Почетна / Фудбал / Широм планете

ОЛД ФИРМ ПОСЛЕ ТРИ ГОДИНЕ: Како је добро видети вас опет

Били су шампиони Шкотске 99 пута, по сезони су играли бар четири, пет мечева, али одавно нису исти ранг

Увод у утакмицу свих утакмица, 400. дерби Глазгова звани Олд фирм играће Ренџерс и Селтик у недељу. И то први после непуне три године...

Овог пута на талону неће бити титула шампиона, јер велики ривали од 2012. нису иста лига. Селтик је постао „вечити” првак Шкотске од кад је Ренџерс због финансијских проблема избачен у најнижи професионални ранг и сад је тек друголигаш који сања пласман у елиту кроз бараж... У недељу ћу се борити у полуфиналу Лига купа, који су збирно освајали већ 41 пут.

Од првог дуела 1890. до априла 2012. састали су се 399 пута у разним такмичењима. И сад се не поставља питање ко је јачи и бољи: Селтик (45 пута шампион) је у великој предности испред Ренџерса (54 титуле првака Шкотске). Историјски успешнији плави (протестантски клуб) добили су 159 утакмица од тих 399, 15 више од зелено-белих (католици).

И та верска подељеност староседелаца (протестанти) и дошљака из Ирске (католици) дала је Олд фирму додатни набој, који често иде у нежељеном смеру. Непомирљивост, односно мржња, поготово навијача два клуба (прича се и играча) често је узроковала велике проблеме на улицама и стадионима.

Дугогодишње истраживање је показало да се у време великог дербија удвостручује пораст насиља у целој Шкотској. Да тако не буде овог пута потрудиће се полиција која је најавила ангажовање великог броја чувара реда не само у Глазгову, већ и по 100 полицајаца више на улицама сваког града.

- Можете осетити атмосферу великог меча у граду, већ данима – каже менаџер Селтика Норвежанин Рони Деила, којем ће ово бити први Олд фирм: – Како мени изгледа, народу се чини да је у питању најважнија ствар на свету. Толико емоција, види се да свакоме у граду то много значи. Фудбалу су потребни овакви дербији.

Узбуђење тресе и менаџера Ренџерса, Кенија Мекдовала:

- Чекали смо скоро три године Олд фирм и не смемо да заборавимо да су очи целог света уперене у нас. Надам се је предузето све да нам споља нико не поквари спектакл. Предуго смо ово чекали и морамо да се потрудимо да победи фудбал.

Ренџерс је у неприлике дошао у 21. веку кад је у потрази за европским успехом трошио незарађени новац. Почео је да преплаћује играче, да не плаћа порез, задуживао се и на крају нико није желео да га води.

Крајем сезоне 2011/12. кажњен је прво одузимањем бодова, затим и селидбом у четврту лигу, па је доживео и масовни егзодус играча. Од тад се опоравља, али то више није клуб који би могао да привуче играче као што су Данац Брајан Лаудруп, Енглези Пол Гаскојн, Марк Хејтли или Тери Бучер па и Срби Гордан Петрић и Драган Младеновић.

Од Ренџерсовог стрмоглава Селтик је освојио три титуле шампиона, ове године ће и четврту. Има драстично јачи тим од ривала, а из екипе која је славила 29. априла 3:0 у последњем Олд фирму су још ту Малгру, Изагире, Браун, Метјуз и Стоукс. У Ренџерсу је остао само Макулок, данас капитен. Тад пре три године кад се знало да ће зелено-бели бити шампиони, а да ће плави бити протерани у најнижи ранг са трибина Селтик парка орило се „Кад ћу те опет видети”.

Тај тренутак ће доћи у недељу. Меч се игра од 14,30 часова на неутралном терену, на Хемпден парку, дому шкотске репрезентације и здању на којем се играју финала националног и Лига купа.

Коментари6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gravediggaz
Nije Old Firm, kada je rival Rendzers klub osnovan 2012. godine. Nesto kao KKCZ Telekom. Dakle, ovo je prvi susret ovih rivala.
Avant
Zvezda NIJE napravila FUZIJU sa Fmp-om. KK CZ još uvek postoji, zamrznuta, ne takmiči se nigde. a KK CZ Telekom je, u stvari, stari KK Fmp koji je promenio ime i uzeo Zvezdin grb. Zanimljivo će biti na kraju, kada ovi osvojeni kupovi ne budu mogli da se pripišu staroj Zvezdi kao i to šta će biti sa njom na kraju petogodišnjeg troglavog cirkusa. The Rangers FC je, sa druge strane, ponovo osnovan, ali je suština ista. U neku ruku su se odrekli dugova starog kluba, ali i dalje nose njegov grb i godinu osnivanja (što je van svake pameti).
Avant
Ne, nego je baš tako. Isto tako, "The Rangers FC" niko ne može da zabrani kako će da se zove, ali je licemerno odricati se dugova jednog kluba, a ponositi se njegovom istorijom. Organizacija slična srpskoj.
Прикажи још одговора
sakupljac minusa
Skotska = pravna drzava, Srbija = banana drzava

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.