбаковић је уз осмех рекао: "Увек имам лепше снове, зашто бих сањао Кристијана Роналда?".

- Трудимо се да ништа не препустимо случају. Припремамо се на све могуће варијанте, да их доведемо до ситуације да увек имамо одговор, да нема непознаница. А, како ћемо против њих? Видећемо - рекао је Тумбаковић.

Утакмица против Португалије играће се 7. септембра у Београду, а потом три дана касније следи гостовање Луксембургу.

Коментари31
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sve jasno
Stojke i Bambi su matori, Fica i Strahinja su mladi , Zdjelar i Čaki Urosević su bezobrazni , a Ćela nema kosu
KULT REPKE
A gde su Rasa Pankov , Jovičić i Jovančić na spisku
legenda
Gobelja je jos jedan u nizu legendi Srpskog fudbala koje necemo zaboraviti , popu Krsticica , Jovičića , Rodića ...
micura
jel mozes Gobelja u ponedeljak da navrati, stigla mi drva....
Mosquito
Ulazak Gobeljica u siri spisak kod Tumbakovica posledica je mrznje na relaciji Kokeza-Terzic.
Da
Bravo! :-)

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.