Почетна / Фудбал / Репрезентација

Косановић: Страховито брзо пропадамо, нећемо ићи на ЕП, а ни на СП 2018.

Тренер Новог Пазара Милорад Косановић изјавио је да избор Радована Ћурчића за селектора репрезентације неће решити проблем и да се Србија неће квалификовати за Европско првенство 2016. године
ФОТО: О. Адемовски

Честитам Радовану на избору, али камо среће да је све до селектора. Да је тако, не би било проблема, нађеш доброг тренера и решиш ствар. Нећемо се квалификовати за Европско првенство, нећемо играти добро, а ако организација остане оваква, пропустићемо и Светско првенство 2018. године у Русији – рекао је Косановић радију Сто плус.

Досадашњи селектор младе фудбалске репрезентације Радован Ћурчић именован је у уторак за селектора А селекције. Он је на клупи заменио Холанђанина Дика Адвоката, који је поднео оставку 15. новембра после пораза од Данске (1:3), у квалификацијама за Европско првенство 2016. године у Француској.

У квалификационој Групи И Србија заузима претпоследње четврто место са једним бодом из две утакмице.

Некадашњи селектор младе репрезентације Србије и Црне Горе оценио је да српски фудбал тоне све дубље и да актуелно руководство Фудбалског савеза Србије (ФСС) не може да спречи његово пропадање.

Страховито брзо пропадамо и то ова гарнитура не може зауставити. Начин на који они воде струку у Савезу, допринеће да будемо још слабији. Стручни људи морају направити програм и одредити критеријуме за избор на одређене функције, између осталог и за тренере свих репрезентативних селекција. Овако, бирају се преко медија и вољом одређених интересних група – рекао је Косановић.

Погледајте списак селектора од 1993. године и видећете да су нас водили тренери који никад нису ништа озбиљно направили у каријери. Почело је самовољом неких који, нажалост, нису међу живима, наставило се са осталим председницима и траје до данас. Анализом садашње структуре запослених тренера у ФС С, видимо да су то све почетници, почев од најмлађих категорија, па до А тима. То је назамисливо  – додао је он.

Шеф стручног штаба суперлигаша Новог Пазара навео је да ФСС и клубове воде аутократе и да њима не одговарају они који другачије мисле.

Да бисмо почели да хватамо корак с фудбалском Европом, морамо да вратимо знање, али ми га се плашимо и бежимо од њега. Савез и клубове воде аутократе, њима не требају зналци. Они хоће климаче главом, који не могу да им се супротставе, испољавајући самовољу и руководећи на свој начин, а изнад свега је лични интерес – рекао је Косановић.

Он је рекао да је председник ФСС Томислав Караџић само наставио путем својих претходника и да српски фудбал доживљава само неуспехе.

Више не можемо да победимо Албанију, Фарска Острва, Азербејџан, што је резултат деловања Савеза у последњих 15 година. Ово што ради Томислав Караџић је само наставак онога што је било и пре њега. Свако може да направи искорак, чак и да постане првак Европе, као Грчка 2004. године. То не значи ништа ако нема континуитета, а нама се понављају само неуспеси – казао је Косановић.

Овај 63-годишњи стручњак оценио је да је укључивање великог броја бивших фудбалера у рад ФСС и домаћих клубова нанело велику штету овом спорту, јер, према његовим речима, они нису школовани да обављају руководеће послове.

Водимо се изреком да фудбал треба дати фудбалерима, мислим да је то погрешно схваћено. Они треба да раде у фудбалу, али никако да руководе, јер нису способни, нису образовани за тако нешто. Управо је та најезда фудбалера у све органе ФС С и клубове нешто што нам је у последњих 20 година донело много зла – рекао је Косановић.

Косановић је изразио бојазан да нове генерације домаћих тренера, у недостатку јаких утакмица, неће имати простора за развој.

Нисам више битан ја, није ни Љубиша Тумбаковић, као двојица последњих из старе генерације који могу нешто озбиљно да раде у овој земљи. Ми смо наше послове завршили. Проблем је што они који се пробијају неће имати простора за развој. Већ га немају, пошто тренер не може да се развија без европских утакмица – рекао је Косановић.

 

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

MAKA
Radovan Curcic ce nas preporoditi,zapamtite to!
bax
gde je ovaj čovek imao uspeha, oterali su ga gde god je radio, pokri se ušima čoveče
BosanaC
Ovde se radi bas o vama. mi kao prvo nemamo kvalitetne trenere,svi igraju destruktivan fudbal,zato i nemogu da naprave ozbiljan rezultat u svetu. A ti Kosanovicu u Sloveniji nisi nista uradio,u zadnjih 15 god. nemas ozbiljan rezultat,a nisi ni imao. Kazi nam molim te ko je bio Joakim Lev pre nego sto je postao selektor nemacke. Jedino je tacno da su savezupotrebne korenite promene
slobinator
dakle nije tačno da su nas od raspada sfrj vodili selektori koji nisu ništa uradili u karijeri.kosanović je pokazao nepoštovanje prema velikom vujadinu boškovu.sa boškovim smo 1999 izbacili sa pe hrvate koji su tada bili treći na svetu i plasilari se u četvrt finale prvenstva evrope.nakon njega to ni jedan selektor nije učinio.dalje radomir antić je sa atletikom 1996 uzeo duplu krunu u španiji sa jeftinim timom čija je glavna zvezda bio milinko pantić.nešto slično sada u atletiku radi dijego simeone.radomir antić je vratio kult reprenzetacije i odveo je na sp ,pobedio nemce posle 43 godine,da bi ga potom karadžić smenio i od tada počinje naše propadanje.čak je i ilija petković imao dobre rezultate sa a timom.santrač je bio među 16 na svetu 1998 tako da izbor selektora mnogo znači.a kad smo kod toga šta je ko uradio u svojoj trenerskoj karijeri postavlja se pitanje šta je to u svojoj uradio kosanović?ipak glavni problem srpskog fudbala je u ovom trenutku tomislav karadžić.
К.Зоран
Поштовани Граве.. ваше коментаре редовно прочитам, они су веома уљудни, и поткоани статистком. Никада за себе нећу рећи да сам у праву, нити некоме деа није, за то употребљавам реч можда грешите, размислите мало.. Елем мишљење моје маленкости је да је Караџић уназадио наш фудбал, скиидам му капу за учињено ван терена , направљени објекти.. Па конкретно довео је Антића, са њим је он лично направио уговор, а после рекао пик не важи.. Па не може то тако нигде у свету, уговор је светиња.. Елем отерао је Антића, човека који је повратио култ репрезентације, напунио стадоне. Десила се Ђенова, и самовољни Толе је погазио све. Да би смирио страсти лукаво доводи Пижона, а потом Михајловића.. И онда изјљављује да нам чак није ни битно да идемо на СП. А за шта се игра фудбал ако не за највеће.. Чист промашај му је био и са Адвокатом. Кулминација префриганости тог човека да би сачувао своју фотељу је убацивање у вартру Саве Милошевића, кога као навијач Ц.З искрено жалим као и Ћурчића...
slobinator
ima i sad dobrih igrača.problem je što se ne pozivaju najbolji.neki od vrhunskih igrača kao što je subotić odbijaju da igraju zato što vide kakva se sve muvanja rade u savezu.pozivaju se igrački anonimusi samo da bi ih posle utrapili menadžeri.ko je samo sve prodefilovao kroz a tim kod mihajlovića to je sramota! i da glavni je problem karadžić.osim što je upropastio a tim on je već 7 godina i predsednik partizana u senci i sve čini da njegovi puleni uzimaju titule.kako i na koji način nije ga briga,služeći se nameštaljkama,sudijskom krađom ili otimanjem igrača od večitog rivala (nisu mu zvezdaši zaboravili stojkovića i klea) svejedno mu je ,ne bira
Прикажи још одговора
Dušan
Svaka cast prava analiza,možete vi da mislite svašta ,ali Kosanovic je rekao istinu

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.