Почетна / Фудбал / Широм планете

НЕСПОРАЗУМ, НЕ РАСИЗАМ - Помирење Дембе Ба и судије Колтескуа

Испоставило се да није у питању скандал, него тек пуки неспоразум који је добио много негативног публицитета без преке потребе: прошле недеље у 14. минуту прекинут је меч шестог кола групне фазе Лиге шампиона Пари сен Жермен - Башакшехир из помало бизарног разлога
ФОТО: ЕПА/Јан Лангсдон

Наиме, четврти судија, Румун Себастијан Колтеску на питање главног арбитра, Овидијеа Хатегана, „коме на клупи да додели жути картон”, одговорио је на матерњем језику „оном црнцу” („негру” на румунском језику), а у питању је био Камерунац Пјер Вебо, помоћни тренер турског шампиона.

Онај црнац тамо... Иди провери ко је он. Онај црнац, не може тако да се понаша – гласила је комуникација Колтескуа и Хатегана, а то је обелоданио румунски новинар Еменуел Росу.

Конверзацију су чули и Вебо и резервни играч, сенегалски нападач Демба Ба, а овај други је резигнирано узвратио четвртом судији:

Зашто никад не кажеш за белца овај белац, већ кажеш овај тип, а кад је у питању црнац мораш то да нагласиш! – рекао је Ба.

После тога турска екипа је решила да напусти терен, а у томе их је здушно подржао домаћин, на челу са нападачима Нејмаром и Килијаном Ембапеом, који су често мета расиста.

Хатеган је покушао да наговори све да се врате на терен, али није успео у намери, а у међувремену се појавила информација да се у све умешала и политика, односно да је председник турског клуба Гоксел Гумуш наредио да се остане у свлачионици према упутству које је добио од председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана!

Меч је ипак настављен сутрадан са новим арбитрима, Пари сен Жермен убедљивом победом (5:1) потврдио је пласман даље, турски представник ионако је одавно испао, а УЕФА је покренула истрагу о којој претходних дана није било ни речи.

Али јесте о помирењу сенегалског нападача Дембе Ба и судије Колтескуа, који је све време тврдио „да није расиста и да је само користио израз да објасни о коме се ради”. Медијатор помирења био је Осман Емдиаје, сенегалски фудбалер који је некад игао у Румунији.

Велики сам љубитељ мира. И Колтеску и Демба су ме назвали после међусобног разговора, били су презадовољни како је све испало. Сигуран сам да је то био само неспоразум. Знам какви су Румуни, никад тамо нисам имао проблем са расизмом – испричао је Емдиаје, а пренео је поменути новинар Росу.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr
To je ono kad od komarca napraviš magarca,podrška sudiji koji nije kriv.
ne lupaj
Jeste, jer svi znaju rumunski pa je za ocekivati da razumeju odmab. A i sudija je sam kriv sto se nasao u toj situaciji jer druze, sudis Ligu Sampiona, najelitnije takmicenje, kao cetvrti arbitar ces se spremiti i nauciti par clanova strucnog staba koji su na klupi kako se zovu, a ne dovikivati - Ej bracala, daj karton onom tamo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.