Почетна / Фудбал / Репрезентација

Још једна тужна вест: Преминуо Радомир Антић

Навикли смо изгледа ових дана на тужне вести, а нова је стигла из Шпаније, преминуо је Радомир Антић
ФОТО: ЕПА/Линдзи Парнаби

Туга је данас прекрила европски фудбал. У Мадриду је, после кратке болести, у 71. Години преминуо један од најбољих српских тренера Радомир Антић.

Некадашњи шеф стручног штаба свих шпанских великана, од Сарагосе и Овиједа, преко Реала и Атлетико Мадрида, до Барселоне, био је познат по стручности, знању и ауторитету, а највише га је као човека красила људскост.

„Мистер“ је оставио трага свуда где је био, па га зато на Пиринејима многи славе и узимају за пример и дан данас.

Антић се ухватио у коштац и са националним тимом Србије, који је водио од 2008. до 2010. и после дуго година одвео га на Светско првенство (у Јужноафричку републику). Та сарадња са ФСС се није сјајно завршила, али се он вратио у Шпанију и наставио свој миран породични живот.

Две године касније уследио је позив кинеског клуба у повоју, али са великим амбицијама, Шандонг Линенга. Искусио је и кинеску лигу једну сезону и био један од првих странаца који се у ту авантуру упустио.

Као фудбалер каријеру је започео у свом граду Ужицу, обукао је дрес Слободе 1967. Годину дана касније преселио се у Београд да би обукао дрес Партизана, клуба који му је остао у срцу до последњег дана. Каријеру је градио и у иностранству, прво у Фенербахчеру, па у Сарагоси, да би је 1984. завршио у Лутону.

Антић је увек био амбициозан и није имао времена за паузу. Између играчке и тренерске каријере прошла је непуна година, сео је као помоћни тренер на клупу вољеног београдског клуба – Партизана 1985.

Као играч Антић је 1976. са Партизаном освојио титулу првака Југославије. Са црно-белима је као тренер два пута узастопно освајао првенство Југославије (1986. и 1987), док је са мадридским Атлетиком 1996. освојио „дуплу круну“ што нико пре њега, на „Винсенте Калдерону“, није успело.

Свима који су познавали Радомира Антића остаће празнина у срцу, а Србија може да буде поносна да је имала таквог човека у иностранству који се њоме увек поносио и никада јој леђа није окренуо. Антић је иза себе оставио супругу, сина, кћерку, две унуке и два унука.

Коментари15
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

SRBA
Pocivaj u miru istinska i vecna legendo!
Panos dadalas
Bio veliki trener i covek.bog da ga oprosti
I. G.
Стручњак, легенда, господин!!! Фудбалска Србија се огрешила о таквог човека. Последњи поздрав!!! Нека му је лака земља!!!
Zvezdas
Nas najbolji trener u poslednjih 25 godina od kad ja pratim a za igracku samo po pricama znam. Laka zemlja i vecna slava...
@zvezdas
Kakvih samo 25, pa tada je najmanje radio, poslednjih 50 godina bre! Ko ga je nadvisio i kada?
matori
Ode nas Veliki Gospodin ......

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.