Почетна / Фудбал / Срби у свету

Вукомановић: Највећи проблеми нашег фудбала су Црвена звезда и Партизан, клубови европске репутације, са армијом преварених навијача

Тренер Слована Иван Вукомановић верује да нема наде без приватизације, и помиње ријалити шоу у два највећа клуба
ФОТО: ФК Слован

До последњег детаља прати, са пристојне дистанце од око 500 километара, Иван Вукомановић дешавања у фудбалској Србији.

Шеф струке Слована, у Братислави, ужива у фудбалским благодетима, охрабрен серијом од седам узастопних тријумфа, баш како доликује тренеру у налету, не пропушта ниједну планетарну информацију.

Репрезентативци јунаци

Вукомановић износи интересантан детаљ:

– Репрезентативци су јунаци нашег модерног доба. Знали су шта се дешава унутар савеза и репрезентацији, како се праве спискови и договори, а долазили су упркос томе на свако окупљање...

Овог пута, специјално за Журнал и са ретком привилегијом човека са правом на лични став „до краја”, дотакао се и једног од круцијалних питања, судбинске суштине за овдашњи фудбал – може ли репрезентација да врати поверење у српски фудбал?

– Тежак, сизифовски посао... Наши људи су огорчени, озлојеђени и преварени. Много погрешних ствари, и то годинама у низу, утицало је да и најзагриженији оду са трибина – песимиста је Вукомановић у основном одговору.

Одакле такве „апокалиптичне констатације”?

– Нема нас нигде у Европи. Годинама. А људима се сервира лажна нада да ће се наши клубови, есенција домаћег фудбала, вратити на велику сцену. И тако укруг, сваког лета. Без грама личне и професионалне одговорности.

На шта циљате?

– Много је проблема да би их тек тако државни тим, на челу са сјајним Славољубом Муслином избрисао. Од тог посла нема вајде! Будимо поштени, највећи проблеми су Црвена звезда и Партизан. Клубови европске репутације, са армијом преварених навијача. Живе на јаслама државе, њихова прича је класичан ријалити шоу за наш народ. Туга! Дугују огроман новац, а сви се отимају око фотеље у Љутице Богдана и Хумској. И ту је проблем.

Где ту?

– У систему. Поверење у српски фудбал може да врати само једна ствар – приватизација. Ништа више, све остало је залуђивање, поготово приче о великим пројектима на дужи период. И лаику је јасно да од тог посла нема ништа, јер вишегодишњи планови не одговарају људима који седе у највећим клубовима. Што да праве план на четири године, кад не знају да ли ће остати шест месеци? Сви они, Бога моле да имају прилику да одраде што више прелазних рокова, попију и поједу на рачун клуба. А народу дају лажну наду. Е, док нам је тако, онда ће фудбал само да нам тоне. Налазимо се у муљу, мажу се очи јавности, поготово искреним навијачима. Европа је далеко одмакла напред.

Мера 3.000 евра месечно..

Није баш тако све црно како причате, знате ли да се у појединим клубовима врти велики новац?

– Знам то добро, али је проблем што се странци плаћају 30.000 евра месечно, а вреде десет пута мање! Убиће нас квази појачања и трансфери мимо логике фудбала и нашег поднебља. Да би се замаскирали, напумпавају им се уговори, запостављају се српски дечаци. Сувише је комбинација, то је полазна тачка да средимо стање унутар домаћег фудбала.

Добро, али репрезентација је коначно на победничкој стази, сви кажу да је државни тим замајац читавог фудбала?

– Волео бих највише да репрезентација оде у Русију, као и навијачи. Знамо шта се тамо, ипак, годинама радило, па је питање да ли ће да се људи врате на трибине. Поверење се, нажалост, тешко враћа. Муслин ће направити добру екипу и резултате, јер је одличан стручњак, све остало је на климавим ногама. Пласман у Русију може да буде приоритет за ФСС само са финансијске стране и ништа више. И да одемо тамо – шта после?

Биће нам ваљда лакше да се пласирамо и на остала такмичења?

– Не бих рекао. Пре мислим да ће бити много теже, јер се осморици најискуснијих смеши опроштај од државног тима

Заборављате да долазе млади прваци света у А репрезентацију?

– Не, управо ме они плаше.

Због чега?

– Ретко ко од њих игра. Ми смо одлазили, у Реал, Лацио, Бордо, Рому, Тотенхем, а сад... Туга је да се српски бисери селе наводно у Бенфику, а не могу ни да се скину за први тим. Играју у другој лиги, продати су претходно у бесцење... Боли ме душа, европски клубови у Србији не купују више фудбалере.

Него?

– Таленте! Борусија из Дортмунда, на пример, заради 140 милиона евра од улазница. За тај клуб је смешан издатак од два милиона. И док у Србију долазе фудбалери скромне репутације, недорасли, на пример, белгијској лиги, из скромних руских екипа, наши бисери одлазе у колонама, јер тако хоће људи из клубова, уврежени у комбинације са менаџерима. То је спирала безнађа без краја... Не могу ту сјајни Славољуб Муслин и његов све бољи тим много да промене. Нажалост – отресито је Иван Вукомановић закључио рапорт из Словачке.

Словачки модел има прођу у Србији

Општа је оцена да словачки фудбал иде напред. Како?

– Од 12 клубова у елити сви су у приватном власништву. Знају шта хоће, а чим у структури имаш газду, директора и једног или два човека с којима се, као тренер, договараш онда је то добра полазна основа. Чим су велики интереси, са свих страна, онда има проблема. У Србији су велике игре, ми смо прошли то и видели. Нико у Европи није луд...

Уз Чаврића и Раденковића

Признаје Вукомановић да свакодневно размењује утиске са кумом, Гораном Буњевчевићем, првим човеком спортског сектора ФСС, а вечерас ће навијати, свим срцем, за младе репрезентативце у дуелу са Норвешком:

– Упућен сам у дешавања, бодрићу Орлиће из Братиславе… У стручном штабу је мој сарадник Владимир Раденковић, очекујем у тиму и Александра Чаврића, такође, „дете” Слована.

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Драган
Питање за све оне који стално причају о приватизацији. Који то фудбалски клуб у Европи послује позитивно, од продаје играча и улазница, осим Бајерна и Борусије Дортмуд? Власници клубова дају СВОЈЕ паре да покрију губитке, Челзи, Манчестер, Интер, Милан, Сити, Зенит, Лудогорец, .... За ове клубове сам читао, а претпостављам да ни други нису бољи.
draganpesac
Лудогорец је прави пример клуба какав ја не бих воле да буде мој Партизан, или Звезда. Бугара у том клубу има у траговима, као и украјинаца у Шахтјору. Њима не може да се деси Грујић, Живковић, Катаи, Тадић, ... НЕЋЕ добити шансу јер клуб нема времена да сачека младог играча. Доста лоших утакмица је Живковић одиграо у Партизану, нарочито после повреде, пре нго што је постао добар играч. Ја желим да у нашим клубовима окосницу чине домаћи играчи, уз допадњиву нападачку игру, и без императива резултата.
draganpesac
Коме у Србији да продаш ТВ права? Ко гледа наш фудбал осим донекле Звезду и нешто мање Партизан? ТВ права на утакмицу Борац Радник, ма хајед молим те. Познато вам је да је Партизан други у Европи, иза Ајакса, по броју играча који играју у дргим клубовима. И опет није у стању да послује сваке године позитивно. Има ту још разлога али није нам сада то тема. Ослонити се само на трансфере је погубно јер је то неизвесно улагање. Може да буде а и не мора. Приватизовани су мађарски, чешки, румунски, бугарски, руски... клубови, па где су резултати? Само пар клубова Шахтјор, Зенит, Лудогорец, нешто могу да ураде али искључиво зато што њихове газде имају ОГРОМНЕ паре. Нисам ја против приватизације, али се плашим да ћемо приватизацијом по сваку цену сахранити и Звезду и Партизан а са њима и остале клубове.
Прикажи још одговора
ибро дирка
Видим баш словачки фудбал цвета, клубови су им у врху европског фудбала, као и репрезентација. Стадиони пуни, Олд Трафорд да се постиди...Дајте, бре, јесте скоро све у нашем фудбалу лоше али то никаква приватизација неће поправити, па извршена је приватизација у привреди и шта смо добили? Добили смо то да људи сањају посао у државним фирмама или беже преко. Па, из исте те Словачке људи беже на Запад а наше људе воде тамо да рмбају 12 сати дневно за 2 евра по сату и то све на црно...Много тога овде има да се мења, фудбал би се упоредо мењао, овако, ништа ново, сви нешто мељу и лупају. Када они што прописују законе буду поштовали исте, онда можда и фудбал буде чистији али то је утопија...УЕФА прво поштује закон новца па тек онда остало, тако да излишно је причати о било чему, дајте прво да плате буду такве да људи имају времена и пара да дођу на утакмицу а не да радимо за евро по сату (или у Словачкој за 2 :) ). Само пун стадион доноси профит клубовима и притисак на играче и управу.
Palilulac
čovek je pogodio u sam centar problema,stvarno ne znam kakve veze ima eventualni uspeh reprezentacije sa klubovima u Srbiji?
zoran
Kako vam nije jasno da se Zvezda i Partizan nikada, ali nikada nece biti privatizovani..!? Kako vam nije jasno da su ta dva kluba politicki instrumenti od samog osnivanja. Njihov roditelj je KPJ-u, a kasnije ove novo-pecene partije, ali sa istim programom - zaludjivanje, manipulisanje, masama. Takodje, oba kluba, peru ogroman novac za vladajucu partiju, a takodje daju i % od raznih transfera i slicnih muljanja. Privatizacija nije nuklearna fizika, ni astronomija, vec model koji odavno postoji u svetu. Cak i da ne znamo, mozemo prepisati. No, vrh sve to jako dobro zna, ali ko je lud da se odrekne crnog budzeta (PArtizan-Zvezda). Tako, dragi moji, niko da ne kroci na stadion i to je jedini lek da se korumpirana bagra otera, pomenuta dva kluba propadnu, pa sve nanovo, ali sa gazdom na celu. Prosta racunica- FK C.Z 50 miliona evra nestalo...KK C.Z - 16. Fk PArtizan=20 KK Partizan 15 . Sve zajedno = 101 milion evra nestao bez traga. Niko ne odgovara..!! PA sada vi vidite...
fudbaler
Taj novac nije nestao nego nije ga ni bilo.
straja
Vidim svi traze privatizaciju.....za pocetak pogledajte primer CUKARICKOG .Zar stvarno postoji neko ko veruje da ce da se nadje privatnik(budala) koja ce da ulozi milione evra u fudbalski posao u Srbiji.... Ipak bi mozda bilo dobro da nas SZ posted silnih savetnika ...sta ,kako,koliko,.....I taj silni animiozitet prema CZ I Partizanu....drugi su bolji??!!
localloyal
Ne treba ih privatizovati,treba zvezdu i partizan ugasiti. E tada ce svanuti srpskom fudbalu. Sve dok se,drzavnim parama,finansiraju veciti grobari srpskog fudbala liga ce nam nazadovati!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.