Почетна / Фудбал / Широм планете

Радикалне промене - Бразил и Аргентина у Лиги нација!

УЕФА и КОНМЕБОЛ разговарају о повећању броја учесника у такмичењу репрезентација
ФОТО: ЕПА/А. Ласерда

Лига нација 2024/25. могла би бити већа за десет репрезентација. УЕФА и КОНМЕБОЛ разматрају могућност укључења свих десет јужноамеричких репрезентација у такмичење.

Нацрт плана је већ направљен. Најбољих шест јужноамеричких репрезентација требало би да добије место у А дивизији, док би преостале четири требало да играју у Б дивизији.

Прикључивање репрезентација из Јужне Америке у Лигу нација Европе део је Меморандума о сарадњи између УЕФА и КОНМЕБОЛА. У заједничкој канцеларији у Лондону је већ оживљен Куп шампиона Европе и Јужне Америке, па су Италија и Аргентина играли у августу за Трофеј Артемија Франкија. Освојила га је Аргентина победом на лондонском „Вемблију“ (3:0). Договорена је и утакмица шампиона континената у конкуренцији жена, међутим тачно место дуела Енглескиња и Бразилки још није утврђено.

Укључењем јужноамеричких репрезентација у такмичење Старог континента требало би да буде уклоњена последица коју је изазвала Лиге нација.

Покретање новог континенталног такмичења, у јесен 2018, било је мотивисано смањењем неатрактивних пријатељских утакмица репрезентација. Лига нација је максимално попунила календар утакмица државних тимова, па је остало мало простора за пријатељске утакмице.

Последица тога је да је Бразил последњу утакмицу против европске репрезентације играо у марту 2019, пријатељску против Чешке. Не рачунајући утакмице против Аргентине, последњу утакмицу против селекције са листе десет најбољих на листи ФИФА Бразилци су играли на Првенству света 2018, кад су поражени од Белгије (0:2).

Аргентина је у јуну у Шпанији играла пријатељски меч против Естоније (5:0). Претходну утакмицу против европске репрезентације играла је у октобру 2019. против Немачке, такође пријатељску, у Дортмунду (2:2). 

Колумбија је последњу утакмицу против европске селекције играла пре четири године, на Првенству света 2018. против Енглеске.

Повећање А дивизије

Укључење јужноамеричких репрезентација довшће у Лигу нација десетине актрактивних фудбалера, али ће, такође, утицати и на формат такмичења.

Са још шест репрезентација А дивизија биће повећана на 22 селекције. Недостајаће још две за формирање шест група са по четири тима.

Тај проблем биће, вероватно, решен задржавањем две репрезентације које су по пласману у овогодишњој Лиги нација изгубили место у А дивизији (Аустрија, Велс, Енглеска, Чешка или Швајцарска), а то је метод који би могле бити попуњене и празнине изазване у осталим дивизијама.

УЕФА и КОНМЕБОЛ нису дали наговештај како напредују преговори о заједничком такмичењу. Одлука би требало да буде позната до јуна 2023, за кад је завршен завршни турнир треће сезоне Лиге нација. 

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.