Почетна / Фудбал / Срби у свету

Иван Вукомановић на прагу освајања Купа Словачке и останка у Словану

Српски стручњак Иван Вукомановић у понедељак са Слованом бије битку за први трофеј на клупи
ФОТО: ФК Слован

Тренери ударници. Радници без пардона, од јутра до сутра. Васцели дан на терену, са јутарњим зрацима сунца и пред починак у стадионским канцеларијама.

Такав је животни и професионални модел младог фудбалског учитеља, решеног да се кроз свет пробије знањем, добрим резултатима и трофејима.

За већину њих, ипак, предстојећи први мај биће обичан, рударски, дан. Јесте тренерски посао понекад сизифовска битка, али далеко од тога да у себи има пролетерске и тековине Друге интернационале из 19. века.

Његова лепота почива управо на ономе што се у понедељак пружа Ивану Вукомановићу и Словану – да зграби трофеј намењен победнику Купа Словачке!

Лепа шанса, ривал је друголигаш Скалица, кандидат за повратак у елиту, рак рана у овом циклусу за премијерлигаше Жилину, Подбрезову и Спартак Мијаву, па и Пропрад, домаћина предстојећег финала. Наоштрени смо, орни и спремни да на најбољи начин крунишемо годину, силом прилика, због лоших пословних потеза, наметнуту као транзициону – вели Вукомановић, с јасном жељом да први мај 2017. памти до краја каријере.

Слован се одавно престројио на куп колосек. Српски стручни штаб релаксирао је амбијент, дозволио да тим из Братиславе вози у леру последња три првенствена кола. Спремање за финални сусрет почело је одмах после промоције у учесника последњих 90 куп минута.

Победа над Спартаком из Трнаве, у 134. словачком „класику”, прошле среде, удахнула нам је додатну енергију. Играли смо са неколико омладинаца, а могли да домаћинима дамо и седам комада... Са Сумом, Чаврићем, Савићевићем и осталима, Слован ће изгледати сасвим другачије.

Договор o останку на видику
Вукомановић је близу одлуке да остане у Словану и наредне сезоне.
Коначан договор оставили смо после финалне куп утакмице. Остале су нијансе, иако су се појавила интересовања из Енглеске и понуде Белгијанаца. Не враћа ми се, ипак, тамо. Газди Слована већ сам предочио дугорочан план, Европа наредне сезоне није приоритет, али биће већ после два прелазна рока...

Много занимљивих детаља прати предстојећи дуел у Пропраду, словачком градићу на истоку земље, 350 километара удаљеном од Братиславе.

Почетак је 20 минута после 16 часова. Чудан термин, али телевизија има право да бира. Пропрад, иако друголигаш, скоро је добио леп и умивен стадион, као део пројекта државног савеза о побољшању инфраструктуре. Удаљен је око пет сати од Братиславе, наши навијачи путоваће у неколико аутобуса. Скалица се налази на око 70 километара од нашег града, њени навијачи, као и фудбалери, имаће екстра мотив... Верујем да ће у понедељак Слован крунисати лепу сезону. Финале купа и друго место можда нису историјски резултати, али пехар и скок са осмог, нису за потцењивање.

На супротној страни јесте друголигаш. А да „ко се на млеко опече, у јогурт дува” одлично зна и Иван Вукомановић.

Само 90 минута и огроман улог. Нема поправног, нити страха од победе. Осетио сам добро чари и трауме купа, испадао сам са Бордоом од четвртолигаша. Пуцамо на трофеј и ништа више – обећава Ужичанин, један од предводника млађе тренерске гарде српског фудбала.

Понедељак, 16,20 часова. Финале Купа Словачке: Слован – Скалица. Вреди погледати!

Комплетан текст можете да прочитате у штампаном броју Магазина Спортског журнала за 29. април. Уколико желите да се претплатите на електронско издање Журнала кликните ОВДЕ.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zapad
Puno srece Ivane,da se i mi Uzicani radujemo tvojim uspehom.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.