Почетна / Фудбал / Срби у свету

Матић: Богати репрезентативци Катара имали су на такмичењу у Емиратима мотив више - „гинули” су за државу

Сме ли сада неко, после трофеја и седам узастопних тријумфа, 19 голова у мрежи ривала и само једним у својој, и то у финалном сусрету, да стави знак питања испред Катара – јавно пита Славко Матић
ФОТО: Приватна архива

Малени Катар влада највећим светским континентом. Азијско тло покорила је државица са једва 300.000 домаћег становништва. Чудо о којем се и данас прича на широким пространствима источног света.

Сме ли сада неко, после трофеја и седам узастопних тријумфа, 19 голова у мрежи ривала и само једним у својој, и то у финалном сусрету, да стави знак питања испред Катара – јавно пита Славко Матић, годинама ангажован у Дохи, као тренер младог тима Ал Ахлија и друголигаша Ал Шамала.

Није питање нашег стручњака, одлично упућен у тамошње прилике, реторско. Јасно је то на први поглед, али...

– Многи су потценили Катар. Из незнања, никако зле намере, јер пројекат афирмације фудбала, под патронатом тако моћне државе и краљевске породице, нико не би смео да занемари. Екипа је доминирала, играла брзо и модерно.

То, ипак, није све.

– Богати репрезентативци Катара имали су на такмичењу у Емиратима мотив више. „Гинули” су за државу, ма како идеалистички то звучало за тамошњи свет, поготово у дуелима са домаћинима, из УАЕ, и Саудијске Арабије. Катар је већ две године под санкцијама од ових држава и политичке прилике додатно су стимулисале компактан тим. А, знам да су, управо, победе над Емиратима и Арабијом, на путу до финала, биле најслађе.

Помно је Матић пратио Педра Мигела Кореу, Португалца у катарском тиму.

– Са задовољством сам гледао некадашњег ученика из Ал Ахлија. Дошао је као момак на пробу, прошао тестове и одмах сам знао да је пред њим велика каријера. Нема лепше среће у фудбалу од ове – непосредно сам сведочио успону и развоју најпопуларнијег спорта у Катару, упореду и сазревање мог ученика.

Уверен је Матић да ће фудбалски Катар успети да капитализује успех, очигледно, неслућених димензија.

– Мондијал, први пут на Средњем истоку, већ сада може да почне, иако непуне три године предстоје до историјског такмичења. Катар сада има сасвим другачији третман у фудбалском свету и никако то неће бити спутавајући фактор у данима будућим. Напротив, са снагом владара Азије, Катрани ће искорачити напред – нема ниједне недоумице за Славка Матића.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.