Почетна / Фудбал / Срби у свету

Душко Тошић за Журнал: Турци нису ни хтели да чују за трансфер. А онда су схватили да за играча од 33 године добијају пет милиона евра

Душко Тошић је званично нови члан Гуангжу РиФ, тима који с клупе предводи тренер Драган Стојковић Пикси
ФОТО: Лична архива

Репрезентативац Србије Душко Тошић потписао је уговор до јануара 2021, уз могућност продужетка на још једну сезону.

Прелазак Тошића у кинески клуб представљао је вест дана, обзиром да је пре само четири месеца продужио уговор са Бешикташем за још три сезоне. Као што обично бива, један позив је Тошићу променио клупске боје.

Звао ме је тренер Стојковић и рекао да ме жели у тиму – открива најбољи фудбалер Србије у 2017. у избору нашег листа:

Нисам се двоумио. Одмах сам рекао руководству Бешикташа да желим да пређем у Гвангжу.

Како су реаговали у турском клубу?

Први одговор је био негативан. Нису хтели ни да чују. После су мало рачунали и схватили да је пет милиона евра обештећења за 33-годишњег играча добар посао.

Навијачи Бешикташа су вам преко друштвених мрежа послали мноштво порука, а ви сте на сличан начин узвратили...

Имао сам пуно успеха са Бешикташом и поносан сам што сам био члан тог клуба. Заволео сам Истанбул и Турску, навијаче Бешикташа... То ће увек бити мој клуб.

Шта вам је Стојковић најавио по доласку у Гвангжу?

Сачекаћу два месеца да дебитујем. После викенда следи пауза у првенству. Екипи ћу се придружит по повратку са светског првенства. Наставак шампионата је заказан за 16. јул, а следећег дана идемо у госте Теди. Тада би требало да дебитујем.

Кина делује као велики преокрет у каријери и приватном животу...

Кинески фудбал напредује. Клубови су све бољи, има одличних играча. Град познајем, долазио сам са репрезентацијом и Бешикташем, тако да ћу се брзо навићи на нову средину.

Рад са Драганом Стојковићем ће вам сигурно прилагођавање учинити лакшим...

Част ми је што ћу радити са легендом нашег фудбала. Иако имам 33 године, од Стојковића могу много да научим. Направио је у Гвангжу добар посао. Клуб не доводи велике и скупе звезде, али са Пиксијем има одличне резултате. Зато га још више поштују – рекао је Душко Тошић, нови члан Гвангжоу РиФ.

За уговор 20 милиона евра
Према наводима кинеских медија, Тошић ће зарађивати 5,8 милиона евра по сезони. Ако су информације тачне, Тошић ће у Гвангжоу зарађивати 5,8 милиона по сезони, а за цео уговор требало да заради 20,8 милиона евра, што га сврстава међу најбоље плаћене српске фудбалере свих времена.
Тренутно бољу плату има једино Немања Матић. У Манчестер јунајтеду зарађује 6,2 милиона фунти годишње (7,07 милиона евра).
Сличну плату раније су имали Немања Видић у Манчестер јунајтеду и Александар Коларов у Манчестер ситију.
Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Acim
Ovde pola ide Pisketu...
Las
Cene u fudbalu su otišle u nebesa, a i Kina je ogromno tržište, pa se može imati razumevanja čak i za ovakve pare koje se "prospu". Ne kažem da je loš igrač, naprotiv, ali ovo je sve ludost. Sa druge strane, meni je najviše zadivilo kada potpišeš ugovor u sredini u kojoj si zadovoljan i u kojoj si super plaćen, prihvaćen, poštovan i onda valjda planiraš da porvedeš nekoliko godina svog života u tom znanom okruženju.... i onda te okrene neko i ponudi ti prelazak u Kinu i ti odmah okreneš klub u kome igraš i kažeš da si odlučio da odeš. Koliko je sve samo poza i koliko je novac jedino merilo, a sve ostalo floskule, pa i ta da će "Bešiktaš biti uvek moj klub".

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.