Почетна / Фудбал / Срби у свету

Јанковић: Моја жеља је да својим радом у Белгији отворим врата за српске стручњаке и играче

Александар Јанковић однедавно тренира један од највећих белгијских клубова и жели да остави печат попут играча Ивице Драгутиновића и Милана Јовановића
ФОТО: ФК Стандард

Ивица Драгутиновић, Милан Јовановић, Иван Вукомановић, Славољуб Муслин, Милан Косановић, Александар Јанковић.

Заједничко за све њих је Стандард, један од највећих белгијских клубова. Срби су у клубу из Лијежа оставили дубок траг, посебно играчи и с тога не чуди што је однедавно на клупу сео бивши шеф стручног штаба Црвене звезде и селектор младе репрезентације Србије.

Јанковић је на стадион „Морис Дуфраш”, стигао из Мехелена где је за две и по године побрао симпатије, афирмисао више играча што је утицало на трансфере и наших фудбалера Ивана Обрадовића (Андерлехт), Милана Косановића (Стандард)... Белгија је уосталом, добро познато подручје за њега, као тренер је радио у Локерену, прво као помоћник Славољуба Муслина (2006), затим и у улози првог стручњака (2010).

Звезда и остали се врте укруг

Црвена звезда као велика љубав Александру Јанковићу увек је у мислима. О томе довољно говори да је протекли 152. вечити дерби слушао у аутобусу са играчима Стандарда док је путовао на утакмицу са Локереном.

- Надам се да пораз у дербију неће много да поремети Звезду у шампионским амбицијама.

Од црвено-белих се много очекивало на европској сцени. После Лиге шампиона и Лига Европе показала се недостижном за нашег првака.

- Велике су биле инвестиције у тим, тако да је и разочарање разумљиво. После ремија у првом мечу са Лудогорецом атмосфера је пред реванш била као некад. Тим је потрошио огромну енергију, а није успео да оствари циљ. Психолошки је затим било тешко усмерити се на незгодни Сасуоло. Фокус је поново на домаћем првенству. Нажалост, вртимо се укруг, у Европи смо само два, а осталих десет месеци ван ње – нагласио је Јанковић.

Старт у Стандарду био је успешан. Јанковићев тим у првенству је савладао Генк (2:0) и Локерен (1:0), у Лиги Европе је ремизирао са Селтом као домаћин (1:1), док је у Купу Белгије победио Гел и пласирао се у осмину финала.

- Откад сам дошао у Стандард нисам имао времена за анализу. Одиграли смо већ четири утакмице, предстоје нам још три, све у року од три недеље. Задовољан сам како су се играчи адаптирали на нове захтеве. Карактерише нас висок степен агресивности. Надиграли смо ривале, полако се стабилизујемо како тим, али свакако да и мени и играчима предстоји још много посла – каже Јанковић.

Док је договарао прелазак у Лијеж руководство Стандарда није пред нашег стручњака поставило императив.

- Увек је тако кад преузимате тим у току сезоне. Постоји одређени стрес и несигурност у клубу због пређашњих резултата. Прошлу сезону Стандард је завршио на седмој позицији. Циљ је да направимо помак, нисмо поставили крајњи циљ, али увек желимо да победимо. И ја и играчи имамо много мотива. Долазак у Стандард за мене је корак напред.

Прошлог викенда Јанковић је водио екипу у Локерену, свом првом клубу у Белгији. На исту дестинацију путовао је често и док је седео на клупи Мехелена.

- Научио сам да емоције ставим у страну. Имам много пријатеља у Локерену, сваки пут се осећам сјајно кад дођем у град и на стадион. Са Мехеленом сам убедљиво поражен, а са Стандардом победио у првом доласку на стадион бившег клуба. Могли смо да прошле недеље убедљивије славимо.

Бивши тренер Црвене звезде у Мехелену је тренирао Ивана Обрадовића, Милана Косановића, Далибора Веселиновића и Уроша Витаса. Косановић је пре њега дошао у Стандард, али због повреде није се још ставио на располагање стручном штабу.

- Милан је оперисао укрштене лигаменте. Још је под надзором лекара. Посвећен је опоравку, физички је доста напредовао и очекујем да се брзо врати у конкуренцију за тим.

Утисак који су српски играчи оставили у клубу из Лијежа утицала је и да се челници Стандарда одлуче за Сашу Јанковића после лоших резултата на почетку сезоне.

- Изгледа да је тако. Моји земљаци су стекли симпатије у клубу. На ангажовање је утицао и добар рад у Мехелену. Остао сам тамо колико сам сматрао да је потребно. Моја велика жеља је да својим радом у Белгији отворим врата за српске стручњаке и играче.

Лига Европе одлична је прилика за афирмацију клуба и играча. Екипа нашег стручњака била је у прилици да победи Селту у првом колу (1:1).

- Свака утакмица у Лиги Европе биће „на нож”, на једну лопту. Ниво фудбала је висок. Водили смо, пропустили још две стопостотне шансе. До наредне утакмице са Ајаксом имамо још два испита у првенству, тако да ћемо о путу у Амстердам тек размишљати.

Редослед на врху Жупиле лиге, бар кад је реч о лидеру, је изненађујући после седам кола. Варегем је на првом месту испред Андерлехта, а Стандард је пети са четири бода мање од водеће екипе.

- Зулте Варегем је изненађење, видећемо колико ће издржати да игра у оваквом ритму. Андерлехт је при врху где му је и место. Чека се да Гент стабилизује форму. Бриж је почео лошије него претходних сезона, али сигурно је један од кандидата за титулу. У овој фази сезоне, кад је огроман интензитет утакмица, битно је што више побеђивати.

Запажену улогу у белгијском шампионату имају наши играчи. Староседеоцима се летос придружио Урош Спајић, повремени српски репрезентативац.

- Спајић се одлично снашао по доласку у Андерлехт. Играо је две утакмице на позицији десног бека, што никад није играо. Има доста самопоуздања. Обрадовић би ускоро требало да се врати у тим после рехабилитације због повреде. Урош Витас игра одлично у Мехелену, Филип Марковић блиста у Мускрону, леп гол постигао је и Лука Стојановић за исти тим. Наши играчи понашањем и приказаним на терену на најбољи начин представљају Србију.

По доласку у Стандард Александар Јанковић није имао могућности да доведе нове играче јер је прелазни рок већ био завршен.

- Имамо 33 играча и они ће конкурисати за тим до децембра. Прве акције на зимској пијаци биће усмерене на одласке, видећемо шта ћемо урадити око долазака. До тада ћемо имати много искушења.

Осим високог професионализма и елоквентности Сашу Јанковића између осталог одликује и одлично знање страних језика.

- Био сам први тренер Мехелена од 1959. године који није са холандског говорног подручја. Научио сам за две и по године фламански довољно добро да би се споразумевао. Знање језика схватам и као знак поштовања према клубу и људима који су ме довели – закључио је  Јанковић.

Енергични Орлови могу на Мондијал

Репрезентација Србије квалификације за СП 2018. у Русији почела је ремијем против Републике Ирске (2:2) у Београду. Подељена су мишљења о игри и новом амбијенту Орлова по доласку Славољуба Муслина на функцију селектора.

- Допала ми се енергија играча, мотивација, борбеност... Штета је што нису награђени бољим резултатом, заслужили су победу. Уочљив је био тимски дух, а то у државном тиму много значи. Уколико наша репрезентација и наредне утакмице игра са истим менталитетом и енергијом доћи ће у прилику да веже неколико добрих резултата – коментар је Александра Јанковића.

Мали број гледалаца на стадиону „Рајко Митић” ипак, знак је да се нисмо померили са мртве тачке.

- Јавност је годинама разочарана репрезентацијом и српским фудбалом. Синоним за најпопуларнији спорт у Србији дуго је већ сумња у игру „три за три”, судијске грешке, купљене утакмице... Врло мало је ипак, потребно да атмосфера постане позитивна. Једна или две победе Орлова промениле би све.

Ни чињеница да је један од противника Србије Велс, полуфиналиста летошњег ЕП у Француској, није поколебала Јанковића у оптимизму кад је у питању домет Орлова:

- Можемо да се пласирамо на Мондијал. Игре Велса са континенталног шампионата апсолутно немају никакве везе са овим квалификацијама. Победили смо и ми Немачку 2010. у Јужној Африци, па нас већ шест година нема на великим такмичењима. Сами себи смо већи противник од свих осталих репрезентација.

Коментари3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

bebic04
Zaboravili ste da je u Standardu iz Lijeza igrao jedan od ponajboljih fudbalera sa ovih prostora sada vec pokojni MILAN GALIC?
nele
Nek kaze to kod Andjusa u emisiji
Srbija
Tesko nama ako ti nekome otvaras vrata nual od trenera ti ces nekome vrata da otvoris rrrrrrrrrrrrrrrr.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.