Почетна / Фудбал / Широм планете

Косановић о Кини: Они нису милионери, већ милијардери, ризик не постоји... Неуспеси Србима затворили врата

Милорада Косановића не чуде огромна улагања кинеских клубова и све мање присуство наших тренера
ФОТО: В. Марковић

Најцењеније српско тренерско име у Кини је Милорад Косановић. Почетком овог миленијума некадашњи шеф стручног штаба Војводине, Црвене звезде и бројних других домаћих и иностраних клубова, предводећи Далијен Шајд, освојио је три шампионска пехара у најмногољуднијој земљи света. Са још једним трофејом у купу и два у Супер купу, Косановић је оставио дубок траг у Кини.

За осам година рада на Далеком истоку (седео још на клупама Вухана и  Пекинг Ренеа) наш стручњак добро је упознао менталитет и потенцијал не само тамошњих играча, већ и размишљања власника клубова. Најновија енормна издвајања за трансфере за фудбалере са европских простора не изненађују Милорада Косановића:

– Оно што данас чујемо да се ради, у Кини траје већ 17-18 година. Улагања су била велика и раније, не као сада, али доводили су играче за један до три милиона евра. Скупље су плаћали само клубови из најјачих европских лига. Износи трансфера константно су расли. Узрок је енормно брз развитак Кине као државе. Људи овде не знају ништа о тој земљи, гледају је кроз Кинезе и њихов рад у Србији и европских земљама.

Вишемилионски износи за довођење звезда попут Карлоса Тевеза, Грацијана Пелеа, Оскара, Вицела, Хулка и осталих сврстали су најмногољуднију земљу света у значајно фудбалско тржиште.

– Урбана Кина је испред света и за добре познаваоце тамошњих прилика садашње појаве нису зачуђујуће. Власници клубова баве се озбиљним пословима, они нису милионери, већ милијардери у земљи са милијарду и по становника. Њихов мотив је жеља да буду део света, а фудбал је убедљиво најпопуларнији спорт и у том делу планете.

Омасовљење буди репрезентацију

Од доласка европских и светских звезда у кинески фудбал према мишљењу Милорада Косановића неће профитирати репрезентација најмногољудније земље света:

– Кинези морају да пре свега да омасове фудбал. По 16 клубова у Првој, Другој и Трећој лиги је недовољно за толику земљу, јер толико клубова отприлике постоји у наших пет градова. Морају да много више пажње поклоне аматерском фудбалу како би стварали више играча. Велики клубови попут Гванжу Еверграндеа су у успону, често су прваци Азије и учесници светског клупског првенства.

Последњих година сведоци смо енормних трансфера фудбалера, што је покренуло полемику да ли је вредност скупо плаћених играча заиста толико велика.

– Ми који се разумемо у фудбал знамо да Карлос Тевез не вреди за плату од 720.000 евра недељно. Финансијске могућности власницима клубова омогућавају огромна улагања, али она им се брзо враћају. Кина је огромно тржиште и од продаје дресова, шалова и осталих реквизита тамошњи клубови ће још брже од европских великана добити новац назад. Економски ризик у овим ситуацијама за Кинезе не постоји. Енормна улагања позитивна су ствар за фудбал, јер се ствари крећу напред. Нажалост, тако није код нас, не да стојимо у месту, већ и назадујемо.

Уз Милорада Косановића успехе у Кини имали су Љубиша Тумбаковић, Слободан Сантрач, Илија Петковић, Драган Окука, Владимир и Љупко Петровић... Пре неколико година чак шест клубова имало је српске тренере на клупама (Радомир Антић, Александар Станојевић, Драган Окука, Љубиша Тумбаковић, Светозар Шапурић, Симо Крунић).

Данас у елитном рангу ради само Драган Стојковић Пикси (Гванжу РФ), а недавно је из Ајакса у Тијанђин Теду отишао наш репрезентативац Немања Гудељ за шест и по милиона евра. Чини се да се кинеско фудбалско тржиште све више затвара за Србе.

– Нема нас у европским и светским такмичењима, и самим тим изгубили смо места и у лигама где смо некад успешно радили. Кад сам ја освајао титуле омогућио сам долазак још многим колегама. Годинама касније млађи нису имали успеха и због тога нас више не зову. Пикси је тренер у Кини не зато што је из Србије, већ због свог имена и свега што је урадио у каријери. Сви су у нашем фудбалу важнији од тренера. Служимо као потрошна роба и мењају нас кад год желе. Исто је и са играчима. Неколико наших ведета у великим клубовима не представљају меру вредности. Мало њих одавде оду у иностранство као формирани играчи, већ као таленти и касније се враћају јер су били недоречени – закључио је Милорад Косановић.

Забрањено је доводити голмана странца

Искусном српском стручњаку допада се што је држава Кина доноси прописе о смањењу броја странаца. Уместо пет у кинеском шампионату моћи ће да играју четири фудбалера из других земаља, од којих један са азијског континента.

Држава добро контролише ситуацију, има жељу и интерес да се фудбал подигне на виши ниво. Прописи о ограниченом броју странаца штите домаће играче, забрањено је и доводити голмана странца – подсетио је Косановић.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

FkpCascais
Kinesko ograničenje stranaca je najsmešnije na svetu i čini da im liga i pored silnih milijardi oloženih izgleda kao cirkus i totalni amaterizam. Šta im vredi i Mesi kad igra sa 8-9 ćopavih igrača oko sebe? Iskreno pitanje, koga interesuje da gleda kinesku ligu? Kod nas mislim da isto nikoga a ovde gde žvim ama baš nikog. Pored miliona koje su uložili čak ni kontinentalna takmičenja ne pobede, a rerezentacija im je jadna da jadnija ne može da bude. Toliko o uspešnom kineskom receptu u fudbalu i njegovim rezultatima.
Ccc...
Ne, nego si ti pametniji od ljudi koji na dnevnom nivou okrecu milijarde i milijarde dolara. Ccc...
kinezi sad traze kvalitet
Koga Kosanovic zavarava? Kome je on otvorio vrata? Te titule i ove u poslednjih par godina su udaljene svetlosnim godinama. Em su bolji igraci dosli u Kinu, em su sad tamo treneri poput Skolarija, Viljasa Boasa, Pelegrinija, Magata, bili su i Lipi i Erikson (koji je sad u drugoj ligi) tu takodje. Piksi i Gudelj su tamo jer su Kinezi procenili da vrede da budu medju ovim imenima. Samo im fale bata Kosan i slicni kvazi treneri sad kad traze kvalitet.
алекса
И не воле га зато што је УВЕК говорио истину и оно што мисли. Такви у овој земљи нису популарни ни цењени. Овде воле да чују ИСКЉУЧИВО оно што им прија. Косан је као тренер могао и у радио много. И сада је вероватно уз неколко тренера НАЈБОЉИ у земљи. Да би се село на клупу рецимо Атлетика или Брасе мораш да имаш дебела леђа у виду неког светски познатог менаџера или агенције. Косан то није имао, По знању је вероватно бољи и од Енрикеа и од Симеонеа.
Raka
Npr, da rasturi Zvezdu.. Sa Novim Pazarom ih je razbio i razvejao snove o tituli. Sa Borcem iz Ča, izbacio iz Kupa. Niko ga ne kupuje, može mu se.
Прикажи још одговора

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.