Почетна / Фудбал / Срби у свету

Мажић: ВАР је дефинитивно најправеднија ствар, исти су закони за све!

Неко иде погрешном логиком – тражи детаље да не промени одлуку, бежи од признања грешке. Од тог посла нема вајде - наводи наш арбитар са радним местом у Кини
ФОТО: В. Марковић

Први пут, после године „експлозије” ВАР-а, Милорад Мажић, наш судија са тренутним радним местом у кинеској лиги, отворено збори о стручним темама:

– ВАР је дефинитивно најправеднија ствар. Исти су закони за све! Видим, судије се у разним шампионатима устежу да промене одлуку, иако је у томе суштина ВАР система. Имаш другу шансу да погледаш, провериш себе. Неко иде погрешном логиком – тражи детаље да не промени одлуку, бежи од признања грешке. Од тог посла нема вајде. Сви имамо его, често се на овом нивоу боримо са њим, ко се с тим не избори, изгубио је битку. Наша утакмица са Швајцарском била је очигледан проблем ВАР комуникације, у тој ситуацији може да се нађе 99 одсто разлога за пенал, свега један да није. У разговору са озбиљним тренерима, дошао сам до сазнања да више не постоје изговори о лошем углу, играчу испред, или слично... Пред сваку утакмицу, тражим од колега да ако ситуација не одговара оној на терену, обавезно реагује и позове ме. Шта је данас „чисто и очигледно”? Фудбал је отишао у другу крајност, спакован у брзину и снагу до неслућених граница, не признаје старе законе. Не постоји више то фамозно „слободно судијско уверење”, нити разумем шта тај појам означава. Нешто може да буде кажњиво, или не, изговори више не постоје. И ту је тачка.

Живот Милорада Мажића није се много променио ни у далеком свету, у супермодерном мегалополису неслућених димензија.

– Живим у Пекингу, у комплексу хотела, где су смештени странци, менаџери моћних компанија из Америке, Канаде, Аустралије... Већ одомаћени, са статусом староседелаца. Нисам имао много времена да се бавим другим стварима, изузев суђења. У складу са личним обавезама, недељно сам, са председником судијске организације, анализирао спорне ситуације са суперлигашких и друголигашких утакмица. Кинези већ другу годину имају ВАР и у рангу испод елитног.

Коментари7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Protivnik VAR-a
Ajde ne lupetaj. Videli smo protiv Svajcarske koliko su bili isti. Jedno od gorih resenja. Koja je funkcuja sudija kad i obican faul proverava. Onda moze bilo ko sa ulice da sudi, ko je dva puta gledao fudbal.
@protivnik
Zaista ne razumem ljude koji su protiv VAR-a, to sto nije koriscnjen za taj penal ne znaci da VAR ne valja vec naprotiv da ga treba koristiti u svakoj spornoj situaciji. A to "usporavanje igre" je zaista recenica za debile, znas mnogo me vise usporava kada posle utakmice odgledam "sporni trenutak" i vidim da je dat gol iz cistog ofsajda i da je jednoj generaciji oteta titula ili velika pobeda zato sto neke razmazene gledaoce mrzi da sacekaju 1 min da se proveri pa je pobedio tim koji nije ni postigao gol posteno. Eto toliko o VAR!
Protivnik!
Nikakva direktna greska, vec odbijanje da se usvoji sugestija sudija iz sobe. Zato i nije bilo Vara ograniceni. Kakva bre komunikacija. A i masu puta se nije koristio kad je trebalo, a kad je trebalo nije. Komentar se nije odnosio samo na Svajcarsku, al eto ti si jedan od "pametnijih" koji cita.
Прикажи још одговора
Željko Pavlović
Jeste.
Iij
Ali moras svoje ucenuke da naucis da ga koriste (grujice,pipere,bipere,ilice,nikolice,lukice
straja
Kad jedan ld najboljih(??) misli da je VAR dobro resenje.....znaci da priznaje da sudije cesto GRESE..e sad da li slucajno ili namerno to ni VAR ne moze da dokaze!! A da je VAR nesto vestacko,nakalemljeno cinjenica je,usporava igru i pravi dodatni spektakl(ko voli nek izvoli)... npr."posmatra se samo detalj TRENUTKA UPUCIVANJA LOPTE..a sta je bilo ranije....

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт zurnal.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта zurnal.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.