Почетна / Фудбал / Репрезентација

Личности, Милан Лане Јовановић: Мој идол – Папе Сушић

Као клинац од седам-осам година уживао сам у његовим головима и дриблинзима, партијама на терену, увек сам желео да будем као он – открио је Лане
ФОТО: М. Антић

Увек директан и отворен. Говори разговетно да сви разумеју његове поруке. На терену је био једноставан и убојит, сада после завидне каријере, клупске и репрезентативне, простодушан и искрен.

Лане из Бајине Баште, лала са Дрине, фудбалско дете Војводине које је заобишло два највећа српска клуба – Црвену звезду и Партизан, а направило светску причу. Милан Јовановић!

Испричане су многе приче о фудбалеру који је играо у славном Ливерпулу, очарао Белгију, оставио дубок траг у Донбасу и Русији.

А кренуо је као један од многих клинаца заљубљених у тачкасту скакутаву лопту на подрињским ливадама, у клубу Космосу из родне Бајине Баште, чије име је, симболично, и најавило узлет у каријери некадашњег орла, који је у дресу државног тима одиграо 44 утакмице и постигао 11 голова. Ланета смо затекли на градилишту…

Поздрав Бањалуци и Републици Српској. Одмах да вам кажем да не бих имао ништа против да дођем с породицом да живим у граду на Врбасу. Бањалука је леп град, када год дођем лепо ми је, људи су срдачни… А долазим често, у пратњи сина, али и на позиве пријатеља. Мој отац је у Бањалуци служио војску, много ми је причао о тим лепим временима. Почео сам, међутим, да градим породичну кућу у Новом Саду. Тако су Јовановићи изабрали. Ево, управо се враћам са грађевине. И Бањалука је идеално место за живот. Стално наговарам кума Милоша Красића да посетимо Крајину. Често дођем до хотела „Босна”, следећи пут обавезно се видимо – почео је причу Милан Јовановић.

Као репрезентативац Србије имали сте посебан статус код навијача из Републике Српске?

Републику Српску обожавам! Од свих репрезентација република бивше Југославије једино навијам за Босну и Херцеговину, јер више од 30 одсто Срба живи у њој. Србију, као отаџбину волим, да ме ко погрешно не схвати.

Али, знате ли…

Знам! Срби у Републици Српској навијају за Србију. Моје објашњење је овакво: једино у Босни и Херцеговини народ којем припадам има уређен статус. Можда постоји неко негодовање, увек је тензија, има опречних мишљења, али без обзира на све, Срби имају статус у БиХ. Сад друго питање је да ли све функционише како се очекује. Република Српска је добро позиционирана, а крајње време је да се посветимо, сви заједно, људским вредностима, доста је мизантропије! Треба да се окренемо будућности. Не желим, нити ми је намера, да се бавим политиком. Причам као спортиста.

Је ли то једини разлог симпатија према репрезентацији „Дејтонске земље”?

Није. Посебно сам навијао за БиХ док је селектор био Сафет Сушић! Папе је мој идол. Као клинац од седам-осам година уживао сам у његовим головима и дриблинзима, партијама на терену, увек сам желео да будем као и он. Имао је препознатљиве „слаломе”. Осим тога, добро знам и његовог брата Сеада. Папе је увек смирен, одмерен, пријатан, истински господин. Људинa...

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Soko
Sušić je bio igračina, a ti divlji fudbaler...
Željko Pavlović
Dobro je da nije Sead.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.