Почетна / Фудбал / Широм планете

Фостер тражи помоћ ФИФА за ухапшеног фудбалера из Бахреина

Бивши аустралијски фудбалер Крег Фостер позвао је Међународну фудбалску федерацију (Фифа) да помогне у напорима да се ослободи бахреински фудбалер, који је у притвору у Бангкоку док чека да се заврши случај око његовог изручења
ФОТО: Бета/АП

Аустралија је 2017. године одобрила азил фудбалеру Хакиму Ал Араибију, који је рекао да је побегао из Бахреина због политичке репресије. Бахреин жели да се његов бивши репрезентативац врати у земљу и одслужи казну затвора коју је добио јер је наводно вандализовао полицијску станицу, што он негира.

Бахреин га је 2014. године у одсуству осудио на 10 година затвора. Ал Араиби, који живи у Мелбурну, ухапшен је у новембру, на основу Интерполове потернице, док је био на одмору у Бангкоку.

Фостер је у отвореном писму од председника Фифе Ђанија Инфантина тражио да се званичници светске куће фудбала састану са Ал Араибијем, да се обавесте Фудбалски савези Бахреина и Тајланда о могућим казнама ако не помогну, као и да се захтева од Азијске фудбалске конфедрације да подржи фудбалера.

Генерална секретарка Фифе Фатма Самура јуче је у писму премијеру Тајланда тражила да Ал Араиби буде пуштен. Премијер Прајут Чан Оча одбио је да одговори на питање о том писму.

Бивши аустралијски репрезентативац Фостер сада је стручни консултант на телевизији. Он је ове недеље на Тајланду и лобира за пуштање на слободу Ал Араибија, који игра за полупрофесионални клуб Песко Вејл из Мелбурна.

Фостер верује да Бахреин тражи изручење пошто је Ал Араиби својевремено критиковао члана краљевске породице шеика Салмана Бин Ибрахима Ал-Калаифија, који је председник Афричке фудбалске конфедерације.

Суд на Тајланду саопштио је у децембру да Ал Араиби може да буде у притвору 60 дана, до завршетка процедуре око изручења. Суд може да продужи притвор на још 30 дана, ако се поднесе захтев, али у супротном он може да буде ослобођен ако Бахреин до тада не заврши сву процедуру око захтева за изручење.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.