Почетна / Фудбал / Широм планете

Платини пуштен после испитивања: Не знам зашто сам био...

Платинијев адвокат Вилијам Бурдон рекао је да је притвор укинут и осудио то што се дигла „велика бука ни око чега“
ФОТО: EPA/Julien de Rosa

Некадашњи председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Мишел Платини пуштен је из притвора у Нантеру, предграђу Париза, након испитивања у истрази око могућих малверзација у вези доделе Катару организације Мундијала 2022. године.

Платинијев адвокат Вилијам Бурдон изјавио је да је његов клијент невин по свим оптужбама и да је испитан око „техничких ствари“.

- Било је јако дуго, с обзиром на број питања. Постављали су их око Европског првенства 2016, Светског 2018. и 2022, Пари Сен Жермену, ФИФА… Одговарао сам на питања мирно, још увек не знам зашто сам био тамо - рекао је Платини, а преноси агенција Ројтерс.

Француско финансијско тужилаштво привело је некада најбољег фудбалера света јер истражује „наводна активна и пасивна дела подмићивања службеника“ око доделе Катару домаћинства Мундијала.

Катар је у децембру 2010. године, у време када је Платини био на челу УЕФА, добио домаћинство Светског првенства изненађујућом победом с обзиром на недостатак интересовања локалне публике, екстремних врућина и уопште квалитета фудбала у тој земљи.

Француски медији преносе да је Платини испитан о наводној вечери у Јелисејској палати 23. новембра 2010. године, на коме је био са тадашњим председником Француске Николом Саркозије, принцем Катара Тамина Бена Хамада ал Танијем и тада премијером Катара Хамадом Беном Јасемом ал Танијем, као и због чега је променио мишљење да уместо САД гласа за арапску земљу.

Француз је годину дана оптужен да је од тадашњег председника ФИФА Сепа Блатера примио два милиона швајцарских франака и 2015. добио прво шестогодишњу суспензију ван фудбала, а после жалбе на четири године.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.