Почетна / Фудбал / Срби у свету

Добро или лоше? Србија четврти светски извозник фудбалера!

Више фудбалера извозе једино Аргентина (820), Француска (867) и, традиционално, Бразил (1.330)
ФОТО: ФК Фулам

Србија је четврти највећи извозник фудбалера, показује нове студија Фудбалске опсерваторије на основу података из 98 фудбалских савеза, 147 лига и 2.351 клуба. У иностранству игра 458 фудбалера са српским пасошем.

Извоз, међутим, опада. У односу на претходно истраживање одлазак српских фудбалера у иностранство опао је за два одсто.

Разлог томе нису бољи услови у српском фудбалу, већ резултат на Првенству света 2018. Земље које су имале боље резултате на Мондијалу значајно су повећале извоз фудбалера. Светски шампион Француска је број интернационалаца повећала за 4,3 одсто.

Интересовање за вицешампионе света Хрвате је повећано за 7,3 одсто, док су Руси, учесници четвртфинала, извоз фудбалера повећали за чак 24,7 одсто.

С друге стране, Србија је на зачељу листе увозника фудбалера. Према подацима Фудбалске опсерваторије, у ФСС је пријављено 96 странаца, па са Боливијом и Тајландом делимо 48-50. место листе увозника фудбалера.

Истраживање Фудбалске опсерваторије показало је да је број интернационалаца широм света повећан за пет одсто. Бразил успешно одржава позицију највећег извозника фудбалера, „производњу” је чак и повећао за 4,8 одсто у односу на прошлогодишње истраживање.

На првом месту увозника је и даље Енглеска, али је примећено појављивање нове фудбалске силе. На треће место листе страних фудбалера су се пробиле Сједињене Америчке Државе.

Све већа атрактивност Мејџор лиге и формирање нових такмичења збох растуће популарности фудбала привлачи у „обећану земљу” све више интернационалаца.

Ипак, податак да чак четвртина долази из само четири земље – Енглеске (42), Француске (37), Аргентине (37) и Бразила (36) – показује да САД још нису светска сила за увоз фудбалера.

Највећи светски извозници фудбалера
Бразил       1.330
Француска 867
Аргентина  820
Србија        458
Енглеска    431
Шпанија     427
Немачка     394
Колумбија 382
Хрватска    374
Нигерија    361
Коментари12
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sramota
Za državu i za Savez koji ne umeju da zarade od kvaliteta. Sad uživajte u brlogu!
Marko NS
Hajde nek mi neko sad objasni kako je to dobro?
Evo ja ću da ti objasnim
Dobro je za tu decu da pobegnu glavom bez obzira odavde što dalje, to bolje!!! A još ako beže za velike pare koje mi "obični ljudi" nećemo moći nikad ni da sanjamo, e onda je stvar ne dobra nego odlična!
Nemanja
Hrhatska još više, jer su značajno manji, a na listi samo malo ispod....
misa tumbas
katastrofalno stanje naseg fudbala, ne primanja banke mesecima,godinama tera igrace da idu u Pakista,kazahstan, Madagaskar I ko zna gde . Obrnuto u dolasku igraca u nasu zemlju .Samo oni koji su u debelom jendeku se usudjuju da dodju kod nas.
misa tumbas
I gde su pare ?? klubovi nemaju za leba .

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.